Чилийски лешник

Чилийски лешник (Gavuina avellana) е вечнозелено дърво достигащо до 20 метра височина. Отнася се към семейство Proteaceae. Това е единственият вид, който в момента е класифициран в рода Gevuina. Предстaвлява красиво декоративно растение, което осигурява изобилие от нектар и цветен прашец за насекоми, както и ценна и трайна дървесина. Основната му употреба е свързана с висококачествените му ядливи ядки.
Устройство на чилийски лешник
Изображение: Cristian Ordenes, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Листата на чилийският лешник са яркозелени на цвят и назъбени. Той може да израства прав или разклонен от почвата, образувайки или дърво, или храст. Цветовете му са малки, с от бежово до белезникаво оцветяване. Събрани са по две в дълги съцветия. Този вид лешник цъфти от юли до ноември месец. Плодът му представлява тъмночервен орех, когато е млад, като става черен при зреене. То има тънка, лесна за обелване, гладка черупка. Ядката е кремаво-бяла с хрупкава текстура. Продукцията на семена може да варира значително от дърво до дърво.
Разпространение на чилийския лешник
Среща се в южната част на Чили, както и съседните долини в Аржентина. Вирее добре от морското равнище до 700 метра надморска височина. Вирее много добре в Калифорния и Нова Зеландия. Дървото има приемлива устойчивост на замръзване (най-малко -12 ° C (10 ° F)), когато е зряло.
Концентрацията на Gevuina avellana в гората е изразено непостоянна и трудно предвидима. Може да вирее на равнинен или хълмист терен, в глинести или каменисти почви. Обикновено се развива в компанията на други широколистни дървета като Nothofagus obliqua, Nothofagus dombeyi, Nothofagus alpina, Nothofagus glauca или Laureliopsis. Расте и в асоциации, доминирани от иглолистни дървета гори - Austrocedrus, Fitzroya и Pilgerodendron. Gevuina avellana не образува чисти популации.
Въведен е във Великобритания през 1826 г. Расте добре там, в Ирландия и в Нова Зеландия и Калифорния. Няколко екземпляра се култивират в Испания и в Тихоокеанския северозапад на САЩ. Расте добре в умерен океански климат с прохладни температури, където студовете се срещат често. Нужни са 5 години на дървото, за да даде първата си реколта и 7 или 8 години, за да развие пълния си капацитет на производство на ядки. Повечето ядки, които се продават, се събират от дивата природа, но се разработват нови сортове с по-голям добив както в Чили, така и в Нова Зеландия. От 1982 г. само малка част от ядките на дивите насаждения е събрана за преработка.
Използваема част на чилийския лешник
Изображение: Franz Xaver, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
При чилийския лешник се използва стеблото, ядките и техните черупки. Доказано е, че цветовете му привличат пчели и биват медоносни.
Химичен състав на чилийския лешник
Ядките съдържат около 12 процента протеин, 49 процента масло и 24 процента въглехидрати. Семето има много висока концентрация на мононенаситени масла. То е богатo на антиоксиданти като витамин Е (-токотриенол) и ?-каротин.
Лечебни свойства и приложение на чилийския лешник
Ядките, богати на антиоксиданти, биха могли да се консумират във всякаква форма - сурови, печени, варени. Имат приятен вкус, подобен на кокосовите ядки. Популярна храна са в Чили, където често се продават на местните пазари и са много търсени за включване в диетични хранителни режими. Печеното семе се използва като заместител на кафето. Ядките са силно хранителни поради съдържанието на протеини, витамин Е и мононенаситени мастни киселини.
Изображение: Lin linao, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
От ядките се извлича масло, което се използва за производството на слънцезащитни и овлажняващи кремове.
Дървесината на чилийския лешник е лека, здрава, лесна за обработване, еластична, не много издръжлива. Тя е кремаво оцветена с тъмнокафяви ивици. Използва се за направата на мебели, музикални инструменти, гребла, керемиди и др.
Черупките на ядките, богати на танини, се включват в производство на кремове за тен и дъбене на кожа.
Дървото е добро медоносно растение за пчелите и също се отглежда като декоративно растение. От чилийския лешник се получава мед богат на витамин А, полезен за очите и кожата.
Световните пазари за експорт на градинарство бързо растат. Заможните общества на развитите страни проявяват все по-голям интерес към новите храни, особено ако те имат допълнителна здравна стойност. Износът на ядки като цяло расте бързо като удобна закуска, питателна здравословна храна и трябва да се добавя към сладкарски изделия или да се преработва в различни подпродукти. Чилийският лешник е малко известен протеинов орех. По качество е сходен с ядката с най-бърз ръст на износа: макадамия. За разлика от субтропичната макадамия, той просперира в по-хладния океански климат. В момента се правят опити за развитие на вида в търговската мрежа в Чили и Нова Зеландия.
Заглавно изображение: Franz Xaver, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ МИРАДА HASHTAG 85 мл
ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ МИРАДА SHIELD 100 мл
ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ МИРАДА SKY 100 мл
ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ МИРАДА SURF 100 мл
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
АМИГОС АМИГДАЛИН B17 капсули 100 мг * 60 DR. GREEN
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Gevuina
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Gevuina+avellana
http://temperate.theferns.info/plant/Gevuina+avellana
https://www.researchgate.net/publication/271490036_Gevuina_Avellana_Potential_for_commercial_nut_clones
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02861453
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Разред Proteales
- Сем. Proteaceae
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Фрезия
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
- Марула
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Манука
- Роза
Коментари към Чилийски лешник