Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Улцерозен колит Улцерозен (хроничен) ентероколит

Улцерозен (хроничен) ентероколит МКБ K51.0

Улцерозен (хроничен) ентероколит МКБ K51.0 - изображение

Улцерозният колит е хронично възпалително заболяване на дебелото черво. Улцерозен (хроничен) ентероколит е хронично, рецидивиращо възпаление на дигестивния тракт и включва ентерит - възпаление на тънкото черво и колит - възпаление на дебелото черво. Характеризира се с повърхностни кървящи разязвявания и дифузно кървене от лигавицата на червото.

Заболяването обикновено се проявява във възрастта между 15 и 30 години и между 60 и 80 години. Боледуват по-често жените. Болестта е разпространена най-вече в Европа и Америка.

Етиология на улцерозен (хроничен) ентероколит
Причините за заболяването не са известни. Предполага се участието на инфекциозни, неврогенни, психогенни, наследствени, алергични и имунни фактори. Приема се, че улцерозния колит е автоимунно заболяване.

Клинична картина на улцерозен (хроничен) ентероколит
Заболяването протича в две форми остра и хронична. В острата фаза се проявява с болезнени позиви за дефекация (тенезми) и чести изхождания на воднисти изпражнения, примесени с кръв, слуз, понякога гной. Пациентите имат коликообразна коремна болка и висока температура, повръщане, загуба на тегло, обезводняване това води до остра септична картина със смущения във водно солеви обем. Хронично рецидивираща е най-благоприятна форма, в периодите на ремисия болните са практически здрави. Хронично персистираща е форма, при която веднъж започнала възпалителната реакция намалява, но не стихва напълно.
И острите и хроничните форми на заболяването могат да протичат леко, средно и тежко.

Различават се няколко клинични форми на острото протичане на заболяването:
1. Лека - няколко изхождания за 24 h на примесени с кръв и слуз изпражнения.
2. Средно тежка - коремни болки, 5-10 изхождания на слузни и кървави изпражнения. Общото състояние е увредено.
3. Тежка - 15-20 и повече изхождания за 24 h на кръв, слуз и гной.
4. Мълниеносна - многократни изхождания на течни изпражнения, размесени с кръв и гной, силни и постоянни болки в корема, висока температура, сърцебиене, бледа суха кожа, нарушение на съзнанието до сомнолентност и сопор с гърчове.

Усложненията на улцерозен ентероколит могат да бъдат:
1. Локални усложнения - псевдополипи, масивен кръвоизлив, токсична дилатация на дебелото черво (токсичен мегаколон) - с висока температура, опасност от перфорация и развитие на перитонит, опасност от карцином
2. Системни усложнения:
- Лезии на кожата и лигавиците - възлова еритема, пиодермия
- Очни увреди - ирит, еписклерит
- Костни и ставни увреждания - артрит, анкилозиращ спондилит
- Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур - хроничен реактивен хепатит, холангиохепатит, цироза.

Диагноза на улцерозен (хроничен) ентероколит
Поставя се чрез:
1. Данните от анамнезата - изхождане на изпражнения примесени с кръв, слуз и гной.
2. Лабораторни изследвания - може да има анемия, левкоцитоза, тромбоцитоза, хипоалбуминемия. От направените имунологични изследвания могат да се докажат автоантитела.
3. Ректоскопия и колоноскопия с биопсия - вижда се зачервена, оточна лигавица с язви.
4. Рентгеново изследване (пасаж или иригография) - установява се нарушен релеф на лигавицата, разширен лумен на дебелото черво.
5. Левкоцитна сцинтиграфия с радиоактивно маркирани автоложни гранулоцити - за доказване на възпалени участъци от дебелото черво.
6. Бактериологично изследване на изпражненията за изключване на инфекциозен колит.

Лечение на улцерозен (хроничен) ентероколит
Диетата трябва да е богата на белтъци и бедна на баластни вещества. Изключват се прясното мляко и млечните продукти. Мазнините се ограничават. Препоръчват се крехки меса (пилешко, телешко), нетлъста риба, ориз, картофи, богати на пектин плодове (ябълки, банани, дюли). Дават се течности - чай от шипки, дренки.
Медикаментозното лечение се състо и прилагане на:
1. Салицилати
2. Кортикостероиди
3. Имуносупресори
4. Симптоматични средства - антидиарични средства, аналгетици, спазмолитици, антианемични средства - железни препарати, кръвопреливане.
Оперативно лечение се налага при неуспех от консервативното лечение, при перфорация, при кръвоизливи, при токсичен мегаколон, при чести и продължителни симптоми, водещи до обща слабост и неудовлетвореност от социалния живот.
Извършва се отстраняване на част или на цялото дебело черво.

3.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Улцерозен (хроничен) ентероколит МКБ K51.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Улцерозен (хроничен) ентероколит МКБ K51.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия