Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алернативно лечение при синдром на парещата уста

Алернативно лечение при синдром на парещата уста

Алернативно лечение при синдром на парещата уста - изображение

Синдром на парещата уста представлява медицинско понятие, включващо усещане за парене в езика и устната кухина, което не е свързано с видима медицинска или стоматологична причина. Може да засяга езика, венците, устните, вътрешната повърхност на бузите, небцето или цялата устна кухина. Понякога усещането може да по-силно от това при изгаряне на езика или устната кухина с храни или напитки. Може да бъде хронично или повтарящо се, а в зависимост от причината - първично или вторично състояние.

Каква може да е причината за Синдром на парещата уста?

Синдромът на парещата уста (известен още като глосодиния) може да се появи внезапно или да се развие постепенно с течение на времето. Когато точната причина не може да бъде идентифицирана, не се установяват клинични или лабораторни аномалии, състоянието се означава като първичен или идиопатичен синдром на парене в устата.

Когато усещането за парене в устата се дължи на друго, основно заболяване се означава като вторичен синдром на парещата уста. Основните проблеми, които могат да стоят в основата на това са:

 • Сухота в устата (ксеростомия) – може да се дължи на различни лекарства, проблеми с функцията на слюнчените жлези или страничен ефект при терапия на рак.
 • Други състояния, засягащи устната кухина, като гъбична инфекция (орална кандидоза), възпалително заболяване, наречено орален лихен планус или състояние, наречено географски език, при който езика има вид на географска карта.
 • Недостиг на хранителни вещества, като например, недостиг на желязо, цинк, фолиева киселина (витамин В9), тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пиридоксин (витамин В6) и кобаламин (витамин В12).
 • Неправилно поставени или неподходящи зъбни протези, както и такива изработени от дразнещи материали.
 • Алергии или непоносимост към храни - особено такива съдържащи добавки, аромати, оцветители.
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ, при която част от стомашния сок попада в устната кухина.
 • Вредни навици, като хапене на върха на езика и скърцане със зъби (бруксизъм).
 • Нарушения на ендокринната система, като диабет или намалена функция на щитовидната (хипотиреоидизъм).
 • Прекомерно дразнене в устната кухина от често или неправилно почистване на езика, използването на абразивни пасти за зъби, прекомерното използване на вода за уста, или като твърде много кисели напитки.
 • Психологически фактори, като тревожност, депресия или стрес.

Синдромът на парещата уста обикновено не предизвиква забележими физически изменения в езика или устната кухина. Освен усещане за парене, други симптоми включват метален или горчив вкус в устата, усещане за сухота в устата при запазено производство на слюнка, повишена жажда, загуба на вкусово усещане, зачервяване на езика и други. Симптомите могат да започват внезапно или да се развиват постепенно. Когато проблемът е тежък, може да доведе до усложнения като затруднено хранене, трудно заспиване депресия, тревожност и други. Симптомите могат да се проявяват по различни начини:

 • да започват още сутрин, при събуждане с лек дискомфорт, който значително се усилва с напредване на деня;
 • да настъпят още сутринта и да бъдат  с еднаква интензивност през целия ден;
 • да се проявяват през определени периоди на деня и да утихват.

По какъвто и начин да се проявяват, симптомите може да продължат с месеци или години. В редки случаи, може да изчезнат напълно или да се разредят с времето.

Хора, страдащи от диабет или жени в менопауза са с повишен риск от изгаряне на синдрома на парещия език.

Преди да предприемете, каквато и да е форма на терапия, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да определите точната причина и нуждата от медицинско лечение! Същевременно, може да опитате някои обикновени, домашни средства като алтернативно лечение при при синдром на парещата уста за намаляване на тежестта на симптомите и предотвратяване на усложнения:

Студена вода

Вода при парене в устата

 

Веднага след като усетите парене в езика, пийнете малко вода. Това ще окаже обезболяващ ефект върху нервните окончания, ще намалее усещането за сухота в устата и болката. Може да опитате да смучете кубче лед или сладолед.

 

Алфа-липоева киселина

Капсули алфа-липоева киселинаАлфа-липоева киселина (ALA) е ефективно лечение за парене на езика. Този мощен антиоксидант помага за защита на организма срещу свободните радикали, както и възстановяването и функционирането на увредените нервни клетки.

Проучване от 2002 година, публикувано в изданието "Oral Pathology and Medicine" подкрепя Алфа-липоева киселина като ефективно средство срещу Синдром на парещата уста.

Витамин В

Храни, богати на витамин В комплексНедостигът на витамини от група В може да бъде фактор, допринасящ за промени в тъканите на устата и езика, което да доведе до синдром на парещата уста. Проучване от 2002 година, публикувано в Journal of Periodontology съобщава, че ниското ниво на витамин в 12 в серума може да доведе до усещане за парене  в езика. Чрез увеличаване на приема на витамини от група В можете ефективно да лекувате симптомите.

Включете повече естествени източници на витамин В в менюто си. Подходящи са пълнозърнест хляб и зърнени храни, пшеничен зародиш, яйца, мляко, сирене, кисело мляко, сьомга, овес, трици, авокадо, банани, черен дроб.

Сода

Сода бикарбонатСода бикарбонат е още един ефективен домашен лек. Той помага за неутрализиране и балансиране на нивото на рН в устната кухина. Също така може да помогне в борбата с инфекция в устната кухина.

Смесете 1 до 2 супени лъжици сода за хляб в чаша хладка вода. Правете гаргара и изплаквайте устната кухина с тази смес няколко пъти на ден.

Веднъж или два пъти седмично може да замените пастата за зъби с малко сода бикарбонат. Не правете това често, тъй като абразивният характер на содата може да ерозира зъбния емайл.

Мед

Мед срещу парене в устатаМедът е друго натурално средство, към което може да прибегнете за успокояване на парещото усещане в устната кухина. Способността му да се бори с инфекциите, да намалява болката и възпалението способства за облекчаване на симптомите на парене. Нанесете малко количество суров мед върху езика си и го оставете да седи така няколко минути, след което може да изплакнете с хладка вода.

Друг вариант да използвате мед срещу усещане за парене в устната кухина и езика е като смесите 1 супена лъжица мед с 1/2 чаена лъжичка куркума. Получената паста нанесете върху езика и оставете да престои най-малко 5 минути, преди да изплакнете с хладка вода. Правете това 2-3 пъти на ден.

Лавандула

Лавандулово маслоЛавандулата е друго ефективно средство срещу парещото усещане в устната кухина и езика. Тя помага за дезинфекция на устата и успокоява усещането за парене. Противовъзпалителното й действие помага за облекчаване на болката и намаляване на възпалението, като същевременно, насърчава оздравяването.

Нанесете малко лавандулово масло върху езика вечер, преди лягане. На сутринта изплакнете устата с хладка вода, а след това си измийте зъбите, както обикновено. Правете това всеки ден, до отшумяване на симптомите.

Алое вера

Гел от алое вераАлое вера гел е друго успокояващо средство, което може да използвате при синдром на парещата уста. Също така, предпазва чувствителните тъкани в устната кухина и помага за лечението на сухота в устата, която е възможна причина за изгаряне на езика. Старателно измийте листо с алое вера и го разкъсайте. Отделете гела от вътрешността и го нанесете върху езика си. Оставете да престои в продължение на 15-20 минути, след което измийте с хладка вода. Повтаряйте два или три пъти на ден.

Мента

Листа ментаМентата помага за намаляване на усещането за парене в устата. Тази охлаждаща билка има способността да потиска бактериалния растеж и да предотвратява проблемите, свързани с инфекция.

Поставете шепа свежи листа от мента в кана с гореща вода, покрийте с капак и оставете да се накисне за около час. Прецедете и изпийте цялото количество, като го разделите в три приема през деня.
Алтернативен вариант е да приготвите силен чай от мента, след което да го оставите в хладилника за около 30 минути. Пийте този хладен чай няколко пъти дневно.

Може да дъвчете и пресни листа от мента през деня.

Глицерин

ГлицеринГлицеринът има способността да намалява сухота в устата и да успокоява засегнатата област, като по този начин намалява усещането за парене. Способността да поддържа езика продължително време навлажнен допринася за по-бързото възстановяване.

За перорално приложение се препоръчва употребата на растителен глицерин. Нанесете малко количество върху езика и го оставете да престои толкова време, колкото може да издържите. След това изплакнете с хладка вода. Повтаряйте няколко пъти на ден. Може да използвате и вода за уста на основата на глицерин няколко пъти на ден.

Лют червен пипер

Лют червен пиперЛютият червен пипер помага за стимулиране на слюнчените жлези и по този начин помага в лечението на синдром на парещата уста, свързан с нарушения в тях.

Изследване публикувано в Oral Pathology and Medicine Journal през 2004 година съобщава, че системното приложение на капсаицин е чудесно краткосрочно лечение на този синдром.

Въпреки това, това средство не трябва да се използва за твърде дълъг период от време поради честите нежелани стомашно-чревни реакции. Може да използвате капсаицин под формат на капсули, но преди това е нужно да се консултирате с Вашия лекар.

Алтернативен вариант е да смесите 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер с 1 чаша топла вода. Изплаквайте устната кухина с тази смес два пъти дневно.

Забележка: Лютият червен пипер или перорален капсаицин може да причини силно усещане за парене в някои случаи.

Източник:
http://www.top10homeremedies.com
http://www.mayoclinic.org
http://vkool.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиНаправления в медицинатаНовиниСнимкиЗдравни проблемиАлт. медицинаПроизводители