Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Pinaceae (Борови) Сибирски кедър, Сибирски бор, Сибирски кедров бор

Сибирски кедър, Сибирски бор, Сибирски кедров бор

Сем. Pinaceae (Борови)

Сибирски кедър, Сибирски бор, Сибирски кедров бор - изображение

Сибирски кедър, Сибирски бор, Сибирски кедров бор (Pinus sibirica) представлява вид бор, принадлежащ към семейство Борови (Pinaceae). Наименованието на растението на руски език е Сибирский кедр. Синоними на растението са Pinus arolla, Pinus coronans, Pinus cembra subsp. Sibirica, Pinus cembra f. Coronan, Pinus cembra var. Sibirica, Pinus cembra subsp. Sibirica, Pinus cembra var. Sibirica, Pinus hingganensis.

Дървото е дълголетник. Продължителността му на живот е над 550 години, като са открити екземпляри на възраст от 800 години.

Устройство на сибирски кедър

Дървото достига на височина до 40 метра, с диаметър на стъблото около 1,8 метра. Кората на ствола има сиво-кафяво оцветяване и вид на нарязана при по-старите растения, а при младите е сива и гладка. Короната му е гъста и има форма на конус с тъп връх. Клоните са гъсто разположени един до друг, като придават равномерна плътност на короната, с растеж нагоре. Годишните, млади издънки са покрити с дебел слой червен мъх.

Младите растения оформят корона обикновено от момента на засаждане до 5-та - 7-та година, като от 15 до 25-годишна възраст дървото вече е покрито с клони почти до земята. От 20 до 30-годишна възраст, по-ниските клони започват да умират и короната придобива овална форма.

 

 

Кедровите иглички са с дължина 5-10 см., събрани по 5 в снопче, оцветени в тъмно зелено със сребрист отенък. Продължителността им на живот е 5-6 години.

 

 

 

 

 

Шишарките на сибирския кедър са дълги от 5 до 9 см. Оцветени са в различни нюанси на синьо-лилаво-сивото. Развиват се обикновено в групичка от по 3 на брой.

 

 

 

 

В тях се съдържат семенни кутийки, в които са разположени кедровите семена, дълги от 9 до 12 мм., оцветени в различни нюанси на кафяво-червеникавото. Кедровите семена притежават само недоразвити крилца, затова разпространението им става най-вече с помощта на петнистата лешникотрошачка.

 

 

 

Вътрешността на семената представляват кедровите ядки, жълтеникаво-бели на цвят, богати на хранителни вещества.

 

 

Разпространение на сибирски кедър

Родният ареал на разпространение на сибирския кедров бор се намира в Русия, в нейният горски пояс. В повечето случаи той се съчетава с други иглолистни видове. Расте в цялата тайга и цялата азиатска част на държавата, като на север достига до лесотундрата. Заради красивата си корона се използва и като декоративно растение, като много добре се съчетава с декоративни храсти и брези. Сечта на сибирски кедров бор е строго ограничена и контролирана.

В България е разпространен на места с по-прохладен климат и влажна почва.

Използваема част на сибирски кедър

Използват се предимно кедровите ядки.

Химичен състав на сибирски кедър

Какво съдържа една малка кедрова ядка - въглехидрати, наситени мазнини, протеини, мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, линолова, олеинова, линоленова киселини; калий, натрий, витамин D, витамин Е, витамин C, витамин А, витамин К, калций, желязо, рибофлавин, тиамин, ниацин, фолиева киселин, биотин, пиридоксин (витамин В6), кобаламин (витамин В12), пантотенова киселина, фосфор, магнезий, йод, цинк, мед, селен, манган, молибден, фибри, треонин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, метионин, фенилаланин, цистин, тирозин, аргинин, валин, аланин, хистидин, глутаминова киселина, аспарагинова киселина, серин, пролин, глицин, пиноленовата киселина.

Пиностилбен и ресвератрол са намерени в кората на сибирския кедров бор.

Пиноленовата киселина се среща само в кедровите ядки и масло. Не се установява в други растения. Намира се във всички видове кедрови ядки, които наброяват 140 такива, като концентрацията му варира от 0,1 до 20%. Но в най-големи количества се установява в сибирския бор – до 27% пиноленова киселина.

Лечебни свойства и приложение на сибирски кедър

5000 години преди нашата ера, игличките от сибирския кедров бор са били употребявани като лекарство. 100 грама иглички съдържат от порядъка на 250-350 милиграма витамин C. Такова количество от витамина може да се намери само в лимоните и портокалите.

За ядките на кедъра се казва, че съдържат всички необходими хранителни вещества за човека. Те са основна храна на местните жители. В алтайските планини от един хектар насаждения от сибирски кедър могат да се добият около 200-300 килограма кедрови ядки. Те могат да се консумират сурови или варени.

Дървесината на кедъра е мека, красива, има приятен аромат, подходяща за изработката на дърворезби, мебели, за строителство. Отличава се с дълготрайност, плътност, еднородност и запазваща температурата. Казват, че е лечебна дори само при допир. Изделията от кедрова дървесина са изключително ценни като екологично чисти и имащи благоприятно въздействие върху човешкия организъм. А цялото дърво си е спечелило името „фармацевт”.

Жълто-кафява, бежова или зелена боя се получава от игличките на сибирския бор. Иглите съдържат вещество, наречено терпентин, което се освобождава при намокрянето им от дъжд и оказва отрицателен ефект върху кълняемостта на някои растения, включително пшеница.

Смола от сибирски кедър - "живица":

Смолата на дървото е лечебна, а народното й име е живица. Тя е ароматна, мека и се използва за лечението на възпаления и наранявния. В миналото тя е включвана в лечението на гангрена. Пероралната й употреба повлиява благоприятно сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната и дихателната системи. При вътрешен прием няколко капки живица могат да се смесят с мед, за да стане приемът й по-приятен, понеже в натурално състояние има смолист аромат и не особено приятен вкус. Влиза в състава на много медикаменти, като от нея се произвежда и терпентин.

 

Терпентин, получен от смолата на сибирски кедър:

Терпентинът е антисептично, диуретично, загряващо и противоглистно средство. Той се използва вътрешно за лечение на бъбречни заболявания и такива на пикочния мехур. Включва се и в лечението на ревматични неразположения, втривайки го или под формата на парна баня. Също така е много полезен за дихателната система, облекчавайки състояния на кашлица, настинки, грип и туберкулоза. Външното му приложение е много полезно при лечението на различни кожни лезии, рани, язви, изгаряния, циреи и други, като се прилага под формата на мехлеми, мазила, компреси, билкови парни бани и инхалации.

Масло от кедрови ядки:

Маслото от ядките на сибирския кедров бор е по-известно като кедрово масло, като това е име, с което вярно се нарича маслото получено от друг вид растения Juniperus virginiana.

Древните жители на Урал и Сибир са използвали чисто масло от сибирски кедър или в комбинация с кедрова смола (живица) за лечение на изгаряния, порезни рани, септични рани. По време на Втората световна война кедровото масло с живица е успешно използвано в болниците за лечение на ранените войници, най-вече при тежко и хронично увреждане на тъканите, стигащо до гангрена.

Маслото от кедровите ядки се извлича чрез студено пресоване. Използва се вътрешно и външно. Прилага се в салати и множество други хранителни продукти. Употребява се за лечение на множество заболявания и в козметиката. Може да замести синтетичните витамини и добавки, поради богатото си съдържание на полезни вещества. Изключително подходящ продукт е за лечение на язва и гастрит.

Предимства на кедровото масло:

 • високо съдържание на витамин Е, до 56 мг/100 грама продукт. Посоченият витамин е най-ефективният ензимен антиоксидант
 • присъствие на каротеноиди в количество около 30 мг/100 грама продукт. Антиоксиданти, от които организмът произвежда витамин А
 • изключително богато на метални ко-фактори - 16 мг/100 грама манган, 20 мг/100 грама цинк, 4 мг/100 грама мед, около 19 мг/100 грама желязо

Маслото от кедрови ядки в козметиката:

Многобройни са начините за приложение на кедровото масло в козметиката. Най-удобният начин за това е прякото му нанасяне върху кожата. Маслото попива бързо в тъканите. То предпазва кожата от стареене, избледняване, прави я мека, еластична, млада. Много е полезно за хора с чупливи нокти, проблемна слаба коса, различни видове кожни заболявания, хора изложени на неблагоприятни екологични и климатични фактори, подложени на стрес.

Маслото от кедрови ядки може да се добавя към кремове за лице и маски за коса или директно да бъде нанесено върху тях.

Маслото се комбинира с екстракт от облепиха (растение с високо съдържание на минерали и витамини). Комбинацията от двете вещества усилва действието им. Сместа може да се употребява външно и вътрешно.

Маслото се използва и за измиване на зъби. Заедно с кокосовото масло са двете предпочитани средства в този вид за миеме на зъбите. Няколко капки поставени на четаката за зъби са достатъчни за почистване на зъбните редици. Може да се използва чисто или в комбинация отново с облепиха или с кедрова смола (живица) под формата на разтвор в концентрация 5-10%.

Съвместна употреба на масло и живица от сибирски кедър при някои състояния и заболявания:

 • грип и простудни заболявания - 2-3 капки в носа два-три пъти на ден, разтривки на гърба и гърдите с малко масло
 • зъбобол – върху памучен тампон се накапват няколко капки от сместа и се слага на болното място. Така престоява около 20 минути
 • пародонтоза – втриване на маслото във венците или еднократно на ден измиване на зъбите с него
 • изгаряне – напоена марля се поставя върху увредените тъкани
 • заболявания на стомашно-чревния тракт – сутрин на гладно се приемат 5-6 капки от сместа, като дозата им се увеличава докато стигнат 10 капки за деня
 • вегетативно-съдова дистония – вътрешно се приемат от 5 до 10  капки вътрешно, а външно се втрива на болните места
 • остеохондроза и радикулит – в продължение на 12-15 дни на болните места са втрива масло 2-3 пъти на ден. Този начин на лечение може да се повтори 2 пъти в годината
 • в началото на пристъп на стенокардия, аритмия или тахикардия - десетина капки се капват на дланта и се втриват в областта на сърцето

Интересно за сибирския кедър

В горите от сибирски бор съдържанието на микробни клетки в един кубичен метър пространство е 200-300 на брой. Според медицинските норми, дори в операционните зали е допустимо този брой да бъде от порядъка на 500-1000 микробни клетки. Затова се приема, че сибирските кедрови гори на практика са стерилни.

Много насекоми не понасят кедрови частици и бягат от тях (бълхи, комари, молци, кърлежи и други). Цялото растениет има висока степен на фитонцидност и съдържат лечебни вещества с висока ефективност.

Масата органични вещества, която се отделя от кедрова гора за 24 часа е повече от 30 кг. Тя разполага с огромна бактерицидна сила. Това количество вещества, според учени, е достатъчно за пречистване въздуха на голям град.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЕ-тата в хранитеЛайфстайлАлт. медицинаДиетиХранене при...ПроизводителиИсторияЛечения