Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Агератина алтисима, Бял змийски корен

Агератина алтисима, Бял змийски корен

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Агератина алтисима, Бял змийски корен - изображение

Агератина алтисима, Бял змийски корен (Ageratina altissima, White snakeroot) представлява отровно, многогодишно, храстовидно растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). На латиница е познато със следните имена: richweed, white sanicle, tall boneset.

Билката има два различни сорта - Ageratina altissima var. angustata и Ageratina altissima var. roanensis. Те се различават по дължината и формата на върховете на цветните филарии.

Устройство на агератина алтисима

Агератина алтисима има изправен или пълзящ нагоре растеж. Достига на височина до 1,5-2 метра, като образува една или няколко туфи растителна маса. Кореновата й система се състои от широко разпространено коренище, с плитко разположени влакнести корени. Това растение може да се размножава вегетативно чрез своите корени или да бъде засято на нови места чрез семената си. Стъблата са оцветени от светло зелено до червено-кафяво, гладки, с кръгло сечение и без власинки.

Листата са противоположно разположени на клончетата, като към връхните части на растението стават все по-малки. Ниско разположените листа са със сърцевидна до сърцевидно-яйцевидна форма, а по-горе растящите са с широка копиевидна или само копиевидна форма. Цялата листна маса е почти без власинки, оцветенa от средно до тъмно зелено по горната повърхност и светло зелено по долната. Има три видни листни вени на горната повърхност, а долната цялата е с изразена мрежа от тях. Листният ръб е назъбен.

Развива малки бели цветчета, събрани в съцветна глава от 10 до 30 на брой. Цветните дръжки са светло зелени и без власинки. Големината на всяко цветче е около 3-5 мм - размер при пълно разтваряне на цвета. Състои се от тръбеста част и пет венчелистчета. Всяка цветна главичка има само една серия от линейни флорални прицветници, които са светло зелени и не се припокриват. Периодът на цъфтеж започва от средата до края на лятото и продължава около 2 месеца или до края на есента. Това е едно от последните цъфтящи диворастящи растения през есента. Цветовете са ароматни.

На мястото на всяко цветче се образува сух плод снабден с малък кичур пухкави, бели власинки. Плодчетата са с дължина около 2-3 мм, с тясна и продълговата форма, петръбести, оцветени в черен цвят и лесно разпространяващи се от вятъра.

 

Разпространение на агератина алтисима

Родена е в източната част на Северна Америка. Този вид е адаптивен към различни условия на отглеждане. Може да се намери на сенчести и пусти места, като бурен или в живи плетове, в слънчеви и влажни зони. Вирее като цяло по все местно и при различни климатични условия. Най-честото му обитание са гористи местности, развивайки се под формата на гъсти храсталаци.

Използваема част на агератина алтисима

Употребява се коренът на растението.

Химичен състав на агератина алтисима

Белият змийски корен съдържа треметол, алкохол, гликозиди.

Лечебни свойства и приложение на агератина алтисима

Агератина алтисима действа потогонно, диуретично, антипиретично, стимулиращо, тонично, обезболяващо зъбите.

Чай от корена на агератина алтисима е бил използван за лечение на малария, диария, камъни в бъбреците, други заболявания на пикочните пътища и треска. Лапа от него може да се прилага на мястото на ухапване от змия. Вани от растението са използвани за насърчаване на изпотяването. Отвара или инфузия от корена са се включвали в лечението на маточни неразположения. Самият корен се е дъвчел при зъбобол.

White snakeroot съдържа токсина треметол. Когато растението се консумира от едър рогат добитък, месото и млякото, получени от тях, се замърсяват с токсина. Така консумирани, отровата се предава на хората. Ако се приемат в големи количества, може да предизвикат отравяне на индивида. Отравянето се нарича "Млечна болест".

Растенията са отровни и за коне, кози и овце. Признаците на отравяне при тези животни включват депресия и летаргия, поставяне на задните крака близо един до друг (коне, кози, говеда), или държани далеч един от друг (овце), секреция от носа, повишено слюноотделяне, извита стойка на тялото, ускорено или затруднено дишане.

Агератина алтисима лесно привлича пчели и пепруди със своите ароматни и красиви цветя. Тя успешно се включва във флорални декорации и е изключително удобна за тези цели, поради късният й период на цъфтеж в края на топлите сезони.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноСпециалистиНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаХранене при...ЛайфстайлИзследванияХрани и ястияСнимкиЛеченияОткритияРецептиПсихологияОрганизацииИнтервютаТестовеСпортЗаведенияСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразование