Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни

Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни МКБ K31.1

Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни МКБ K31.1 - изображение

Надебеляване на пилорната мускулатура, което стеснява отвора на стомаха към дванадесетопръстника е хипертрофична пилорна стеноза у възрастни. Причините за развитие на пилорна стеноза не са известни и обикновено е идиопатична. Предполагат се нарушения във вегетативните регулаторни механизми, продължителен спазъм на пилора (част от стомаха), локално увреждане на нервно-мускулния апарат и др.
Пилорна стеноза може да се получи и вторично след пилорна язва, хиатална херния, гастрит, заболяване на жлъчния мехур и стомашен карцином.

Наред с мускулната хипертрофия първично или вторично се развива интерстициална фиброза. Дебелината на антралната и пилорната мускулатура варира от 2 до 8.5 мм, поради което е трудно да се разграничи идиопатичната пилорна хипертрофия от физиологичните вариации. Не се установява зависимост между дебелината на пилорната мускулатура и оплакванията на болния.Клинично и рентгенологично доловимите функционални нарушения на антрално - пилорната област не съответстват на биопсичните, резекционните и патологоанатомичните изменения.

Честотата на заболяването се установява трудно. У възрастните се наблюдава по-рядко.

Клинична картина на хипертрофична пилорна стеноза у възрастни
Клинично хипертрофичната пилорна стеноза у възрастни протича с тежест, рано засищане, загуба на апетит, кисели, оригвания, гадене, повръщане, коликообразни болки (скоро след нахранване), загуба на телесна маса.

Диагноза на хипертрофична пилорна стеноза у възрастни
Рентгенологично се установява стеснение на пилорния канал и дискинетична перисталтика. Ендоскопски се установяват силно развити антрално - пилорни гънки с тесен или мускулно запушен пилорен канал. Установява се нормална или дори усилена перисталтика.

Лечение на хипертрофична пилорна стеноза у възрастни
Лечението е противоболково и противовъзпалително с аналгетици и противовъзпалителни препарати. При органична стеноза със задръжка на съдържимото и нарушена евакуация се налага хирургично лечение - субтотална стомашна резекция или селективна ваготомия с пилоромиопластика, антректомия със селективна ваготомия (особено при повишена стомашна секреция и киселинност). При хиперацидитет, ако се извърши резекция на стомаха, по-често възниква пептична язва в йеюнума (част от тънкото черво), поради което по-рядко се прилага.

3.7, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни МКБ K31.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни МКБ K31.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия