Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Пушкиния

Пушкиния

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Пушкиния - изображение

Пушкиния (Puschkinia scilloides var. libanotika, Russian snowdrop) представлява малко, тревисто растение, цъфтящо в красиви цветове и принадлежащо към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Това фино, сребристо-синьо пролетно цвете, понякога се нарича раиран синчец.

Устройство на пушкиния

растение пушкиния

 

 

Малкото, красиво и непретенциозно към условията на растеж растение, достига височина до 15 сантиметра. Разполага с две или три листенца с месеста консистенция, които са с дължина до също до 15 сантиметра. Те прораства направо от луковиците на пушкинията, които се засаждат от октомври до декември месец.

 

 

 

 

 

цвят на пушкиния

 

Разтваря красиви, леко ароматни цветове, събрани в терминално съцветие грозд. В него те наброяват от 3 до 6 цветчета. Всяко едно от цветчетата има форма на камбанка и много светлосиньо оцветяване. Всяко венчелистче има по средата си по-тъмна синя ивица. Цъфтежът се наблюдава през месеците март, април и май.

Среща се вид пушкиния, която цъфти в изцяло бели цветове.

 

 

Разпространение на пушкиния

бяла пушкиния

 

 

Възникнала в Източното Средиземноморие, пушкинията се радва на влажни условия на развитие през пролетта, докато прораства, но иначе предпочита топлото и сухото време през лятото, за да узреят нейните луковици.

Пушкинията, като непретенциозно растение, вирее на различни почви и при различни климатични условия.

 

 

Използваема част на пушкиния

Стойността на растението е декоративна. Като такова се прилага успешно с различни идеи във флоралната декорация. Няма данни за приложението му като билково лекарство.

Приложение на пушкиния

декорация с пушкинияРастението е натурализирано в алпинеуми, флорални пътеки, в открити гористи местности, ливади или в предната част на храсти или под широколистни дървета. Съвместимо е с други пролетни цветя.

Расте още във високи треви, където косенето се е забавило до месец юни. Към почвата на която ще се засажда, могат да бъдат добавени компос или гнили листа, за да подпомогнат процеса на поникване и растеж на пушкинията. Тя може да се отглежда и като саксийно цвете.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.missouribotanicalgarden.org/

https://www.gardenia.net/

http://www.fluwel.com/

http://www.rhsplants.co.uk/

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитно