Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Юлибрисинова албиция, Копринено дърво

Юлибрисинова албиция, Копринено дърво

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Юлибрисинова албиция, Копринено дърво - изображение

Юлибрисинова албиция (Albizia julibrissin) представлява дървесен растителен вид, който е представител на семейство Бобови (Fabaceae). Растението се среща още с името копринено дърво. В Азия Юлибрисиновата  албиция е наричана „спящо“ или „сънливо“ дърво, тъй като вечер листата се затварят. Родът на този вид растения се свързва с името на италиански благородник – Филипо Албици, който е представил за първи път  дървото в средата на 18-ти век. Самата дума „julibrissin“ произлиза от персийски език и означава "коприна".

Устройство на юлибрисинова албиция

цветове албицияАлбицията е широколистен дървесен вид, чиято височина достига от 5 до 6 метра. Короната се състои от равнинни и изпъкнали клони. Кората на коприненото дърво е лъскава и сивозелена на цвят. Съцветията имат формата на метлици. Цветчетата са мъхести и силно ароматни и привличат пчели и пеперуди, поради което албицията е високо ценено медоносно растение.Баграта на венчелистчетата може да варира от бледорозово до наситеночервено. Цъфтежът е от май до септември.

Листата на спящото дърво са тъмнозелени,двойноперести, разположени симетрично с дължина около 35 сантиметра. През тъмната част от денонощието те се свиват по двойки по дължината на средната жилка. Плодовете представляват плоски кафяви шушулки, които са пълни със семена. Дължината на плода достига от 10 до 20 сантиметра.

Разпространение на юлибрисинова албиция

разпространение на албицияРастителният вид произхожда от Югоизточна Азия, но е широко разпространен в Иран, Китай, Япония. Коприненото дърво се култивира във всички части на САЩ. В България албицията може да срещне в южните райони и по черноморието, където климатът е благоприятен за отглеждането му. Дървото вирее на влагопропускливи и глинести почви.

Химичен състав на юлибрисинова албиция

албицияВ химичния състав на юлибрисиновата албиция са открити сапонини, терпени, алкалоиди и флавоноиди. В този растителен вид са идентифицирани и някои биоактивни съединения като тритерпеноидните сапонини – юлиброзид 29 (J29), юлиброзид 30 (J30), юлиброзид 31 (J31). Макроциклични алкалоиди (budmunchiamines A, B и C), хиперозид, кверцитин, изокверцитин, албитоцин, бета-ситостерол, амирин, 3,4,7-трихидроксифлавон, спинастилгликозид, мацееринова киселина, лактон, метилов естер, акациселина и лактон. Съдържанието на свободни мастни киселини в маслото от албиция е 2.54% е по-голямо от това на соевото масло - 0.86%. Основните мастни киселини в масло от семена са линолова киселина (58,58%), палмитинова киселина (13,86%) и олеинова киселина (10,47%). Стойността на осапунване на маслото е висока, поради което се прилага с промишлени цели за производство на течни сапуни и шампоани. Масленият продукт от юлибрисинова албиция още е богат източник на  ?-каротин, който се използва в производството на фотозащитни кремове.

Лечебни свойства и приложение на юлибрисинова албиция

Билката притежава много благоприятстващи върху здравословното състояние на организма свойства. В билколечението едно от най-честите приложения на албицията е при депресивни състояния. Коприненото дърво е познато още като „билка на щастието“, поради благотворното й действие при състояния на депресия, тревожност и безсъние.
В традиционната китайска медицина албицията се описва като нетоксична със сладко-горчив аромат, която въздейства върху сърцето и черния дроб. Китайските древни лечители описват положителното действие на юлибрисиновата албиция върху работата на сърцето, функцията на слезката, черния дроб и стомаха, кръвообращението, облекчава болки от различен произход и ускоряващо заздравителния процес при костни фрактури.

Активните съставки в коприненото дърво - албитоцин, бета-ситостерол, амирин, 3,4,7-трихидроксифлавон, спинастилгликозид, мацееринова киселина, лактон, метилов естер, акациселина и лактон, кверцитин и изокверцитин, флавоноиди и гликозиди обуславят седативните ефекти на екстракта от билката.
Лечебни свойства на юлибрисинова албиция:

албиция

 • седативно - фармакоепидемиологично проучване през 2002 година установява, че коприненото дърво е най-често предписваното билково лекарство в китайската традиционна медицина при състояния психоемоционален дистрес. Изследвания, извършени върху плъхове сочат, че екстрактът от билката оказва влияние върху серотонинергичната нервна система, като особено влияние има върху рецепторите на 5-хидрокситриптамин 1А. 13, 35. Албицията значително понижава нивата на моноаминовите мозъчни невротрансмитери, в резултат на което намалява нивата на отделените стресови хормони;
 • антиоксидантно - екстрактът от листата на албиция притежава антиоксидантни свойства, които подпомагат при кожни обриви, рани, акне, псориазис. Той предотвратява появата на белези в тези области и действа успокоително;
 • противовъзпалително;
 • аналгетично;
 • противотуморно - антитуморната активност на растението е свързана с юлиброзидите  (J1, J2 и J3) в състава му. Доказано е, че те са ефективни срещу хормон-зависимите ракови клетки в млечната жлеза, простата и маточната шийка. 100 mcg / mL екстракт от корен на албиция показва цитотоксична активност срещу хепатокарциномни клетки;
 • регулира нивата на холестерол в кръвта;
 • подобрява здравословното състояние на кожата.

Заболявания и състояния, при които се употребява юлибрисинова албиция:

 • хронична депресия;
 • тревожност;
 • безсъние;
 • артрит;
 • фрактури на костите;
 • кожни инфекции;
 • алергични респираторни нарушения.

Юлибрисиновата албиция намира приложение във флоралната декорация.

албиция Често се засажда в паркове и градини като декоративно растение, заради ароматните си и красисиви цветове. Интересно е отглеждането и оформянето на коприненото дърво под формата на бонсай.

Начин на употреба:

Билката може да се консумира под формата на течен екстракт, капсули,прах, чай и тинктура.Внимание!

Дозирането на албиция зависи от различни фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние на организма. Няма достатъчно научна информация, която да доказва пълната безопасност на растението при приемането му във високи дози. Не се препоръчва консумацията на албиция от бременни и кърмачки, поради недостъчната информация.
Коприненото дърво оказва влияние върху централната нервна система. Възможни са взаимодействия на билката с анестетични лекарствени средства. Не се препоръчва използването на билката преди оперативни интервенции.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1451/albizia
http://www.chineseherbshealing.com/albizia-julibrissin-flower/
https://www.drugs.com/npp/mimosa.html,
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/albizia.html
https://gobotany.newenglandwild.org/
https://herbpathy.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияБотаникаНовиниАлт. медицинаИсторияСъставкиЛайфстайлСпортСнимкиТестовеХранене при...Физиология