Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Кранио-сакрална терапия кара черепа да "диша"

Кранио-сакрална терапия кара черепа да "диша"

Кранио-сакрална терапия кара черепа да "диша" - изображение

Методът, който отблокира енергийната система на човека чрез техника за „дишане” се нарича кранио-сакрална терапия.

Кранио-сакралната терапия представлява комбинация от лечебните традиции на Изтока и Западната кинезитерапия. Тя използва цялостен подход към лечението и взаимовръзката между ума, тялото и духа, като е ефективна форма на лечение на широк спектър от заболявания, помага да се създадат оптимални условия за здраве, насърчава жизнеността и чувството за благосъстояние.

Кранио-сакрална терапия при бебеДействията при кранио-сакралната терапия са толкова нежни и леки, че това е типичен пример за така наречените „леки терапии“, които претендират да постигат сериозни ползи за здравето с помощта леки и напълно безопасни интервенции. Това прави кранио-сакралната терапия подходяща за хора от всички възрасти, включително бебета, деца и възрастни хора и може да бъде ефективна при остри или хронични случаи.

Същност на кранио-сакралната терапия

Кранио-сакралната терапия е лека, неинвазивна манипулативна техника, при която терапевтът докосва много леко черепа, опашната кост и гръбначния стълб, при което се наместват фините костици от обвивката на черепа и възстановяват нормалната ритмика, с която той „диша”. Това помага на жизнените енергии да преминават безпрепятствено през тялото. Натискът, който обикновено се прилага не надвишава пет грама или еквивалентното тегло на никела.

Акцент в биодинамичната кранио-сакрална терапия е да помогне за възстановяване на баланса и равновесието на жизнените сили, които лежат в основата и управляват модела на болестите на тялото и ума.

Д-р Джон Ъпледжър (John Upledger), един от най-известните личности в комплементарната и алтернативна медицина, е автор на термина и основател на метода „кранио-сакрална терапия”. Базирайки се на по-стари идеи, д-р Ъпледжър обяснява ефекта на кранио-сакралната терапия с влиянието й върху естествените и уникални ритми на различни системи в тялото.

Благодарение на добре развитите си фини палпаторни умения, терапевтът може да прочете историята на тялото, да идентифицира местата, в които е възникнал дисбаланс и след това да следва естествените приоритети за изцеление, указани от собствената физиология.

Философия на кранио-сакралната терапия

Животът се проявява като движение. На по-дълбоко ниво на нашето физиологично функциониране всяка жива и здрава тъкан осъществява едва доловимо „дишане“ – явление, което произвежда ритмични импулси и движение на тъканните течности. Именно долавянето и въздействието върху движението на тези течности стои в основата на терапията.

Наличието на тези фини ритми в организма е открито от остеопата д-р Уилям Съдърланд преди повече от 100 години, когато той проявява изключителна проницателност докато разглежда свързванията между черепните кости. Противно на общоприетото схващане за неподвижно свързване на костите на черепа, д-р Съдърланд разбира, че всъщност черепните шевове могат да осъществяват леки степени на движение, свързани с фините движения на цереброспиналната течност и мембраните влизащи в състава на ЦНС. Той прекарва дълги години в изследвания на тези движения и, в крайна сметка, стига до заключението, че те се произвеждат от основната присъща на всеки жив организъм, жизнена сила, която той нарича „дъха на живота“.

цереброспинална течностВ биодинамичния подход на кранио-сакралната работа фините ритми, произведени от жизненото дихание се разглеждат като израз на здравето и правилното функциониране на ума и тялото. Д-р Съдърланд осъзнава важната роля на течностите в организма (особено гръбначно-мозъчната течност) за разпространението на тези сили в цялото тяло. Основният, първичен ритъм на дъха на живота действа като план на здравето, който съществува от времето на ранното ни ембрионално развитие и е основният фактор, който поддържа баланса в нашето тяло и функциите му.

По време на нашия живот, в телата ни се формират характерни модели, по които се справяме със стреса и различни травми. Когато стресът и травмите са прекалено силни, те остават блокирани в телата ни под формата на участъци на инерция. Те остават там, докато не достигнем до техните източници и не намерим начин да ги преработим и преодолеем. Наличието на тези участъци на инерция оказва влияние върху естествените ритми на „дъха на живота“ и пречат на здравето да се изяви на клетъчно ниво. Чести причини за нарушаване на равновесието на тези ритми и образуване на участъци на инерция са физически травми, емоционален стрес, психологически стрес, родова травма, токсини.

Целта на лечението е да се улесни изразяването на „дъха на живота“ и така да засили собствените силите за самоизцеление и саморегулиращи способности на организма.

Ритъмът на кранио-сакралната система може да бъде открит по същия начин, както ритъмът на сърцето или дишането. Но за разлика от тези системи, както оценката, така и корекцията на кранио-сакралната система може да се осъществи чрез палпация.

Кога може да се прилага кранио-сакрална терапия?

Практикуващите терапията разчитат на нея за подобряване на функционирането на нервната система, премахване на негативните ефекти от стреса, засилване на устойчивостта към болести и подобряване на цялостното здраве. Може да се прилага като ефективна терапия при широк диапазон от медицински проблеми, свързани с болка и дисфункция, включително:

  • главоболие, мигрена
  • болка в гърба и врата, хронична умора, фибромиалгия
  • болести и нарушения на дихателния апарат: астма, синузит
  • заболявания и увреждания на опорно-двигателния апарат: артрит, ишиас, ставни заболявания ортопедични проблеми, сколиоза, синдром на темпоромандибуларната става
  • нарушение в ЦНС: депресия, хиперактивност, разстройства с дефицит на вниманието, аутизъм, безсъние, напрежение, тревожност, зрителни смущения,
  • невроваскуларни и имунни нарушения
  • съединително-тъканни заболявания
  • следоперативна дисфункция и други.

Източници:
https://www.painscience.com
https://www.craniosacraltherapy.org
https://www.craniosacral-biodynamics.org
http://www.quackwatch.com


Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиСпортИзследванияХранене при...СнимкиИнтервютаЛеченияСпециалистиБотаника