Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Пигеум

Пигеум

Разред Rosales

Пигеум - изображение

Пигеум, африканска слива (Pygeum africanum; Prunus africana) е вечнозелено дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). To достига нa височина от 10-25 метра. Короната му е разклонена, широка, отворена, в диаметър от 10-20 метра, при растеж на дървото по пасищата или увиснала, при растеж в гора.

Кора на пигеум

 

Кората на дървото е кафява до черна, гладка или напукана и лющещa се.

Напукването на кората е под формата на правоъгълници.

 

 

листа на пигеум

Листата са оцветени в тъмно зелено отгоре, а в бледо зеленo по долната им повърхност. Те са разположени на клончетата последователно, дълги до 20,08 см., елипсовидни, гладки, с леко назъбени ръбове.

 

 

Централната листна вена е вдлъбната, което най-ясно е видно в основата на листото.

Дръжките на листата са дълги 2 см., оцветени розово или червено.

 

 

цветове на пигеум

 

Цветовете са двуполови, с 10-20 тичинки, големи от 3 до 8 см., зеленикаво бели или бежови на цвят, разпределени в 7 сантиметрови  съцветия.

 

 

плод на пигеум

Плодовете са с големина от 7 до 13 мм., по-широки отколкото дълги, състоящи се от две триделни половини, с по едно семенце във всяка. Незрелите плодове съответно са зелени на цвят, а зрелите оцветени от червено до кафяво, в различни нюанси. Те зреят в периода от септември до ноември.

 

Разпространение на пигеум

Дървото расте в планинските райони на Субсахарска Африка и Мадагаскарските острови, на надморска височина от около 900 - 3400 метра. Изисква влажен климат за развитието си и е толерантно към умерено застудяване. 

Използваема част на пигеум

Кората на дървото се използва за получаване на лечебен екстракт, а плодовете, които са с твърде горчив вкус не представляват интерес за хората. Те се консумират от животни. От растението се използва и дървесината за производство на сечива, мебели и други подобни елементи.

Химичен състав на пигеум

Екстрактът от кората на пигеум съдържа смоли, фитостероли (бета-ситостероли), мастни киселини, пентациклични тритерпени (урзолова и олеанова киселини), естери на феруловата киселина (n-доконазол и тетраконазол), танини, артарова киселина, N-бутилбензенсулфонамид.

Екстрактите от пигеум се стандартизират до 13% стеролна концентрация, подходяща за употреба при потентност.

Както други видове от рода Prunus, пигеумът съдържа екстрафлорални нектари, които предпазват листата от насекоми – листни вредители, като те вместо да изяждат листната маса на дървото, се хранят с нектарите.

Приложение на пигеум

Екстрактът от пигеум се приема под формата на медикаменти, разпространени в аптечните мрежи, съобразено с предписанието на лекуващия лекар. Достъпен е за пациентите и без рецепта, като хранителна добавка, но поради някои странични негови ефекти, той трябва да се приема в посочената дозировка. Обичайната дневна доза на стандартизирания екстракт от пигеум (13% стероли), е 100 милиграма, разделени на два приема по 50 милиграма. При тази дозировка, пигеум се понася добре от организма.
Друга форма на приложение, е във вид на чай от кората на дървото.

Действия на екстракта от пигеум:

 • облекчава дизурични състояния, породени от доброкачествено разрастване на простатната жлеза (диуретик)
 • подтиска продукцията на фибробласти, увеличава надбъбречната андрогенова секреция и възстановява секреторната дейност на простата и булбоуретралния епител
 • противовъзпалително
 • противооточно
 • намалява нивото на пролактин и възпрепятства натрупването на холестерол в простатата (понижава холестерола в рамките на простата)
 • възстановява ниската активност на простатната кисела фосфатаза и секрецията на общ белтък, в състава на секрета от жлезата, особено при липса на възпаление на същата
 • регулира дейността на имунната система
 • регулира активността на инсулин в организма
 • подобрява естествения поток на простатна секреция
 • увеличава потока на урината, уринарен антисептик
 • подобрява сексуалната функция
 • нормализира размерите на увеличената простата и облекчава оплакванията свързани с това

В комбинация с други билки, пигеумът може да бъде особено полезен при лечение на рак на простатата. Прилага се и при треска, малария, болки в стомаха, като очистително, бъбречни заболявания, при гонорея, психическо нарезположение, като средство стимулиращо апетита, превръзки на рани, отравяния от отровни стрели.

Пигеум африканум успешно се комбинира със сереноа репенс (палма-джудже, serenoa repens) и с екстракт от тиквено семе.

Дървесината на пигеумът е много твърда и заема място в производството на дръжки за брадви и мотики, посуда, вагони, подове, дърворезба, мостови палуби, мебели и др. Тя е тежка, с прави влакна и розова. При разрязване се усеща остър, горчив мириз на бадеми. Впоследствие придобива махагонов цвят, а миризмата й изчезва.

Внимание! Екстактът от пигеум не е заместител на разнообразното хранене. Приемът му не трабва да превишава препоръчителната дневна доза.

Нежелани реакции и странични ефекти при прием на пигеум:

 • стомашно-чревни оплаквания – гадене, диария, запек
 • алергични реакции

Противопоказания при употреба на пигеум

Да не се употребява от хора със свръхчувствителност към медикамента или някоя от съставките му.

Интересно за употребата на пигеум

Интересът към пигеум започва още през 1700 година, когато европейски пътници научили от южноафрикански племена, как да успокояват дискомфорта в пикочния мехур и как да лекуват тази така наречена „Болест на стареца” с кора от Pygeum africanum.

В Европа екстрактът от пигеум се използва от средата на 1960 година, за лечение на хора
страдащи от доброкачествена простатна хиперплазия

В повечето западни страни, операцията е основния изход от уголемяването на простата. Във Франция, обаче, пигеумът се предписва, като резултатът от приема му е 81% успеваемост при посоченото състояние.

Събирането на кора от дървото, с цел добиване на лечебния екстракт, е довело до застрашаване на вида от изчезване. Това е наложило регулирано премахване на кората под формата на противоположни полета по ствола на дървото, а не изцяло премахване на прекалено голямо количество кора по него. Нарастващото търсене на кората е довела до допълнително отглеждането на дървото за нуждите на медицината.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СнимкиИсторияРецептиЛайфстайлНовиниЛеченияАлтернативна медицинаФизиологияВидеоМедицински изследванияИнтервютаСпортЗаболявания (МКБ)СпециалистиКлинични пътекиСъставкиЗдравни проблемиТестове