Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Терапевтична насоченост на вендузотерапията, странични ефекти и противопоказания

Терапевтична насоченост на вендузотерапията, странични ефекти и противопоказания

Терапевтична насоченост на вендузотерапията, странични ефекти и противопоказания - изображение

Терапевтична насоченост на вендузотерапията

Вендузотерапията е особено ефективна за хронична болка, напрегнатост и спазми на мускулатурата в областта на кръста.
Тя също е много ефективна за намаляване на "заседналата" енергия в горната част на гърба и раменете, което се получава в резултат на стрес.
Хората намират този вид терапия за облекчаваща и релаксираща.
 
Вендузотерапията се използва широко за лечение на състояния и заболявания като обикновена настинка, здравословни проблеми свързани с горните дихателни пътища, болки в гърлото, астма, болки в мускулите, напрегнатост, болки в ставите, главоболие, болки в гърба, болки в корема, лошо храносмилане и гинекологични заболявания, целулит.

Вендузотерапията може да бъде използвана за намаляване на напрежението и увеличаване на релаксация като цяло, или за лечение на специфични заболявания и състояния. Обикновено се използва за хронични заболявания, но може да бъде използвана при остри симптоми на грип.

Приложени правилно, вендузите могат да бъдат използвани като допълнителна успокояваща или тонизираща терапия.

Целулит - масажът с вендузи, също така е ефективен и при лечение на целулит. Лекото всмукване осигурява дренажа на течности, а по-силното може да се използва, за стимулиране на кръвообращението и премахването на т. нар. портокалова кожа.

Вендузотерапия по време на раждане - терапията с вендузи може да бъде много полезна като болкоуспокояващо средство по време на раждането.
Това е особено вярно в случаите, когато бебето е в задна позиция или прави пълно въртене, тъй като има много вътрешно налягане (застой на енергия) в кръста на майката.
 Внимание: В този случай е строго препоръчително намирането на квалифициран и опитен практикуващ лекар, тъй като тази техника може да увеличи възможността от кървене, ако се прилага по неподходящ начин!

Противопоказания и предпазни мерки

  • Възпалени или заболели органи, не трябва да бъдат подлагани на действието на вендузите директно.
  • При сърдечно-съдови заболявания, тъй като вендузите променят кръвотока.
  • Корема и долната част на гърба на бременни жени - (с изключение приложението на вендузи в областта на кръста, долната част на гърба и бедрата по време на раждане - при някои жени, това може да бъде изключително облекчаващо родилната болка средство).
  • Анемични или много слаби пациенти.

 

Странични ефекти

Видими белези - Вендузите могат да оставят видими белези, които да са с различно оцветяване. В зависимост от процедурата, която е правена с тях белезите  могат да са кръгли или на малки точки (когато е правен масаж с вендузите). Хората могат да реагират по различен начин на терапията с вендузи, така че е трудно да се каже колко видими ще бъдат белезите и дали изобщо ще има такива.

Обикновено белезите изчезват в рамките на 2 - 10 дни. Количеството, интензивността и продължителността на оцветяването на белезите е важно и затова белезите трябва да бъдат наблюдавани.

Светло червените белези са здравословни и обикновено изчезват много бързо.
По-тъмно червените и виолетови белези показват стагнация или превишаване на времето за вендузотерапия за дадения пациент, като лечението трябва да бъде повторено заедно с друга терапия (напр. шиатцу, терапии чрез упражнения, диета и промени в начина на живот).

Тежко посиняване, което с времето се превръща в жълто или зеленикаво е показателно за свръхлечение - за да се избегне трябва да се използват по-ниски дози.

"Предозиране"

Използвана твърде интензивно, вендузотерапията може да предизвика появата на временни странични ефекти като виене на свят, гадене, побледняване на кожата, намаляване на зрението, или чувство на дискомфорт в гърдите. Малко вероятно е, опитен лекар да предизвика тези странични ефекти. Въпреки това, ако те се появят, трябва да се потърси незабавното им лечение, и е добре пациентът да не напуска клиниката, докато тези странични ефекти не се разсеят.

При много интензивно лечение, може също да се почувства прекомерна умора и чувство на отпадналост дни по-късно.
Това не е добре за пациента. След проведено добро лечение, обикновено пациентите се чувстват много отпуснати, но не и отпаднали.

3.6, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортНовиниЛеченияСнимкиБотаникаСпециалисти