Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Психични и поведенчески разстройства Поведенчески синдроми, свързани с физиологични разстройства и соматични фактори Разстройства на храненето Преяждане, свързано с други психологични нарушения

Преяждане, свързано с други психологични нарушения МКБ F50.4

Преяждане, свързано с други психологични нарушения МКБ F50.4 - изображение

Преяждането се характеризира с чувство на дискомфорт, подуване на корема, болки в епигастриума, често оригване, гадене и повръщане. Това, което се усеща в подобни ситуации е разпъване на стомаха, вследствие от една страна на голямото количество храна, която предизвиква разширяване на стомаха, и пилорът, който не пропуска повече храна. Когато това се случи, храносмилането се забавя значително, а с това и отвеждането на храната. Често преяждането е причина за възникване на спешни състояния.

Преяждане, свързано с други психологични нарушения, може да се дължи на стресогенни събития, като внезапна загуба на близък, злополука, раждане на дете и други.

Преяждането от своя страна може да доведе до различни заболявания, като гастроезофагеална рефлуксна болест, холелитиаза (жлъчнокаменна болест), остър панкреатит, гастрит и други.

Лечението е насочено към психологичното нарушение. Прилагат се антидепресанти. Психотерапията спомага за по-бързо преодоляване на състоянието.

2.3, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Преяждане, свързано с други психологични нарушения МКБ F50.4

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО