Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Anacardiaceae (Смрадликови) Дъбилен шмак

Дъбилен шмак, Сумак, Сицилийска смрадлика

Сем. Anacardiaceae (Смрадликови)

Дъбилен шмак, Сумак, Сицилийска смрадлика - изображение

Дъбилен шмак, сумак (Rhus coriaria) е широколистен храст. Принадлежи към семейство Anacardiaceae (Смрадликови). Нарича се още сицилийска смрадлика. Изсушените плодове на растението се използват като подправка. Сумакът произлиза от Средиземноморието. Билката е позната още от Античността. Гърците и римляните са я използвали, за да заместят лимона, и поради благоприятния и ефект върху храносмилането. Някои индийски племена смятат билката за свещена. В народната медицина Rhus coriaria се е използвал за понижаване на нивата на холестерол, при възпалено гърло. Като поправка билката е позната като „Съкровището на Ориента”.

Устройство на дъбилен шмак

цветове на дъбилен шмак

 

 

Дъбилният шмак е широколистен храст. Височината му е от 1-3 метра. Кореновата система е добре развита, силно разклонена и плитко разположена. Клоните са крехки и при силен вятър лесно се чупят. Листата са разположени последователно, имат продълговата форма и са захванати към клоните с къси дръжки. От долната страна са покрити с мъхче. Ръбовете им са леко назъбени.

 

 

плодове на дъбилен шмак

 

 

Цветовете са еднодомни или двудомни. На цвят са сиво-жълтеникави или жълти и са събрани в съцветия. Тичинките и венчелистчетата са 5 на брой. Цъфти през лятото- от юни до август. Плодовете узряват през есента. Те са малки и овални, с диаметър около 5 милиметра, червени на цвят. Събрани са в гъсти вертикални съплодия. Обикновено се изсушават и се смилат на прах, който има пурпурночервен цвят. От тях се приготвя подправка.

 

 

Използваема част на дъбилен шмак

  • листа;
  • стъбла;
  • кора;
  • семена ;
  • плодове.

Разпространение на дъбилен шмак

сумак

Билката е разпространена в умерените и тропическите райони. Дъбилния шмак се отглежда в района на Средиземно море, Югоизточна Европа и в Турция. В България се среща рядко, но изискванията му към условията на средата предразполагат към нарастващо разпространение. За развитието на дъбилния шмак са необходими плодородна почва, слънчева светлина.

Химичен състав на сумак

  • танини;
  • галотанини;
  • летливо масло;
  • флавоноиди;
  • антоцианин;
  • флавони;
  • нитрати;
  • протеини;
  • фибри;
  • фитохимикали;
  • палмитинова, стеатинова, олеинова и линолова киселина;
  • ябълчна и лимонена киселина;
  • минерали- К, Р, Си, Br, Al, Cu, S, Cl, Pb, Ti, Ca, Mn, Fe, Zn, Sr, Mg, Li, N.

Приложение на дъбилен шмак

напитка Дъбилният шмак намира много приложения. В Америка сицилийската смрадлика се използва за направата на остра хладна напитка, известна като „Сумак”. Билката се използва в световен мащаб заради нейните многобройни лечебни свойства. Днес, се правят много изследвания за изясняване на пълните ползи за здравето на дъбилния шмак. Rhus coriaria намира приложение и в хомеопатията. От него се използват листата, които са много богати на танини. Те се събират когато падат през есента. Използват се като кафяво багрило или като сорбенти (вещества, които премахват токсините, но често могат да бъдат опасни). Фино смляните листа и стъбла се употребяват за боядисване. От тях се получава боядисващ агент наречен сумак. Семената също намират приложение, като от тях се извлича масло, което има лоша консистенция и се употребява за производство на свещи. При горенето на такива свещи се отделя остър дим. Плодовете се използват като подправка и за получаването на червено багрило. От кората се извлича жълто и червено багрило.

Свойства на дъбилен шмак:

  • антибакретиално действие;
  • хепатопротективно;
  • антиспазмолитично;
  • аналгетично;
  • противовъзпалително;
  • антиоксидантно. Дъбилния шмак има богато съдържание на витамин С и други фитохимикали, които са силни антиоксиданти. Те подпомагат обезвреждането на свободните радикали и по този начин предпазват организма от дегенеративни заболявания, включително сърдечно-съдови болести, инсулт и диабет.;
  • потиска действието на различни ензими (циклооксигеназа). Приемът на Rhus coriaria инхибира производството на простагландини и по този начин блокира възпалението.;
  • антисептичнен ефект;
  • диуретично действие. Плодовете от сумак имат диуретичен ефект. Те понижават резорбцията на вода в бъбречните тубули, при което се повишава отделянето на токсини.;
  • противотуморен ефект.
Заболявания, при които се прилага сумак:

сумак

  • инсулт;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • диабет;
  • затлъстяване;
  • салмонелоза;
  • бактериални инфекции;
  • гъбични инфекции;
  • артрит;
  • хиперхолестеролемия;
  • бронхит;
  • настинки;
  • кожни заболявания;
  • възпаление на пикочния мехур и болезнено уриниране;
  • дисменорея;
  • инсулинова резизтентност;
  • диария.

Начин на приготвяне:

чай от сумак

  • паста от листата- прилага се външно при кожни възпаления,
  • сурови листа- измиват се и се дъвчат при възпалено гърло и венци;
  • вода със сумак- използва се за обработка на зеленчуци и полодове, притежава антибактериално действие;
  • сушени плодове;
  • чай от дъбилен шмак- прави се запарка от кората или от листата. Използва се от жени при болезнена менструация и за увеличаване на количеството отделена кърма.
  • сок с плодове. Накиснете пресните плодове във вода, изчакайте да престоят, прецедете. След това добавете мед и лед.

Употреба в кулинарията

пиле със сумакСумакът е много разпространена подправка в Арабските страни. Там я добавят на почти всичко- салати, месо, десерти, напитки. Често се комбинира и с други подправки като сусамово семе, мащерка и исоп. Влиза в състава на често използвана смес от подправки наречена "za'atar". Съчетава се с червен пипер, чили, джинджифил, пипер, сусам, чесън, магданоз, розмарин, мащерка и риган. Подправката е красива и се предпочита за декорация на ястия.

Пиле със сумак: Необходими продукти: 1 цяло пиле, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 120 милилитра зехтин, 2 чаени лъжички сумак, черен пипер и сол. Начин на приготвяне - нарежете пилето, добавете нарязания лук, и всички подправки, разбъркайте и печете 40 мин на 200 градуса.

Внимание!

Сумакът може да предизвика алергична реакция, особено при хора с алергия към кашу или манго!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://gernot-katzers-spice-pages.com

http://www.doctissimo.fr

http://hortuscamden.com/

http://www.botanical.com

http://thejaps.org.pk

http://practicalplants.org

https://www.britannica.com

http://thejaps.org.pk

http://prekybaco.com

http://www.vitaminsestore.com

http://www.healwithfood.org

https://altnature.com

http://www.naturalmedicinalherbs.net

http://flavorsofthesun.blogspot.bg

http://theepicentre.com

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеБотаникаЛюбопитноСнимкиНовиниЛеченияЛайфстайлСимптомиИсторияХранене при...Заболявания (МКБ)Алт. медицинаКлинични пътекиИзследванияЗдравни проблемиДиетиПсихологияИнтервютаВидеоСпортОрганизацииФизиологияЗаведенияПатологияХрани и ястияАнкетиСпециалистиПроизводители