Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Ползи за здравето на децата от сок от Нони

Ползи за здравето на децата от сок от Нони

Ползи за здравето на децата от сок от Нони - изображение

Сокът от нони се получава от плодовете на растението Нони, което може да расте като дърво и храст на места като Австралия, Югоизточна Азия и Карибите. Този плод осигурява невероятни ползи за здравето, сред които понижаване на холестерола, редуциране на теглото, повишаване на енергията и редица други.

Моринда цитрифолияРастението Нони, известно и с други имена като Моринда и Индийска черница. Плодът първоначално е със зелен цвят, а по-късно, когато узрее придобива жълт цвят. Най-добрият начин да се консумира е неподсладен, с пулпата. Добавки като подсладители и консерванти неутрализират голяма част от полезните му действия. Но, тъй като плодът нони има характерна остра миризма и вкус, най-често се използва във вид на течен концентрат или екстракт, който се разрежда с вода или друг вид плодов сок - от грозде, ягоди и други.

От 2002 година Европейската комисия за здраве и Дирекция за защита на потребители (European Commission for Health and Consumer Protection Directorate), след обстойни тестве, е определила сока от нони като „нова храна“ в Европа.

Безопасен ли е сокът от нони за деца?

За съжаление, боледуването на децата е част от тяхното израстване. В детска възраст имунната система на децата е все още твърде незряла. Според редица педиатри, шест до осем настинки и вирусни инфекции (или ушни инфекции) в рамките на една година са нормални и това е част от усъвършенстването на имунната система. Според редица източници и производители, даването на сок от нони може да даде значителен тласък на имунната система на детето и да се намали честотата на боледуванията.

Съществуват данни за приложение на сок от нони за деца в случаи на екзема, астма, вирусни инфекции като настинка и грип, възстановяване след нараняване, ухапвания и ужилвания, зарастване на рани и редица други здравни проблеми.

Ползи за здравето на децата от сок от нони

Сокът от нони осигурява невероятни ползи не само за здравето на възрастните, но и за децата. Най-добре изразените включват:

Стимулира имунитета

Силен имунитетСокът от нони има способността да активира вид имунни клетки - макрофаги, които имат важна роля в адаптивния имунитет и по този начин допринася за укрепване на имунната система. Също така, съдържа вещества с антимикробно действие, които се борят с инфекциозни причинители като Ешерихия коли и Стафилококус ауреус.

Облекчава болката

Посредством изследвания е доказано, че плодът нони е ефективно средство за намаляване на болката в сравнение с алопатичните лекарства. Това е и Дете и майкапричината да бъде означаван и като “The Painkiller Tree” или “The Tree for Headaches”. Някои от конвенционалните обезболяващи могат да бъдат опасни за деца. Това прави нони чудесна алтернатива, особено в случаите, при които детето страда от хронична болка. Освен това, облекчава болките в ставите и при възрастни.

Подобрява здравето на кожата

Сокът от нони е богат на микроелементи, които са полезни за кожата и косата. Това може да бъде изключително полезно при кожни проблеми като екзема и трихофития. А, ако искате просто да направите косата на детето по-гъста и здрава, просто втривайте малко количество от сока върху скалпа.

Ускорява оздравяването

Рана при децаПорязванията и раните са често срещани при децата по време на игра. Сокът от нони е показал ефективни резултати за намаляване на големината на раната, като същевременно улеснява и оздравителния процес чрез подобряване регенерацията на клетките и контролиране нивата на глюкоза в кръвта.

Противогъбични, антимикробни и антивирусни свойства

Нони съдържа съществени за борбата с инфекции активни вещества, като скополетин, антрахинони и терпени, заедно с други компоненти, които функционират съвместно за справяне със заболяванията.

Гъбични инфекции в устната кухина

Не само сок от нони или плодове от нони, но и други части на растението предоставят ползи за здравето. Въпреки това, сокът от нони се смята за един от най-мощните средства за справяне с различни инфекции на устната кухина, като болки в гърлото, възпаление на венците и зъбобол. Всички тези здравословни проблеми и инфекции са често срещано явление при децата. За да се възползвате от ползите на сока от нони в тези случаи, може да се използва за гаргара.

Противовъзпалителните качества на сока облекчават възпалението на венците, докато антимикробните му свойства атакуват инфекциите. Включете сока от Нони в ежедневната диета на Вашето дете, за да намалите риска от поява на инфекция.

Подобрява храносмилането и облекчава синдром на раздразнените черва/запек

Дете се държи за коремчетоАко детето Ви страда от лошо храносмилане, можете да се възползвате от сок от нони. Той е богат на фибри, които насърчават здравословното храносмилане, допринасят за облекчаване на натоварването на чревния тракт и омекотяване на изпражненията. Слабителното действие помага за предотвратяване на запек. Този сок е бил използван от векове за облекчаване на храносмилателни проблеми, като болки в стомаха. Освен това, съдържа важни витамини и минерали за поддържане на здрави тъканите, влизащи в състава на чревната стена.

Редуцира наднорменото тегло

Сок от нони е чудесен избор за деца страдащи от наднормено тегло в детска възраст. Той има способността да ускорява изгарянето на мазнините, както и да подобрява енергийния метаболизъм в мускулите и складиране на енергия, включително и превръщането на мастните клетки в енергия. Това допълнително помага за редуциране на теглото.

Подобрява зрението

Ежедневието на съвременните деца е силно обвързано с технологиите, поради което и зрителните смущения не са рядко срещани още в детска възраст. Сокът от нони притежава потенциал да ограничи зрителните нарушения и да поддържа доброто зрение.

Подобрява паметта

Различните свойства и компоненти, съдържащи се в сока от нони го правят невероятно полезен за мозъчната дейност. Той подобрява паметта, като предотвратява натрупването на плаки в артериите и по този начин поддържа оптималната доставка на кислород.

Източник на енергия

Сокът от нони се е доказал като отлично естествено средство за подсилване на имунната дейност и цялостното функциониране на органите и системите в организма. Редовната консумация на сок от нони помага за премахване на умората и повишава нивата на енергия. Това се дължи на естествените антиоксиданти в него, които помагат за укрепване на клетките и помагат борбата със заболяванията.

Подобрява съня

спящо детеВ сока от нони се съдържат компоненти, които повлияват качеството на съня, като го правят по-спокоен и пълноценен. По-добрият сън води до подобряване на ефикасността на обучението и резултатите в училище. Освен това, детето ще се чувства по-бодро и енергично през деня.

В какви количества може да се приема от деца?

Като цяло, не съществува понятие като "дозиране“ относно продукти като плодов сок поради липса на токсичност. Но, поради наличието на голям брой активни вещества и риск oт някои нежелани прояви от страна на детския организъм, се препоръчва приема при деца да не надвишава количество от 1/4 от това за възрастен. Производители и специалисти препоръчват, че средно около 30 мл два пъти на ден е достатъчно за възрастни. Това би означавало около 7 до 10 мл (2 чаени лъжички) два пъти на ден за малки деца. При деца в училищна възраст количеството може да бъде увеличено до 15 мл два пъти дневно.

Обикновено по-големи количества може да се приемат при следните ситуации:

  • в началото на заболяване (острата фаза) - почасов прием;
  • дегенеративни заболявания и други сериозни заболявания като рак;
  • при наличие на множество здравни проблеми;
  • активни спортисти.

В тези ситуации е добре дневното количество сок от Нони да бъде приемано на почасови интервали, за да осигурите на тялото веществата, от които се нуждае, за да засили борбата със заболяването.

Мерки за предпазливост при прием на сок от нони при деца

Въпреки че сокът от Нони може да осигури невероятни ползи за здравето на децата, прекомерното му използване или злоупотреби може да доведе до някои нежелани ефекти за здравето. Ето защо е добре да се консултирате с педиатър, преди да започнете да давате сок от Нони на децата си. Също така, не бива да се пропуска риска от алергична реакции или непоносимост при прием за пръв път!

Още интересна информация за нони и неговата употреба може да откриете в темата: Нони - лечебни свойства, показания и противопоказания

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://parentinghealthybabies.com
http://www.apollononi.com/children-and-noni-juice/
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out151_en.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХрани и ястияЗдравни съветиИсторияБотаника