Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Grossulariaceae (Касисови) Бяло френско грозде, Касис

Бяло френско грозде, Касис

Сем. Grossulariaceae (Касисови)

Бяло френско грозде, Касис - изображение

Бяло френско грозде, Касис (Ribes rubrum "White grape", Whitecurrant, White currant) представлява широколистен храст, един от видовете френско грозде, който носи и името бял касис. Класифицира се към семейство Касисови (Grossulariaceae). Растението понякога се определя като албиносова разновидност на черния касис, поради прозрачният и белезникав цвят на плодчетата му, което е показателно за липсата на антиоксидантни пигменти в него. Има касиси с розов и жълт цвят, но те вече са хибридни сортове.

Най популярният сорт бяло френско грозде е белият Версай, последван от смоляниновския (smolyaninovskaya), ютерборгския (yuterborgskaya) и нидерландският.

Устройство на бяло френско грозде

бял касис

 

 

 

Белият касис се развива под формата на компактен храст, с височина до метър и половина. В зависимост от начина и условията на почва и климат, при които се отглежда, може да достигне големина и до 2,5-3 метра. Кореновата му система е добре оформена и силна.

 

 

 

листа на бял касис

 

 

Има тънки клончета и листна маса, приличаща на лозовата. Листната петура е разделена на три дяла и е с назъбен листен ръб. Оцветена е в тъмно зелено по горната повърхност и светло зелено по долната.

 

 

 

цвят на бял касис

 

 

Храстът цъфти в малки зеленикави цветчета, събрани в съцветие четчица. Цветчетата се разтварят през май месец.

 

 

 

плодове на бял касис

 

Образува плодчета с големина от 10 милиметра в диаметър. Те имат светложълт, с розово-червен оттенък цвят и дъговидни септи по прозрачната им плът. Узряват през месеците юни и юли. Разположени са на висящи гроздове и имат сладко-кисел вкус.

 

 

Разпространение на бял касис

Растението е по-трудно за развъждане и отглеждане. Но пък за разлика от другите видове касис издържа на суша и студ, поради което до късна есен и началото на зимата плодовете му могат да се открият сгушени в клончетата и съответно годни за консумация. Така то е подходящо и най-вече се отглежда в северните страни. Там се използва и за направта на живи плетове и огради.

Използваема част на бяло френско грозде

касис

 

Употребяват се основно плодовете на билката. Цялото растение намира приложение във флоралната декорация. Има сортове бял касис, от които могат да се съберат около 10 килограма плодове.

 

 

Химичен състав на бял касис

бяло френско гроздеПлодовете съдържат захари, протеини, малко мазнини, витамини (B, Е, А, F)минерали – магнезий, натрий, калий, фосфор, мед, манган, желязо, органични киселини, богати на пектин, антоцианини и флавоноиди. Количеството на витамин в белия касис е пет пъти по-малко отколкото в черния и червения. За разлика от тях, то съдържа повече калий и желязо. 100 грама от тях ни дават енергия в количество от 40 ккал.

 

Лечебни свойства и приложение на касис-бял

Поради по-високото си съдържание на желязо и калий, белият касис се грижи по-добре за здравето на сърцето, съдовете и белите дробове. Подходяща храна е за деца, поради липсата на изявени багрила в него и по-малката възможност, заради това, да създава алергии при тях. Дори се казва, че червеният и черният касис са за възрастни, а белият за децата. Метаболитните процеси се възобновяват само след 2 часа след консумацията на плодовете на бялото френско грозде.

Свойства на бял касис:

  • имуностимулиращо;
  • засилващо метаболизма;
  • антиоксидантно;
  • протективно на сърдечно-съдовата и нервната системи;
  • противосклеротично;
  • противоинфекциозно;
  • детоксикиращо;
  • противодиарично.

плодове на бяло френско гроздеСъдържанието на витамини в белия касис осигурява на организма превенция от стареене, подобрява зрението, участват в борбата с раковото заболяване, противодействат на радиационни влияния и последиците от тютюнопушенето. Те биват спътници в добрата функция на жлезите, стимулират дейността на вътрешните органи и предпазват съдовете от развитие на атеросклероза. Активно подпомагат репродуктивните функции на организма, паметта и емоционално-психичното състояние на човека. Намалят стреса. Действат имуностимулиращо, грижат се за здравето на сърдечно-съдовата система и храносмилателния тракт, на дихателната система и кожата.

Препоръчва се за консумация от хора живеещи или работещи в среда с висока замърсеност на въздуха, поради способността на плода да "чисти" и "пази" тялото от токсични вещества. Освен това белият касис е отличен тоник за организма. Предпазва от развитието на заболявания, а при наличието им и склонността им да хронифицират, предотвратява последното. Препоръчва се за консумация при анемия, проблеми със жлъчката и отравяния.

За зимата може да си консервирате и запазите листа от билката. Тогава пригответе чай от тях, в комбинация с други билки и се насладете на тонизиращата напитка. Листа могат да се добавят към салати, маринати или просто да се дъвчат в чист вид, като оказват дезинфекционен ефект на устната кухина, защото растението има бактерицидни свойства.

Кулинарна употреба на бяло френско грозде

Бялото френско грозде е по-сладко от червеното, но по-рядко се предлага за закупуване в търговската мрежа. Може директно да се консумира, но по-често това се случва като се вложи в пудинги и желета. Класическа съставка е в направената на ръка напитка "Bar-le-duc" или "Lorraine".

касис бялОт този вид грозде се правят вино и ракия, със специфичен интересен аромат и вкус. То се влага в готвени ястия или се добавя сурово към сладкарски изделия и различни видове салати. Белият касис се влага и в сосове, добавя се към компоти. От него се приготвят много вкусно сладко и ликьор.

Една супена лъжица на ден бели плодчета, снабдяват организма с немалка част от необходимите хранителни вещества. В същото време консумацията им утолява жаждата.

Внимание!

Не трябва да се консумира от пациенти, страдащи от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, поради изявената му киселинност.

Бялото френско грозде не води до развитието на алергични реакции. То може да се консумира по време на бременност, лактация и от деца.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.rhs.org.uk
http://www.gardenersworld.com
https://en.wikipedia.org
https://www.natureword.com/tag/white-currant-benefits/
http://www.botanical.com
http://gardenplants.comparespecies.com
http://medanss.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниХранене при...ЛеченияФизиологияИзследванияХрани и ястияРецептиСпортАлт. медицинаТестовеМикробиологияОрганизацииДиетиИсторияСнимкиСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи