Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Комбуча

Комбуча

Комбуча - изображение

Описание:
От векове гъбата Комбуча се използва като естествен лек в източните страни - Азия, Русия. С течение на времето става все по-популярна - „лек за всичко".

Първите сведения за Комбуча са отпреди повече от 2000 г. През 250 г. пр. хр. в Китай, хората от династията Ян, консумирали напитка от ферментирал чай - „еликсир на безсмъртието". По-късно през 1900 г. в Русия, тя била известна под името - „чаен квас" (била е пренесена от войниците, които се връщат от фронта по родните си места), в Австрия - комбухер, в Америка - комбуча, но на повечето хора била позната като „гъбата от Манджурия". Независимо къде се среща, името й се превежда като „чудотворната гъба". Комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от кафяви водорасли (комбу).

В Германия, Англия и Франция са използвали гъбата за производство на оцет, не само в домашни условия, но и в масовото производство. Във фабриките са я отглеждали в специални дървени съдове, в които тя достигала гигантски размери - до 100 килограма.

У нас е описана за първи път от големия български учен проф. Асен Златаров. Описва я и изследва състава и като "японска чаена гъба".

Комбучата представлява плесен, въпреки че я наричат гъба, дебела, слузеста пихтия с жълто-кафяв цвят. Образувана е от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиоза образува зоокилим. Названието „чаена гъба" се дължи на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. Съхранява се лесно, устойчива е и умее сама да се възпроизвежда.

Гъбата е уникален пример за съжителство на два различни вида организми - дрождевидни гъби и оцетно-кисели бактерии, които образуват колония, приличаща на медуза. Повърхността е блестяща и плътна, нараства отдолу.

Под влияние на дрождите захарта ферментира и се образува етилов спирт. Бактериите от своя страна преобразуват спирта в оцетна киселина, а захарта в глюконова киселина. Успоредно с това се образуват и други полезни вещества - лимонена и пирогроздена киселина, ферменти, витамини С, В1, Р и дори антибиотици.

Действие:
Според проучвания, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства.

Тя помага при понижен имунитет, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите, мускулна умора, възстановяване на организма след боледуване, физическа и психическа умора и изтощение, детоксикация на организма.

Доказано е, че комбуча прочиства кръвта, предотвратява образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Състав:
Съдържа различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, ябълчна киселина, а също и етанол), активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите, полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високо съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6 - превръщат гъбата в мощно лечебно и освежително средство и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. Наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени.

Начин на употреба:

Продукти:
- Култура (фермент, гъба) Комбуча
- Бяла рафинирана захар (около 70 - 100 г. на литър вода)
- 2 чаени лъжички черен или зелен чай на литър вода

Прави се запарка от зелен или черен чай (около 15 мин). Добавя се бяла захар и се разбърква до пълното й разтваряне. След това чаят се оставя да се охлади до стайна температура (културата умира, ако се постави в горещ разтвор). Важно е, чаят да се постави в стъклен съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метала. Добавя се гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу и съдът се затваря с ленена кърпичка, ферментацията продължава около 8 - 12 дни.

Чаят има приятен, леко кисел вкус, газиран и освежаващ. Питието се приема по три чаши дневно (около 120 мл), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки.

Възможни нежелани реакции:
Няма данни за вредни въздействия, но някои медици предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят заболявания, а дори и смърт. Напитката не е опасна, но някои хора може да имат непоносимост или да развият алергия към чая.

3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...СнимкиНовиниИсторияБотаникаДиетиЛеченияРецептиХрани и ястияСъставкиЛайфстайлПсихологияПроизводителиКлинични пътекиМикробиологияФизиологияТестовеОрганизацииСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи