Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Bignoniaceae Текома, Кампсис, Тромпетна лоза

Текома, Кампсис, Тромпетна лоза

Сем. Bignoniaceae

Текома, Кампсис, Тромпетна лоза - изображение

Текома, Кампсис, Тромпетна лоза (Tecoma radicans, Campsis radicans, Bignonia radicans) е вид цъфтящo, катерливо растениe от семейство Bignoniaceae. Известна е в Северна Америка като ечемичена лоза или гнездото на колибри.

Устройство на текома

текома

 

Текомата има катерлив растеж като израства на височина до 12 метра. Разполага с множество въздушни корени, стъбла и бодли, които й помагат да пълзи възходящо по различни субстрати. Кората на тромпетната лоза е тънка и гладка, като с остаряването й започва лесно да се лющи.

 

 

листа на текома

 

Листната петура се състои от 7, 9 или 11 малки листенца, които са срещуположно разположени по листната дръжка. Всяко от тях има яйцевидна форма, грубо назъбен ръб и плътна текстура. Дълги са от 3 до 10 см, с блестяща повърхност, оцветени в смарагдаво зелено и в тъмно зелено когато започнат да остаряват.

 

 

цвят на текома

 

Цветовете са събрани в терминални съцветия от 4 до 12 на брой. Имат тръбовидна форма, от оранжево до червено оцветяване, с жълтеникав център. Дълги са около 8 см и широки при отвора си до 4 см. Те са много привлекателни за колибри, а много видове по-големи птици обичат да гнездят в гъстата зеленина на кампсиса. Текомата цъфти през топлия сезон.

 

плод на текома

 

 

 

Плодовете на тромпетната лоза представляват големи, плоски шушулки, с дължина от 8 до 13 см, съдържащи множество семенца. При узряване придобиват светло кафяв цвят, пукат се и от тях се освобождават стотици тънки, кафяви, подобни на хартия семена.

 

 

 

 

Разпространение на текома

декорация с текома

 

Родният ареал на разпространение на растението са източните части на Съединените щати. От там е натурализирано в западните Съединени щати, в Онтарио, части от Европа, на места в Латинска Америка. Расте в гори и по речни брегове. Популярна декоративна нотка е в домашната цветна градина.

Понякога се приема за инвазивна растителност и агресивна плевел, поради бързият й растеж и способността й да измества и унищожава характерни растителни видове. Това е причината да се предприемат действия за унищожаването й или ограничаване на разпространението на тромпетната лоза.

 

Използваема част на текома

Употребява се коренът на растението или сушени надземни части от него. То намира повече приложение като декоративна растителност, отколкото като билка.

Химичен състав на текома

цветове на текома

 

За да бъдат изолирани химически вещества от състава на растението са използвани различни методи, при които са изследвани следните екстракти от текома - воден, бензенов, етанолов, с хлороформ, с хексан. В резултат на това са установени следните съединения: сапонини, антраквинони, флавоноиди, протеини, карбохидрати, терпени.

 

Лечебни свойства и приложение на текома

Свойства на кампсис:

  • потогонно (диафоретично);
  • ранозаздравяващо.

Начин на употреба:

  • тинктура - смесват се 1 част билка и 5 части оцет. Използват се 4 супени лъжици от тинктурата добавени към половин чаша топла вода, в която е разтворенa 1/2 чаена лъжичка сол. С така приготвеният разтвор промивайте раната в продължение на седмица или две, веднъж на ден.

Флорална декорация с текома

дърво текомаЕдна от друга, тромпетната лоза се засажда на разстояние около 2,5 метра. Наземният й растеж, съответно може да се продължи в катерлив, като по този начин с нея да бъдат декорирани различни съоражения в градината. Бива подрязвана и като дръвче. Много често се развива и оформя свободно, без поддръжка от градинари. Заради красотата й, плътната растителна маса и невзискателността й към условията на развитие, текомата е спечелила награда за градински заслуги на Кралското градинарско дружество.

текома с насекоми

 

Изключително атрактивно растение е за колибри и пеперуди. Малки насекоми и животинки намират дом в растителността й.

Залавянето на тромпетната лоза към стени на домове и огради, поради тежестта й, може да предизвика частичното им разрушаване. За да се поддържа кампсисът в тези случаи, и за да служи за окраса, като не нанася щети на съораженията върху които е разположен, трябва да се подрязва.

 

Внимание!

При допир на листа и цветове на кампсиса, понякога се развива локална кожна алергична реакция, изразяваща се в зачервяване и подуване. Поради това, когато берете растението, носете ръкавици или измиите ръцете обилно с детергенти. При поглъщане на части от текома от животни, може да се появят симптоми на слабо отравяне.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Campsis_radicans
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Campsis+radicans
https://plantcaretoday.com/trumpet-vine-plant.html
https://gobotany.newenglandwild.org/species/campsis/radicans/
https://keys2liberty.wordpress.com/tag/campsis-radicans/
http://practicalplants.org/wiki/Campsis_radicans
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/campsis-radicans=trumpet-vine.php
http://www.ijrpc.com/files/27-489.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниИсторияЛайфстайлСнимкиСпортИзследвания