Островърха смръчкула
Островърха смръчкула (Morchella conica) представлява вид ядлива гъба от семейство Morchellaceae. За пръв път е била описана от миколога Крисчън Хендрик Пърсун през 1818 г.
В Хималаите този вид гъби се приготвят като храна и се използват в медицината и здравните системи от традиционните общества. Понякога местните жители подпалват почвата, предполагайки, че подобна практика ще подобри добива от островърха смръчкула, въпреки че тя има отрицателно въздействие върху горската екосистема.
Устройство на островърха смръчкула
Този вид гъба притежава цилиндрично-конична куха шапка, срастнала в долния си край с пънчето. Тя е тъмно сивокафява до почти черна с размери 3-6 на 4-8 см. По нея има ямки с различна дълбочина и форма. Пънчето й е кухо и цилиндрично, понякога задебелено в основата. На дължина достига до 2-8 см, а диаметъра му е около 1-4 см. То е голо, кръгло, много по-голямо в основата, набръчкано, набраздено надлъжно, покрито с малки набраздени кичури точно под шапката, белезникаво до цвят охра при възрастните екземпляри, крехко и кухо. Месото е восъчно, тънко, белезникаво. Спорите са с големина 18-25 x 11-15 µm, елипсовидни, гладки. Споровият отпечатък е жълт.
Разпространение на островърха смръчкула
Това е един от най-важните и икономически изгодни диви видове гъба. Естествено расте на хълмиста надморска височина при студен климат; на варовита почва, тревисти райони, пасища, крайпътни ръбове. Среща се на височина 2500-3500 м в горски местообитания във връзка с твърда дървесина и иглолистни дървета. Вегетационният й период е от март до юли месец. Родното й място, според някои изследователи, е окръг Кулу в Химачал Прадеш (западните Хималаи), а според други автори тя е ендемит за Турция. Вирее поединично или на групи. Често се среща в стари опожарени гори.
Използваема част на островърха смръчкула
Гъбата се събира през месец април и май. Употребява се цялото плодно тяло.
Химичен състав на островърха смръчкула
Островърхата смръчкула съдържа въглехидрати, протеини, фибри, всички важни витамини, минерали и ароматни съединения.
Лечебни свойства и приложение на островърха смръчкула
Смръчкулите са ядливи гъби, ценени в цял свят заради пикантния си вкус. Те се използват в традиционната медицина от векове, поради своите ползи за здравето. Въпреки голямото търсене на смръчкулите и нарастващото им икономическо значение, тяхното отглеждане е ограничено и те се използват или като диво добити, или ферментирали в култура, за консумация като функционална храна и за овкусяване на храна. Ползите им за здравето се приписват главно на полизахаридите като активни техни съединения и на различни фитохимикали, главно фенолни съединения, токофероли, аскорбинова киселина и витамин D, органични киселини, минерали, летливи аромати и др.
Благодарение на уникалния си вкус и текстура, островърхата смръчкула се използва в различни кулинарни рецепти по целия свят.
Morchella conica притежава антимикробни свойства и антиоксидантни действия. В научно изследване се разглежда антиоксидантната активност на полизахарида NMCP-2, изолиран от M. conica. Резултатите показват, че той може да бъде потенциален естествен антиоксидант срещу оксидативния стрес при различни заболявания.
Притежава още противовъзпалителни свойства и действа като имуностимулант. Може да се използва като слабително, тонизиращо средство, омекотяващо, а също и при стомашни проблеми, за заздравяване на рани и при обща слабост. Гъбата се използват в традиционната китайска медицина за лечение на лошо храносмилане, секрети в белия дроб и задух.
Нов имуномодулиращ протеин е открит в гъбата. Той може значително да потисне пролиферацията на ракови A549 и HepG2 клетки, съответно, и да инхибира миграцията и инвазията им ин витро. Освен това може значително да намали нивата на експресия на мононуклеарните клетки на човешка миелоидна левкемия. Изследванията показват протеина като ефективен източник за терапевтична борба с рака и други заболявания.
Многофункционалната хималайска гъба Morchella conica е една от най-популярните диви, високо ценени ядливи гъби в целия свят. Хранителният анализ на гъбата показва стойност на въглехидратите от 36,5%, протеини 35,0%, сурови фибри 28,8%, сурови мазнини 12,0%, пепел 8,2% и влага 8,0%. В социални и финансови аспекти M. conica се оказва добър източник на доходи и препитание в селските райони на Хималаите.
Внимание!
Morchella conica са добре познати ядливи гъби, които рядко предизвикват стомашни или други системни разстройства. Има единични случаи на консумация на гъбите, при което в рамките на 6-12 часа след приема са проявени нервни признаци. Симптомите биват самоограничени и изчезват след ден.
Заглавно изображение: Grzegorz Browarski, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
ГАНОДЕРМА RG капсули * 30 DXN
КОРДИЦЕПС капсули 450 мг * 60 DXN
Безплатна доставка за България!ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН. ДОКАЗАНАТА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА И ДРУГИ НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ШАРЛОТ ГЕРСОН, МОРТЪН УОКЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
ТЪРСИ СЕ ИСТИНАТА ЗА РАКА - ПРОФ. ДАВИД ХАЯТ - ИЗТОК - ЗАПАД
ХРОНИКИ НА РАКА - ДЖОРДЖ ДЖОНСЪН - ИЗТОК - ЗАПАД
Библиография
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%B0_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Morchella_conica
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15563650701206715
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0953756208617451
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320779/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.559770/full
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28350213/
https://www.nepjol.info/index.php/NJST/article/view/6489
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Pezizomycotina
- Клас Pezizomycetes
- Разред Pezizales
- Семейство Morchellaceae
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Мирта
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- БЦЖ ваксина
Коментари към Островърха смръчкула