Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Пигеум

Пигеум

Разред Rosales

Пигеум - изображение

Пигеум, африканска слива (Pygeum africanum; Prunus africana) е вечнозелено дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). To достига нa височина от 10-25 метра. Короната му е разклонена, широка, отворена, в диаметър от 10-20 метра, при растеж на дървото по пасищата или увиснала, при растеж в гора.

Устройство на пигеум

кора на пигеум


Кората на дървото е кафява до черна, гладка или напукана и лющещa се. Напукването на кората е под формата на правоъгълници.

 

 

Листата са оцветени в тъмно зелено отгоре, а в бледо зеленo по долната им повърхност. Те са разположени на клончетата последователно, дълги до 20,08 см., елипсовидни, гладки, с леко назъбени ръбове. Централната листна вена е вдлъбната, което най-ясно е видно в основата на листото. Дръжките на листата са дълги 2 см., оцветени розово или червено.

 

цветове на пигеум

 

 

Цветовете са двуполови, с 10-20 тичинки, големи от 3 до 8 мм., зеленикаво бели или бежови на цвят, събрани в 7 сантиметрови  съцветия.

 

 

 

Плодовете са с големина от 7 до 13 мм., по-широки отколкото дълги, състоящи се от две триделни половини, с по едно семенце във всяка. Незрелите плодове съответно са зелени на цвят, а зрелите оцветени от червено до кафяво, в различни нюанси. Те зреят в периода от септември до ноември.

 

Разпространение на пигеум

Дървото расте в планинските райони на Субсахарска Африка и Мадагаскарските острови, на надморска височина от около 900 - 3400 метра. Изисква влажен климат за развитието си и е толерантно към умерено застудяване. 

Използваема част на пигеум

Кората на дървото се използва за получаване на лечебен екстракт, а плодовете, които са с твърде горчив вкус не представляват интерес за хората. Те се консумират от животни. От растението се използва и дървесината за производство на сечива, мебели и други подобни елементи.

Химичен състав на пигеум

събиране на кора от пигеумЕкстрактът от кората на пигеум съдържа смоли, фитостероли (бета-ситостероли), мастни киселини, пентациклични тритерпени (урзолова и олеанова киселини), естери на феруловата киселина (n-доконазол и тетраконазол), танини, артарова киселина, N-бутилбензенсулфонамид.

Екстрактите от пигеум се стандартизират до 13% стеролна концентрация, подходяща за употреба при потентност.

Както други видове от рода Prunus, пигеумът съдържа екстрафлорални нектари, които предпазват листата от насекоми – листни вредители, като те вместо да изяждат листната маса на дървото, се хранят с нектарите.

Лечебни свойства и приложение на пигеум

Екстрактът от пигеум се приема под формата на медикаменти, разпространени в аптечните мрежи, съобразено с предписанието на лекуващия лекар. Достъпен е за пациентите и без рецепта, като хранителна добавка, но поради някои странични негови ефекти, той трябва да се приема в посочената дозировка. Обичайната дневна доза на стандартизирания екстракт от пигеум (13% стероли), е 100 милиграма, разделени на два приема по 50 милиграма. При тази дозировка, пигеум се понася добре от организма.
Друга форма на приложение, е във вид на чай от кората на дървото.

Действия на екстракта от пигеум:

пигеум дърво

 • облекчава дизурични състояния, породени от доброкачествено разрастване на простатната жлеза (диуретик)
 • подтиска продукцията на фибробласти, увеличава надбъбречната андрогенова секреция и възстановява секреторната дейност на простата и булбоуретралния епител
 • противовъзпалително
 • противооточно
 • намалява нивото на пролактин и възпрепятства натрупването на холестерол в простатата (понижава холестерола в рамките на простата)
 • възстановява ниската активност на простатната кисела фосфатаза и секрецията на общ белтък, в състава на секрета от жлезата, особено при липса на възпаление на същата
 • регулира дейността на имунната система
 • регулира активността на инсулин в организма
 • подобрява естествения поток на простатна секреция
 • увеличава потока на урината, уринарен антисептик
 • подобрява сексуалната функция
 • нормализира размерите на увеличената простата и облекчава оплакванията свързани с това

В комбинация с други билки, пигеумът може да бъде особено полезен при лечение на рак на простатата. Прилага се и при треска, малария, болки в стомаха, като очистително, бъбречни заболявания, при гонорея, психическо нарезположение, като средство стимулиращо апетита, превръзки на рани, отравяния от отровни стрели.

Пигеум африканум успешно се комбинира със сереноа репенс (палма-джудже, serenoa repens) и с екстракт от тиквено семе.

Дървесината на пигеумът е много твърда и заема място в производството на дръжки за брадви и мотики, посуда, вагони, подове, дърворезба, мостови палуби, мебели и др. Тя е тежка, с прави влакна и розова. При разрязване се усеща остър, горчив мириз на бадеми. Впоследствие придобива махагонов цвят, а миризмата й изчезва.

Интересно за употребата на пигеум

Интересът към пигеум започва още през 1700 година, когато европейски пътници научили от южноафрикански племена, как да успокояват дискомфорта в пикочния мехур и как да лекуват тази така наречена „Болест на стареца” с кора от Pygeum africanum.

пигеумВ Европа екстрактът от пигеум се използва от средата на 1960 година, за лечение на хора страдащи от доброкачествена простатна хиперплазия.

В повечето западни страни, операцията е основния изход от уголемяването на простата. Във Франция, обаче, пигеумът се предписва, като резултатът от приема му е 81% успеваемост при посоченото състояние.

Събирането на кора от дървото, с цел добиване на лечебния екстракт, е довело до застрашаване на вида от изчезване. Това е наложило регулирано премахване на кората под формата на противоположни полета по ствола на дървото, а не изцяло премахване на прекалено голямо количество кора по него. Нарастващото търсене на кората е довела до допълнително отглеждането на дървото за нуждите на медицината.

Внимание!

Екстактът от пигеум не е заместител на разнообразното хранене. Приемът му не трабва да превишава препоръчителната дневна доза.

Нежелани реакции и странични ефекти при прием на пигеум:

 • стомашно-чревни оплаквания – гадене, диария, запек
 • алергични реакции

Противопоказания при употребата на пигеум

Да не се употребява от хора със свръхчувствителност към медикамента или някоя от съставките му.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноНовиниХранене при...СнимкиИсторияВидеоЛайфстайлЛеченияРецептиАлт. медицинаФизиологияИнтервютаИзследванияСпортЗаболявания (МКБ)СпециалистиКлинични пътекиСъставкиЗдравни проблемиТестове