Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Plumbaginaceae (Саркофаеви) Гърлица, Лимониум

Гърлица, Лимониум

Сем. Plumbaginaceae (Саркофаеви)

Гърлица, Лимониум - изображение

Гърлица, Лимониум (Limonium sinuatum) е многогодишно тревисто растение, което е представител на семейство Саркофаеви (Plumbaginaceae). Рода на лимониума вкключва над 120 вида. Известни са още под имената морска лавандула, каспийски или блатен розмарин. Наименованието "лимониум“ проихожда от древногръцки, използвано е от Плиний за дивите растения и в превод означава "ливада".

Устройство на гърлица

лимониумВисочината на лимониума достига от 15 до 70 сантиметра. Листата са голи и с дължина от 6 до 15 cантиметра. Съцветието е гъсто, широко, яйцевидно със заоблени във връхната част ръбести клонки. Класчетата са двуцветни, събрани в 10-20 милиметра, с умерена гъстота. Присъцветниците също са голи с тесни полупрозрачни ръбове. Чашката е с дължина от 4 до 6 сантиметра в горната третина и постепенно се разширява фуниевидно. Баграта й е бяла или бледовиолетова, десетделна, с пет добре изразени с кафяви жилки. Венчелистчето на лимониума има големина от 6 до 8 милиметра. Обикновено е синьо-виолетово, но след прецъфтяване делчетата му се завиват навътре и се скриват в чашката. Гърлицата цъфти през юни-юли.

Разпротранение на гърлица

лимониумБилката е разпространена на Балканския полуостров. Среща се още в Северна Африка, Канарските острови и Израел. Обикновено лимониумът предпочита пясъчни почви. Расте по тревисти, каменисти и песъчливи места, на засолени почви. В България се среща по черноморието (Шабла, Тюленово, Камен бряг, Бургас) и Тунджанската хълмиста равнина.

Химичен състав на гърлица

В химичния състав на лимониум взимат участие летливи масла, смолисти вещества, гума, протеини, танинова киселина, багрилни вещества и фибри. При подробен химичен анализ на билката са открити съединенията галинхин, апигенин-галактопиранозид, кверцетин, кверцетин-3-0- епигалокатехин-3-, мирицетин-3-0- (3-О-епигалокатехин , мирицетин-3-0-а-ранмопиранозид , мирицетин-3-0-галактопиранозид и мирицетин-3-0- (2" -О-галоил) -L-арабинопиранозид.

Използваема част на гърлица

Употребяват се коренищата на билката.

Лечебни свойства и приложение на гърлица

Още в миналото гърлицата е използвана като средство за лечение на диария, дизентерия и други стомашни нарушения. Употребата й е предимно като стимулиращ тоник след изтичането на острата фаза на заболяването. Отварата от лимониум е прилагана като гаргара или за промивки на афти в устата и гърлото. Прахообразният корен се прилага при стари язви или се прави с успокояващ мехлем при хемороиди. Билката е приложима и при гонорея, левкорея (колпит) и при някои офталмологични заболявания.

Лечебни свойства на лимониум:

 • противовъзпалително;
 • стягащо;
 • хепатопротективно;
 • разхлабително (лаксативно).

Заболявания и състояния, при които се прилага лимониум:

 • бактериални инфекции;
 • фарингит;
 • суха кашлица;
 • констипация;
 • хронична умора;
 • хепатит;
 • афти;
 • гингивит;
 • колпит (бяло течение).

Начин на приложение:

отвара от гърлица -  една чаена лъжица стрити изсушени корени от лимониум се заливат с 500 милилитра гореща вода. Оставя се да ври около 40 минути, след което се прецежда и се консумира охладена. Използва се за гаргара при възпалителни заболявания на устната кухина.

Внимание!

Възможно е гърлицата да предизвика алергични реакции или отравяния. Консултирайте се лекар или фармацевт преди да употребявате билката с лечебна цел.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Limonium_sinuatum
https://books.google.bg/books?id=eX-EAQAAQBAJ&pg=PA528&lpg=PA528&dq=%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%83%D0%BC+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0&source=bl&ots=eXgka-_zbv&sig=vn-MFvQZQxpNA42Pew3q8z-rIYU&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjY4-qX8fbdAhUxsaQKHXgxA2IQ6AEwBXoECAQQAQ#v=onepage&q=%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%83%D0%BC%20%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0&f=false
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=285148&isprofile=0&
http://www.plantphysiol.org/content/171/2/1209

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория