Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Други бактериални болести, некласифицирани другаде Други уточнени бактериални болести

Други уточнени бактериални болести МКБ A48.8

Други уточнени бактериални болести МКБ A48.8 - изображение

В рубриката други уточнени бактериални болести са разгледани:

  • дерматофилоза
  • лепотрихоза
  • риносклерома
  • аксиларна трихомикоза

Дерматофилозата (мокрец) е епидермална инфекция, разпространена главно в тропиците. Уврежданията се характеризират с ексудативен дерматит с образуване на коричка.

Причинителят на заболяването е Dermatophilus congolensis - Грам-положителни, факултативни анаеробни актиномицети. Съществува под две морфологични форми - нишковидни хифи и подвижни зооспори. Патогенът има широк кръг от гостоприемници - едър рогат добитък, овце, кози, коне, прасета, кучета, котки и др. Рядко причинява заболяване при човека.

Резервоар на инфекцията са асимптоматичните животни с хронична инфекция. Човекът се заразява чрез пряк контакт със заразено животно.

Клиничната картина протича с образуване на гнойни пъпки по ръцете и раменете, които не са болезнени. По-късно тези лезии отпадат и на тяхно място се появяват плитки червени язви, които след заздравяване оставят белези.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата за контакт със заразено животно, микробиологично и серологично изследване. Причинителите се доказват чрез директна микроскопия на материал от кожните лезии.

Рядко се налага лечение. Заболяването отшумява спонтанно.

Превенцията на дерматофилозата се състои в носене на ръкавици и защитно облекло при контакт със заразени животни.

Лепортихозата е рядко заболяване, което много често се среща като коинфекция с вагиналната трихомоназа, кандидоза, хламидиаза и др.

Лепотрихите са дълги, тънки, Грам-отрицателни, анаеробни бактерии. Не образуват спори. Причинител на заболявания при човека е Leptotrichia buccalis.

Наблюдава се лепотрихоза на влагалището и устната кухина. Заболяването засяга полово зрели жени във възрастта 26 - 45 години.

Лепотрихите са факултативни патогени, които се откриват в цервикална намазка, без да причиняват заболяване при здрави жени. При спад в имунната система могат да нарушат равновесието във влагалищната флора и да предизвикат бактериална вагиноза. Това, обаче изисква наличие и на други патогени.

Лепотрихозата на влагалището е опасна при пациенти с ХИВ-инфекция, отслабена имунна система и болести на органите на кръвообращението. Жените са застрашени от спонтанни аборти, възпаление на околоплодната течност, мъртвораждания, предаване на инфекцията на новороденото по време на раждане.

Диагнозата се поставя въз основа на микробиологичното изследване.

Лечението е успешно с широкоспектърни антибиотици - бета-лактами, аминогликозиди (клиндамицин), метронидазол, тетрациклини.

Риносклерома е хронично грануломатозно бактериално заболяване на носа, което понякога може да обхване и горните дихателни пътища - носната кухина, назофаринкса, ларинкса, трахеята, бронхите.

Риносклеромата се смята за тропическа болест и се среща главно в Африка и Централна Америка. Пациентите обикновено са на възраст 10 - 30 години.

Причинител на заболяването е Klebsiella rhinoscleromatis (подвид на Klebsiella pneumoniae) - Грам-отрицателни, капсулирани, неподвижни бацили, които принадлежат към семейството Enterobacteriaceae. Заразяването става по въздушно-капков път.

Клиничната картина протича в 3 етапа:

  • катарален стадий - започва с неспецифичен ринит, който прогресира в гноен със зловонна ринорея и образуване на корички. Този стадий може да продължи няколко седмици или дори месеци
  • грануломатозен стадий - носната лигавица придобива синкаво-червен цвят. Възникват назални полипи, налице са епистаксис, носна деформация, унищожаване на носния хрущял. Пораженията могат да доведат до анестезия на мекото небце, разширяване на увулата, дисфония, както и различна степен на обструкция на дихателните пътища
  • склеротичен стадий - характеризира се с фиброза и склероза, липсва лимфаденит

Диагнозата се поставя въз основа на микробиологичното изследване. Диагностичните характеристики са най-изразени в грануломатозния стадий.

Лечението на риносклерома се провежда с тетрациклин или ципрофлоксацин. Заболяването не е смъртоносно. Въпреки това, ако не се лекува, може да доведе до сепсис, кръвоизлив или други хронични заболявания, които могат да бъдат фатални.

Аксиларната трихомикоза е повърхностна бактериална колонизация на косъма под потната жлеза, която засяга обикновено областта на подмишниците.

Заболяването се причинява от бактерии от рода Corynebacteria - предимно Corynebacterium tenuis.

Клиничната картина протича с появата на жълти, оранжеви, черни или червени гранулирани нодули, които се придържат към косъма. Обикновено симптоматиката е бедна. Пациентите отделят повишено количество пот с неприятна миризма. Валовете на косъма набъбват, което е по-забележимо след къпане.

Най-бързият метод за лечение на трихомикозата е да се обръсне засегнатата област. Препоръчва се ежедневно измиване с вода и сапун и прилагане на бензоил пероксид. Редовната употреба на средства против изпотяване намаляват аксиларната хиперхидроза. Понякога се налага прилагане на локални антибиотици - еритромицин или клиндамицин.

Други уточнени бактериални болести се срещат изключително рядко в човешката патология, поради което нямат голямо клинично значение.

3.3, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени бактериални болести МКБ A48.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени бактериални болести МКБ A48.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО