Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Нони-лечебни свойства, показания и противопоказания

Нони - лечебни свойства, показания и противопоказания

Нони - лечебни свойства, показания и противопоказания - изображение
 1. Особености на плода нони
 2. Събиране и подготовка на плода нони
 3. Приготвяне на сок от нони
 4. Продукти от нони
 5. Качество на продуктите от нони
 6. Активни субстанции и лечебни свойства
 7. Използваеми части на растението
 8. Въздействие на нони върху системите в организма
 9. Състояния и заболявания, при които се препоръчва нони
 10. Странични ефекти и противопоказания
 11. Взаимодействия на сок от нони с лекарства и вещества
 12. Дозиране и употреба

Нони е малко вечнозелено дърво, известно още като индийска черница или Моринда. Расте в тихоокеанските острови (Полинезия), Карибите, Азия, Южна Америка и Азия. Според редица източници, плодовете на нони се смятат за лекарствено чудо, докато други намират това за фалшиво, а дори твърдят, че може да бъде вредно.

За да разберем каква всъщност е истината, трябва добре да се запознаем с особеностите на плода нони:

Плодовете, съдържащи широка гама от активни съединения, обикновено са най-популярната част, която се консумира директно или се използва под формата на сок. Докато е все още пресен, плодът нони е твърд и донякъде атрактивен на вид, но бързо придобива значително по-малко очарователен вид, когато узрее достатъчно. След прибиране на реколтата, плодовете бързо започват да се увреждат и стават кашообразни, често по тях се появяват тъмни ивици и това нарушава вида им.

Плодовете на нони са годни за консумация, но имат много пикантен аромат, който най-вероятно е естествено средство за привличане на плодоядни прилепи, които са средство за разпръскване на семената на растението.

Тръпчивият и кисел вкус го прави недотам апетитен плод или сок. Прахообразните форми на нони обикновено са с подобрен вкус, а също така, може да се добавят към вода или напитки. Характерната миризма на плода, оприличавана с тази на синьо сирене, обяснява и другото му име – „плодът сирене”.

Събиране и подготовка на плода нони

За разлика от много други сезонни овощни дървета, нони дава плодове целогодишно. Всеки плод узрява индивидуално и трябва да бъде събран в съответствие със степента на зрялост. За най-благоприятен се счита моментът, когато плодът е с бяло-жълт цвят, а не зелен. В този период, той е най-богат на ензими и полезни съединения. След като са набрани, плодовете се оставят да омекнат, за да могат да се използват като пресни или ферментирали напитки (когато се втечни и придобие консистенция на каша). Пресен плод нони може да се нареже на парчета и да се изсуши или да се преработи под формата на прах.

Приготвяне на сок от нони

Плодът нони е с високо съдържание на вода и малко време след брането, започва да се втечнява. В тропическите региони, като Хаваи, плодовете нони се поставят в контейнер и се оставят да ферментират на слънце в продължение на няколко дни или дори седмица. Съществуват известни противоречия, дали именно това е традиционният метод, използван от древните полинезийски лечители (Kahuna), но днес вече е признат за обичаен метод. Този процес на ферментация води до получаване на богата на ензими, тъмнозлатиста до кафява течност.

Когато се произвежда сок от нони, от изключителна важност е всяко оборудване, свързано с процеса на производство да бъде напълно санирано и дезинфекцирано. Самите плодове трябва да са прясно събрани и да се изплакват с чиста вода, за да се отстранят всички замърсявания.

Ако разполагате с пресен плод от нони, може да го поставите в стъклен буркан, да покриете отвора с чиста кърпа и върху нея свободно да поставите капака (за да се избегне повишаване на налягането). Поставя се до прозорец, огряван от слънце. След няколко дни или седмици ще имате предимно сок и малки части от плода. След това, течността се прецежда и полученият сок може да се съхранява в хладилник - охладен или замразен. Може да смесите сока с естествени подсладители, цитрусови плодове, мента или ванилия, за да подобрите вкуса. Месестата част от плода може да се използва като лапа върху кожата или като маска за лице.

Продукти от нони

Популяризирането на многобройните ползи за здравето от употребата на нони, доведе до масовото разпространение на разнообразни търговски продукти в местата, на които пресният плод е недостъпен -  сокове, прахообразни концентрати и таблетки:

Плод нони – включва зрели нони плодове, добити от диви или култивирани дървета;

Сушени парчета от плод нони – представляват цели парчета от плода, изсушени при температура под 45 ° C (115 ° F);

Нони на прах – обикновено е под формата на пудра, таблетки или капсули. За предпочитане е да бъде добит при ниски темпове на сушене в барабанни сушилни инсталации;

Суров, непастьоризиран ферментирал сок от нони – ферментирал и отлежал сок от нони с високо качество;

Флаш пастьоризиран сок от нони – ферментирал сок с малко по-ниско качество, но все пак добър вариант;

Екстракт от нони – смес от течен концентрат, консервиран в алкохолен разтвор;

Качество на продуктите от нони

Нони е изключително актуална суперхрана и в търговската мрежа съществува широка гама от продукти с различно качество. Най-качествени са продуктите, произведени от органично отгледани плодове, без употребата на пестициди, селективно събирани в пикова зрялост.

За да се възползвате от полезните му свойства в най-голяма степен, заложете на непастьоризиран сок от нони или суров екстракт на прах, които запазват хранителните си качества и ензимно съдържание в най-висока степен. Друг вариант е да използвате сок от нони, претърпял флаш пастьоризация (Flash Pasteurisation), които също съдържат част от важните хранителни вещества.

В какво се крие тайната на лечебните свойства?

Нони е едно от редицата лечебни растения, които са били широко използвани в Азия и Тихия океан в продължение на хиляди години. Древните полинезийци обикновено са се радвали на добро здраве, като голяма част от „съвременните” заболявания и заболявания, характерни за европейските райони не са били разпространени сред тях. Поради тази причина, плодът нони е намирал приложение главно за проблеми, свързани с бременност, раждане и стареене.

За съжаление, днес малко се знае за пълната гама от билкови лекарства, използвани от хората на Полинезия. Голяма част от натрупаните данни, са предавани дълги години между поколенията. С напредването на времето и медицината, обаче, голяма част от тези ценни знания са изгубени, заедно с хората, които са ги прилагали в практиките си.

В съвременния свят, нони се разглежда като изключително богато на лечебни свойства растение. Високото му съдържание на витамин С, богатото разнообразие от полезни вещества и микроелементи, го прави подходяща алтернатива при голям набор от състояния и заболявания.  Някои от активните вещества в нони помагат за възстановяването на увредени клетки в организма, някои активират имунната система, а има и други ефекти.

Сред подпомагащите здравето субстанции в плода и сока от нони се включват полизахариди, полифеноли, флавоноиди, иридоиди, терпени, гликозиди и алкалоиди, като проксеронин (proxeronine) и антрахинони.

Според доктор Нейл Соломон (Dr. Neil Solomon M.D), проксеронина, попадайки в организма, се превръща в ксеронин (xeronine). Ксеронин има способността да преобразува някои рецепторни протеини, които помагат за повишеното освобождаване на ендорфини, блокиране на болката и предизвикват чувство на еуфория. Смята се, че ксеронинът е едно от основните съединения, отговорни за репутацията на нони като естествен аналгетик (болкоуспокояващо). За максимална абсорбция и усвояване на ксеронина в дебелото черво, е по-полезно той да се консумира на празен стомах.

Доктор Соломон твърди, че ксеронинът стабилизира нивата на кръвната захар, намалява спазмите, свързани с менструалния цикъл и уголемена простата. Освен това посочва, че подобрява зарастването на раните и възпалението. Основавайки се на научни експерименти върху опитни мишки, д-р Соломон заявява, че плодът нони може се използва в терапията на рак.

Полизахаридите и антиоксидантите в нони стимулират имунната система

В плодовете от нони се съдържат големи количества полизахариди, които са с 1/3 повече от тези в алое вера, което е една от суперхраните с най-високо съдържание на полизахариди. Смята се, че полизахаридите може да подобрят ефективността на белите кръвни клетки и да стимулират функциите на имунната система.

Проучване от 2013 година показва, че ферментирал концентрат от нони стимулира естествените „клетки убийци”, NK-клетките и предполага наличието на антитуморна активност.

В друго проучване е показано, че екстракт от нони значително увеличава клетъчния имунен отговор, потвърждава имуностимулиращите свойства на плода и оправдава използването му в традиционната медицина.

Естествен детоксикатор и почистващо кожата средство

Всички качествени търговски продукти на базата на сок или прахообразен концентрат от нони са естествени средства за детоксикация на организма, заздравяване на кожните тъкани и космените фоликули. Тези ефекти се дължат на няколко активни съставки в плодовете, които помагат за нормализиране на храносмилането, метаболизма и чревната функция – фактори, свързани с прочистването на кръвта, лимфата и чревния тракт.

Красивата и здрава кожа, често е отражение на оптималната детоксикационна функция на черния дроб, а екстрактът от нони в голяма степен подпомага този процес. Ключов за детоксикацията компонент в плода нони, е терпен, наречен лимонен (limonene), който се открива също и в корите на цитрусите.

Нони е източник и на метилсулфонилметан (methylsulfonylmethane) или сяра, природен „минерал на красотата”, необходим за синтеза на кератина и колагена в кожата.

Високата концентрация на селен в нони, допълнително помага за поддържането на кожата еластична и стегната.

Тонизиращ ефект

Сокът от нони и неговите екстракти са естествено тонизиращо средство, което подобрява и настроението. Нони действа леко стимулиращо, въпреки че не съдържа кофеин. Това действие се преписва на високото му съдържание на алкалоиди и някои други съставки, които имат способността да насърчават психическата дейност.

В някои проучвания са идентифицирани две активни съставки в плодовете нони – рутин и скополетин, които отговарят за действието на допаминергичната система. В проучване за "анализ на последиците от плодовете нони", тези две съединения са показали антидепресивна активност.

Друго проучване, извършено за оценка на ергогенния потенциал (способността за повишаване на креатифосфата в мускулите и бърз синтез на АТФ) на сок от нони, е потвърдило употребата му като средство за борба с умората, подобряване на издръжливостта и увеличаване на цялостното физическо състояние.

Антимикробни и противогъбични свойства

Сокът от нони притежава мощни антимикробни и противогъбични свойства, което го прави от полза при различни екземи и кожни инфекции, както и средство за борба със стомашно-чревни разстройства и инфекция с кандида.

В проучване, озаглавено „противогъбично действие на екстракт от нони срещу кандида албиканс” е доказано, че екстрактът от нони притежава способността да потисне растежа и развитието на кандида албиканс по дозозависим механизъм.

Сокът или прах от Нони може да се използва и като аналгетик и регулатор на имунната дейност при някои състояния като хронична умора, фибромиалгия и други.

Използваеми части на растението

Плодовете, листата, цветята, стъблата, кората и корените намират приложение за направата на редица лекарства.

Плодовият сок се използва за артрит, високо кръвно налягане, мускулни болки, менструални проблеми, главоболие, сърдечни нарушения, лошо храносмилане, стомашна язва, нарушено кръвообръщение и други. Сок от нони може да се използва директно върху кожата, за намаляване на признаците на старене.

Листата се препоръчват при ревматични болки, подуване на ставите, коремни болки, дизентерия, филариоза. Може да се наложат около става, засегната от артрит; при главоболие-върху челото; върху кожата – при рани, изгаряния и язви;

Смес от листа и плодове се прилага при инфекция или абсцеси.

Кората е използвана за изготвяне на средство, подпомагащо раждането.

Въздействие на нони върху системите в организма

Имунната система: подпомага естествената способност на имунната система да се бори с болести и инфекции;

Кръвоносна система, тъкани и клетки: сокът от нони е добър антиоксидант, който помага за подобряване на функцията на клетките и тъканите и ги предпазва от вредното действие на свободните радикали.

Храносмилателна система: сокът от нони подобрява храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества на клетъчно ниво;

Кожа и коса: сокът от нони съдържа компоненти, които са особено полезни за здравината на кожата и косата;

Умствена дейност: от полза за подобряване на умствената дейност, за подобряване на способността за обучение и академични постижения;

Състояния и заболявания, при които се препоръчва нони

Рак

 

Ранни изследвания показват, че приемът на 6-8 грама нони на ден може да подобри физическата функция, умората и болките при хора с напреднал стадий на рак. Въпреки това, нони не може да намали размер на тумора!

 

Шипове (цервикална спондилоза)

Съществуват данни, че приемът на сок от нони в комбинация с физиотерапия за 4 седмици може значително да намали болката във врата и да подобри движението на шията. Въпреки това, самостоятелното приложение на сок от нони, без физиотерапия не може да доведе до същите резултати.

Намалена физическа издръжливост

Някои изследвания сочат, че консумацията на сок от нони, с добавка на сок от грейпфрут и къпина, в продължение на 21 дни може да увеличи издръжливостта при бегачи на дълги разстояния.

Високо кръвно налягане

Пиенето на 100 мл сок от нони на ден, в продължение на месец може да намали стойностите на кръвното налягане.

Артроза

Пиенето на 90 мл сок от нони, всеки ден, в продължение на 90 дни може да намали нуждата от болкоуспокояващи медикаменти и да подобри качеството на живот при хора с остеоартрит и остеоартроза.

Акне

Много хора, които са използвали сок от нони съобщават, че успешно са се преборили с акнето чрез приложение на сока под формата на маска за лице за няколко седмици. Вероятно, това се дължи на противовъзпалителните и антибактериалните свойства. За приготвяне на маска е нужен мек плод, който има зелен белезникав цвят:

 • Измийте хубаво плода, без да белите кожата;
 • Нарежете го на ситно (може да използвате блендер).
 • Измийте лицето си със студена вода и нанесете равномерно от наситнения плод;
 • Оставете да действа 10 минути, след което измийте лицето с хладка вода.

Сред други показания за използване на сок от нони са: колики, припадъци, кашлица, смущения в уринарния тракт, менструални проблеми, повишена температура, запек, вагинално течение, шарка, увеличен далак, бъбречни нарушения (които не са свързани с повишени нива на калий), отоци, астма, катаракта, настинки, депресия, стомашна язва, сърдечни проблеми, инфекции, мигрена, удар, болка и други.

Освен в медицината, нони се използва и в промишлеността за направата на червен или жълт оцветител за дрехи.

Странични ефекти и противопоказания

Нони е безопасен плод, когато се консумира като храна. Въпреки това, според  информация в www.webmd.com, съществуват някои странични ефекти, както и състояния, при които употребата на сок от нони не се препоръчва или трябва да бъде с повишено внимание! Такива са:

Бременност и кърмене: Не приемайте нони по време на бременност! В миналото, нони е използван, за да предизвика аборт. Също така е добре да избягвате нони, ако кърмите.

Според други източници, ако до момента на забременяване сте приемали сок от нони, наясно сте с ефектите му върху организма и тялото е свикнало с тях, няма причина да преустановявате приема му, като обезателно се консултирате с лекаря си за това. Ако обаче, до момента на забременяване, никога не сте употребявали подобен продукт е по-добре да изчакате бебето да се роди.

Нони е изключително полезен плод за храносмилателната система, като една от причините за това е способността му да прочиства чревния тракт от ненужните остатъци. Това може да причини леко ускоряване на движенията на червата, а в редки случаи и до леко стомашно дразнене, което не е особено благоприятно по време на бременност!

Благосъстоянието на Вашето бебе е от първостепенно значение при вземането на решение за това какво да приемате по време на бременността си! Докато не бъдат обявени ясни и научно доказани данни, относно безопасността на употребата на нони по време на бременност и кърмене, решението за това трябва да бъде взето на базата на здрав разум и след консултация с наблюдаващия лекар!

Бъбречни проблеми: нони, съдържа големи количества калий, което може да предизвика усложнение при хора, които трябва да ограничат приема на този минерал, поради проблеми с бъбреците. Според някои доклади, човек с бъбречни проблеми развива високи нива на калий в кръвта след пиене на сок от нони, поради което не се препоръчва при такива условия.

Високи нива на калий (хиперкалиемия): сокът от нони води до повишаване на нивата на калий в организма, което може да предизвика здравословни проблеми при хора с вече повишени калиеви нива.

Чернодробно заболяване: ако функцията на черния дроб е сериозно увредена (тежка чернодробна недостатъчност), сокът от нони може допълнително да влоши състоянието.

Позовавайки се на проучване, проведено в Европа, American Cancer Society съобщава, че някои от хората, които са приемали нони, развили чернодробно увреждане. След преустановяване на приема е настъпило възстановяване.

Повишени нива на кръвна захар: Според American Cancer Society чаят от нони е с много високо съдържание на захар, което може да доведе до силно повишение  на глюкозата в кръвта при диабетици.

Обрив: при някои хора (по-малко от 5%) може да се прояви алергична реакция под формата на лек обрив, отшумяващ около 72 часа след прекратяване на приема на нони.

Взаимодействия на сок от нони с лекарства и вещества

Лекарства за високо кръвно налягане (ACE-инхибитори, ангиотензин рецепторни блокери) – някои лекарства за високо кръвно налягане може да повишат нивата на калий в кръвта. Консумацията на сок от нони, заедно с тези лекарства може да предизвикат хиперкалиемия.

Примери за ACE-инхибитори са каптоприл, еналаприл, лизиноприл, рамиприл и други.

Ангиотензин рецепторни блокери са лосартан, валсартан, ирбесартан, кандесартан, телмисартан, епросартан и други.

Лекарства, които могат да увредят черния дроб (хепатотоксични) – медикаменти, които притежават потенциал да нарушат чернодробната дейност не бива да се комбинират със сок от нони. Примери за такива са ацетаминофен, амиодарон, карбамазепин, изониазид, метотрексат, метилдопа, флуконазол, итраконазол, еритромицин, фенитоин, ловастатин, правастатин, симвастатин и много други.

Лекарства повлияващи съсирването на кръвта – някои лекарства, като варфарин, намаляват способността на кръвта да се съсирва. Приемът на сок от Нони може да намали действието на варфарина и да повиши риска от образуване на тромби.

Калий съхраняващи диуретици (спиронолактон, амилорид,триамтерен) взаимодействат с нони, който пък съдържа големи количества калий. Това може да доведе до повишена концентрация на калий в кръвта.

Дозиране и употреба

Узрелият плод обикновено се консумира един до три дни след като е омекнало достатъчно, а най-често това става под формата на сок, добиван чрез процес на ферментация или чрез пресоване през сокоизтисквачка.

Обикновено, сок или хранителна добавка от нони се приема в малки, постепенно нарастващи дози през целия ден, но подходящата доза зависи от няколко фактора, основните които включват възраст и здравословно състояние!

60-70 мл домашен течен концентрат или закупен сок с високо качество може да се добави към литър чиста вода (може и кокосова вода) и да се консумира през целия ден. Сокове от цитруси също са подходящи за комбиниране. Най-добре е сокът да се консумира на празен стомах, за предпочитане сутрин или най-малко два часа преди или след хранене.

Нони може да се комбинира и с други суперхрани като каму каму и алое вера.

Имайте предвид, че природните продукти и билки, при неправилна употреба и дозировка може да са опасни! Винаги следвайте инструкциите за употреба и дозировка на съответния продукт и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, ако приемате други лекарства и добавки!

Източници:

http://www.webmd.com
http://www.livestrong.com
http://www.indo-world.com
http://www.superfoods-for-superhealth.com
http://www.nonihealth.co.nz

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияБотаника