Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Домашни средства ефективни срещу гъбички в устата

Домашни средства ефективни срещу гъбички в устата

Домашни средства ефективни срещу гъбички в устата - изображение

Намножаването на гъбички в устната кухина е известно с медицинското понятие орална кандидоза и кандидозен стоматит. Може да се срещне още и като млечница. По същество представлява гъбична инфекция, засягаща устната кухина. Най-често, причинител на оралната кандидоза са представители на род Candida. Оралната кандидоза не е заразна!

Симптомите на гъбички в устата може да включват:

 • бели петна или плаки в устата, които могат да се отстранят лесно, но понякога остават леко зачервени и кървящи области след себе си;
 • загуба на вкус или неприятен вкус в устата;
 • зачервяване на устната кухина и гърлото;
 • пукнатини в ъглите на устата;
 • усещане за парене и болка в устата;
 • понякога, симптомите на орална кандидоза могат значително да затруднят яденето и пиенето.

Подробно за особеностите в протичането и симптомите може да откриете в здравния проблем Гъбички.

Причини за развитие на гъбички в устата

Малко количества гъбички от вида кандида се намират естествено в устната кухина и храносмилателната система на повечето хората. Те обикновено не причиняват никакви проблеми, но когато се намножат до по-големи количества, предизвикват изява на симптомите на орална кандидоза Причини за намножаването на кандида могат да бъдат:

 • прием на антибиотици, особено за по-дълъг период от време или във висока доза
 • употреба на инхалаторни кортикостероиди
 • носене на изкуствени протези, особено, ако не са поставени правилно
 • лоша устна хигиена
 • тютюнопушене
 • химиотерапия или лъчетерапия за лечение на рак.

Бебета, малки деца и възрастни хора са в по-висок риск от развитие на кандидоза в устната кухина.

Домашни средства ефективни срещу гъбички в устата

Съществуват редица ефективни конвенционални средства, които могат да бъдат използвани ефективно. Освен тях обаче, съществуват и редица естествени средства с добре изразена противогъбична активност, които също могат да Ви помогнат. Едни от най-известните сред тях са:

Сол

Сол в чаша водаСолта е сред най-добрите средства за лечение на кандидоза. Тя създава негостоприемна среда за гъбичките и облекчава симптомите.

Смесете 1/2 до 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода и използвайте за гаргара, след което изплюйте сместа. Повтаряйте няколко пъти на ден, докато не получите желаните резултати.

Друг вариант е да поръсите сол директно върху езика си, след което леко да го втриете за няколко секунди и изплакнете с топла вода. Използвайте два пъти на ден в продължение на няколко дни.

Ябълков оцет

Ябълков оцетЕфективността на ябълковия оцет се дължи на наличните в него ензими, които имат способността да контролират растежа на кандида, както и промените в рН на организма, които правят средата неблагоприятна за свръхрастеж на кандида.

Смесете две супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет и 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Този разтвор се използва за изплакване на устата няколко пъти на ден, докато не забележите подобрение.

Също така, може да смесите 2 супени лъжици органичен, нефилтриран ябълков оцет с малко мед в чаша топла вода. Пийте два пъти на ден.

Чесън

ЧесънЧесънът е достъпно и напълно безопасно средство за борба с орална кандидоза. Неговите противогъбични свойства помагат за убиване на причинителите и същевременно, стимулират имунната система. Според проучване от 2005 година, публикувано в Журнал за антимикробни агенти и химиотерапия (Antimicrobial Agents and Chemotherapy) резултатите за противогъбичната активност на чесън срещу Кандида албиканс са обещаващи.

Дъвчете 2 или 3 скилидки чесън редовно. Това ще помогне да преборите инфекцията. Алтернативен вариант е да приемате чесън под формата на капсули или таблетки. Може да прилагате чесън и директно върху лезиите в устната кухина.

Кисело мляко

Кисело млякоКиселото мляко съдържа живи, активни полезни микроорганизми (лактобацили), които помагат за подобряване на баланса на бактериите в организма и поради това може да подобри състоянието значително. Освен това, подобрява храносмилането. За лечение на гъбична инфекция използвайте само обикновено, неподсладено кисело мляко, тъй като добавянето на захар насърчава намножаването на гъбичките и може да влоши състоянието.

Яжте 2 до 3 чаши кисело мляко дневно в продължение на няколко седмици. Също така, натрийте малко кисело мляко върху езика и вътрешната повърхност на бузите с помощта на показалеца. Изчакайте да престои 5-10 минути, след което изплакнете с топла вода. Правете това веднъж или два пъти на ден.

Сода

Сода бикарбонатСодата е един от най-познатите и разпространени средства срещу млечница. Според проучване от 2009 година, публикувано в бразилско издание за научни изследвания, сода бикарбонат е ефективно средство срещу Кандида албиканс.

Смесете 1 до 2 супени лъжици сода за хляб с достатъчно вода, за да се образува паста. С помощта на памучен тампон приложете по повърхността на езика и вътрешната част на бузите. Изчакайте няколко минути и изплакнете с топла вода. Правете това 2 или 3 пъти дневно, в продължение на няколко поредни дни.

Може да си приготвите и разтвор за изплакване на устата като в чаша вода добавите 1/2 чаена лъжичка сода за хляб. Използвайте два пъти на ден.

Кокосово масло

кокосово маслоКокосовото масло е добро средство за борба с инфекции на устната кухина. То помага за премахване на гъбичките и помага за облекчаване на симптомите, които предизвикват. В проучване от 2007 е установено, че може да бъде активно срещу различни видове кандида.

Най-лесният начин да използвате кокосово масло срещу орална кандидоза е като го нанесете директно с памучен тампон по лигавицата на устната кухина и езика.

Може да използвате кокосовото масло и за техниката „издърпване с олио“. За целта, всяка сутрин, на празен стомах вземайте по 1 супена лъжица студено пресовано кокосово масло и го задържайте в устата си за 10 минути. След това изплюйте, изплакнете с топла вода и измийте зъбите си, както обикновено. Правете това всеки ден и ще забележите изключително подобрение.

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дървоМаслото от чаено дърво работи като ефективно средство срещу гъбички в устната кухина. Силните му противогъбични свойства спомагат за контролиране на растежа на Кандида и ускоряват възстановяването.

Добавете 5 до 7 капки масло от чаено дърво към 1 чаша студена вода. Използвайте два пъти на ден за гаргара, докато настъпи подобрение. Добре е гаргарата да е с продължителност около 2-3 минути. Не поглъщайте маслото от чаено дърво, тъй като може да причини неблагоприятни реакции!

Канела

Канела на прахКанелата е друг ефикасен лек срещу орална кандидоза. Тя притежава силни противогъбични и противопаразитни свойства, които могат да контролират растежа на Кандида. Според проучване от 2012 година, публикувано в списание по Традиционна китайска медицина, лечебните ефекти и противогъбична активност на канеленото масло имат положително въздействие срещу кандида албиканс.

Пийте 1 до 2 чаши канела на ден. За да приготвите чай оставете да заври 1/2 чаена лъжичка канела на прах или малко парче от пръчка канела в 250-300 мл вода. Оставете да ври 5 минути. Можете да добавите малко лимонов сок в нея.

Друг вариант е да използвате канелено масло. Разредете няколко капки в 1 супена лъжица студено пресован зехтин или друго масло-носител. Нанесете от тази смес върху белите петна по устната кухина и изчакайте 10-15 минути. Правете това веднъж или два пъти на ден, няколко дни поред.

Бременните жени не бива да използват канела!

Екстракт от маслинови листа

Маслинови листаБлагодарение на своите мощни противогъбични свойства, екстрактът от маслинови листа помага за унищожаване на причинителите на оралната кандидоза. Екстрактът съдържа активна съставка, наречена олеуропеин, която има способността да повишава имунитета.

Пийте няколко чаши чай от маслинови листа на ден. За да приготвите чая, накиснете 1 до 2 супени лъжици маслинови листа в чаша вряща вода за 10-15 минути, след това прецедете. Приемайте екстракта 3 пъти дневно. Консултирайте се с Вашия лекар за правилното дозиране според конкретното Ви състояние.

Масло от риган

Маслото от риган е ефективно средство за потискане на растежа на гъбичките, причиняващи орална кандидоза. Според проучване от 2001 година, публикувано в изданието Molecular and Cellular Biochemistry, противогъбичната активност срещу кандида албиканс. Маслото също така, повишава имунната система.

Смесете 2 или 3 капки масло от риган в 1 супена лъжица зехтин. Нанесете го върху езика си и в устата си. Оставете го за 10 минути, след това изплакнете с топла вода. Повтаряйте два пъти дневно, докато не настъпи подобрение.

Също така, добавете 3 капки масло от риган към чаша вода. Пийте го два пъти на ден, в продължение на няколко седмици. Друг вариант е да си вземете капсули масло от риган след консултация с Вашия лекар.

Диета

Практикуващите алтернативна медицина специалист обикновено препоръчват спазването на определена диета при орална кандидоза, целта на която е да контролира растежа на гъбичките в устната кухина и организма като цяло.

Първото, което трябва да направят страдащите от орална кандидоза е да ограничат приема на захар и сладки храни, тъй като те насърчават свръхрастежа на бактерии в устата. Следователно, всякакви видове бонбони, бисквити, сладкиши, сладолед, пудинг или други десерти трябва напълно да се изключат от менюто. Важно е да се избягват и храни, които съдържат дрожди, както и ферментирали храни. Диетата за млечница напълно изключва и употребата алкохол, гъби, сирене и доматено пюре. Храните, които трябва да се избягват включват още:

 • кисели храни, като оцет
 • шам фъстък, фъстъци и фъстъчено масло, поради възможност от замърсяване
 • яйца
 • мляко и млечни продукти
 • пшеница и храни от бяло брашно
 • соеви или други соеви продукти като тофу, соево мляко и соеви ядки
 • кофеинови напитки, като чай, горещ шоколад и газирани напитки
 • колбаси
 • подправки и сосове като кетчуп, барбекю или дресинг за салата.
 • храни, които са с високо съдържание на добавки и консерванти


Противно на това, което много хора вярват, плодовете също са с високо съдържание на естествена захар и следователно могат да подпомогнат растежа на дрождите. Ето защо, е добре да намалите приема им.

Кога да посетите лекар?

Ако въпреки всички приложени методи и средства за лечение, симптомите на орална кандидоза не отшумяват, най-добре е да посетите Вашия лекар. При по-тежки случаи и ненавременно лечение съществува риск от разпространение на инфекцията и на други места по тялото.

Допълнителни съвети:

Поддържайте висока устна хигиена. Измивайте зъбите си два пъти дневно (сутрин и вечер).

Сменяйте четката си за зъби често!

Ако страдате от диабет, проверявайте и контролирайте нивото на кръвната захар редовно. Това помага за предотвратяване на инфекция.

Ограничете приема на сладки храни.

Ако пушите, откажете се от този вреден навик, тъй като това може да причини влошаване на симптомите.

Посещавайте редовно зъболекаря си, за да предотвратите развитие на други стоматологични проблеми.

Избягвайте използването на търговска вода за уста, докато инфекцията не се излекува напълно. Вместо това, може да си приготвите билкова алтернатива от равни части отвара или екстракт от смирна, женско биле и ехинацея.

Източници:
http://www.top10homeremedies.com
http://www.nhs.uk
http://www.home-remedies-for-you.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаНовиниЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияХранене при...