Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Phrymaceae Жълто маймунско цвете

Жълто маймунско цвете

Сем. Phrymaceae

Жълто маймунско цвете - изображение

Жълто маймунско цвете (Mimulus guttatus, Yellow monkey flower) представлява една от билките на Бах, от които се приготвя съответният цветен еликсир. То е тревисто растение, с широк ареал на разпространение както в дивата природа, така и в домашни условия. Принадлежи към семейство Phrymaceae.

Устройство на жълто маймунско цвете

жълто маймунско цветеТози вид мимулус достига до 80 см височина. Стъблото му може да бъде изправено или полегнало. Развъжда се посредством ластуни или прорастване на нови издънки от коренищата на основното растение.

Листата му са срещуположно разположени, кръгли до овални, обикновено грубо и неравномерно назъбени или лобирани (разделени на дялове).

 

цвят на жълто маймунско цвете

 

Цветовете са от 2 до 4 см дълги, покрити с фини власинки. Чашката има пет дяла и е двустранно симетрична. Оцветени са в жълто, като по долната устна може да имат малки кафеви или червено-кафеви петънца. Събрани са в съцветие грозд, в което наброяват по пет или повече.

 

 

Разпространение на жълто маймунско цвете

разпространение на жълто маймунско цвете

 

Растението е изключително много разпространено в Северна Америка. Вирее около гейзери, по пясъчни зони, включително пустини, ливади, медни мини, по брегове на потоци и в самите водни басейни като плаваща зелена маса и др.

 

 

Използваема част на жълто маймунско цвете

Употребяват се листата на растението.

Химичен състав на жълто маймунско цвете

Основни вещества открити в билката са фенилпропаноидни гликозиди и каротеноиди.

Лечебни свойства и приложение на жълто маймунско цвете

Билката притежава адстрингентно и аналгетично действие и се използва като цветен еликсир на д-р Бах. Отвара от листата и стъблата й се употребяват като билкова парна баня при болки в гърдите, гърба и костно-ставния апарат. Чай от билката се пие при болки в корема. Лапа от смачкани листа се прилага върху рани, охлузвания и изгаряния, с цел по-бързото им заздравяване.

Жълтото маймунско цвете като еликсир на Бах

жълто маймунско цвете цвятЦветното средство за защита е предназначено за хора, които страдат от страхове и безпокойства, причините за които са им известни. Mimulus е ценен за лечение на всички видове нервни разстройства и фобии, когато причините за подобни страхове са реални лица, предмети или събития / ситуации. Болните обикновено не споделят страховете си с други хора. Те ги таят в себе си и изпитват липса на доверие към другите, сдържат страховете си, не ги показват.

Тези страхове включват страх от бедност, страх от болка, страх от злополука, страх от паяци, страх да не бъдат ограбени, безпокойство по отношение на това, какво другите хора могат да кажат или страх от това да бъде принуден човекът да се изказва на важни събития. В такова състояние на ума, човек живее в непрекъснато безпокойство и сдържаност да не направи грешка. Хората, които се нуждаят от това лекарство обикновено изпитват ужас и тревога, свързана с ежедневните ситуации, например, плуване, летене,  предстоящо посещение при зъболекар или явяване на тест за шофиране и други подобни. Такива хора може да изглеждат притеснени, сдържани, колебаещи се, изчервяващи се, попаднали в ситуации, в които изпитват чувство на уязвимост. Други случаи, когато терапията с Mimulus е изключително полезна са ситуации, в които лицето се стресира от тълпи, ярки светлини, както и от силни шумове.

Цветният еликсир от жълтото маймунско цвете помага за създаване на усещане за контрол над нещата и дава кураж и смелост на индивида. Предназначен е и за тревоги и страхове, които ни мъчат в ежедневието, при страх на детето от тъмно, срамежливост при юношите, при плахоста на възрастните.

Жълтото маймунско цвете в кулинарията

Жълтото маймунско цвете намира приложение в кулинарията. Листата му се консумират вместо маруля, като имат леко горчив вкус. Освен сурови могат да се приготвят и варени.

Жълтото маймунско цвете във флоралната декорация

маймунско цвете жълто

 

Mimulus guttatus се отглежда с търговска цел за флоралното градинарство и е на разположение като декоративно растение. Включва се като такова в домашните градини, в естествения ландшафт, в интериорното флорално обзавеждане, разбира се и като саксийно цвете. Част е и от фигуралните цветни аранжировки на градски паркове и градини, зелени зони около исторически сгради и къщи на хора с висок социален статус.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЛайфстайлНовиниКлинични пътекиХранене при...ЛеченияСпортСнимкиИзследванияПсихологияВидеоФизиологияЗаведенияСпециалисти