Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Алкохолен гастрит

Алкохолен гастрит МКБ K29.2

Алкохолен гастрит МКБ K29.2 - изображение

Алкохолен гастрит представлява възпаление на лигавицата на стомаха, причинено от прекомерната употреба на алкохол. Консумацията му в малки количества не уврежда стомаха, въпреки че засилва образуването на солна киселина.

Алкохолът уврежда директно клетъчната мембрана на стомашните епителни клетки, намалява секрецията на мукус, уврежда защитната лигавична бариера и води до алкохолен гастрит.

Най - честият механизъм на развитие е нарушеният баланс между агресивните и защитни фактори, които осигуряват интегритета на стомашната лигавица. В резултат на алкохолното въздействие се получават хеморагии, ерозии и разязвявания на лигавицата.

Клинична картина на алкохолен гастрит
Състоянието може да се изяви във всяка възраст. Симптоматиката е същата както при обикновения гастрит. Тя включва:

  • Дискомфорт или болка в епигастриума;
  • Гадене и повръщане;
  • Оригване - то облекчава болката за кратко или не я облекчава въобще.
  • Налице е загуба на апетит, чувство за подуване.
  • Пациентите съобщават за парене в горната част на корема, лош вкус в устата и диария.

Състоянието може да хронифицира, което е свързано с риск от дразнене при приемане на различни храни и напитки, и възможност за образуване на стомашна язва. Директното дразнене на лигавицата може да предизвика хеморагичен гастрит.

Диагноза на алкохолен гастрит
Поставя се въз основа на анамнезата за злоупотреба с алкохол и характерните симптоми. Прави се гастроскопия, за да се изключат други причини за състоянието. Взема се биопсия, а изпражненията се изследват за наличие на окултни кръвоизливи.

Диференциална диагноза се прави с пептична язва на стомаха, рак на стомаха, саркоидоза.

Лечение на алкохолен хепатит
Спира се консумацията на алкохол. Състоянието налага диета с ограничаване приема на пикантни, мазни и пържени храни. Могат да бъдат предписани инхибитори на протонната помпа. Препоръчва се отказ от тютюнопушенето при пушачите. Чрез лабораторни изследвания се проверява нивото на хемоглобина. При дехидратация на пациента вследствие от повръщането, се преливат електролитни разтвори.

2.5, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Алкохолен гастрит МКБ K29.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Алкохолен гастрит МКБ K29.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия