Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Психични и поведенчески разстройства Поведенчески и емоционални разстройства с начало, типично за детството и юношеството Хиперкинетични разстройства Хиперкинетично разстройство на поведението

Хиперкинетично разстройство на поведението МКБ F90.1

Хиперкинетично разстройство на поведението МКБ F90.1 - изображение

Когато са налице едновременно черти на хиперактивност и разстройство на поведението и хиперактивността е генерализирана и тежка, тогава е налице хиперкинетично разстройство на поведението. По-леки степени на хиперактивност и невнимание са обичайни при поведенческите проблеми.

Децата и младежите с хиперактивно разстройство на поведението имат трудности в контролирането на тяхното поведение в училище и в социалната среда. Въпреки, че някои от тези младежи не получават високи оценки в училище, повечето имат нормална или почти нормална интелигентност. Има три вида дефицит на внимание, и трите имат свои специфични симптоми. Видовете са невнимателен, хиперактивен-компулсивен и комбинирано. Най-разпространен е третият вид (комбинирано хиперактивно разстройство). Децата с хиперактивно разстройство са в риск от отключване на други психични разстройства (личностови разстройства).

Много причини за хиперактивни разстройства са били изследвани, но нито една от тях не е била забелязана при всички млади хора с такива разстройства. Вируси, химични вещества, генетична предразположеност, проблеми при бременността и раждането на детето, може да има роля в развитието на такова разстройство.

Най-често използваните лекарства при лечение на хиперактивно разстройство на поведението са стимулантите. Те повишават активността на отделни части на мозъка, които обичайно не са активни при деца с такова разстройства. Прилага се и поведенческа психотерапия

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хиперкинетично разстройство на поведението МКБ F90.1

ЛЕЧЕНИЕ НА Хиперкинетично разстройство на поведението МКБ F90.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО