Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Червена мъртва коприва

Червена мъртва коприва

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Червена мъртва коприва - изображение

Червена мъртва коприва (Lamium purpureum) представлява онова тревисто, ароматно, едногодишно или многогодишно растение, което е известно на всички ни с народното име "Великденче", поради това че цъфти по Великден. Известни са около 40 вида мъртва коприва. Цветето, което според ботаническата класификация отговаря на истинското великденче, носи латинското име Veronica officinalis.

Червената мъртва коприва се класифицира към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е медоносно. Не е защитно от Закона за биологичното разнообразие. На латиница е наричано още: red dead-nettle, purple archangel, purple dead-nettle.

Устройство на червена мъртва коприва:

червена мъртва коприва

 

Растението достига височина до 30 см. Има силно разклонено, възлесто стъбло и плитка коренова система. Листата му са назъбени, тъмно зелени, със сребристи петна.

Има малки розови, бели, лилави или пурпурни цветчета, събрани във венчевидни съцветия. Цъфти през пролетта, през месеците март и май.

 

Разпространение на червена мъртва коприва

Билката е разпространена в Азия, Европа и Северна Америка. У нас вирее във всички части на страната на надморска височина до 1200 метра.

Използваема част на червена мъртва коприва

Употребява се надземната част на растението. Събира се по време на цъфтеж и се суши. При сушенето се губи част от аромата й, но горчивината й остава.

Химичен състав на червена мъртва коприва

Етеричното масло, добито от растението се характеризира с високо съдържание на гермакрен D. Маслото, получено от семената на червената мъртва коприва, съдържа ламеналенова киселина. Растението съдържа още фенилетаноидни гликозиди ламиозиди А, В, С, D и Е и флавонол 3-О-глюкозид-6 "-О-малонил трансфераза, кверцетин, витамин C.

Приложение на червена мъртва коприва

декорация с червена мъртва коприва

 

Червената мъртва коприва се прилага като подправка, лечебно и хранително растение.

Освен медоносна, тя има и декоративна стойност. Често се среща и като саморасло, саксийно цвете, покрай основното растение в саксията.

 

 

Свойства на червената мъртва коприва:

  • адстрингентно;
  • диуретично;
  • очистително;
  • кръвоспиращо;
  • потогонно;
  • антиоксидантно.

Традиционно в миналото, билката е използвана като противоалергично и противовъзпалително средство. Изследвана е и за антибактериални и противогъбични свойства.

През 2007 г., проведени изследвания показват, че червената мъртва коприва има широк спектър от антимикробни и противогъбични свойства. Екстракти от нея влияят бактерицидно върху много микроорганизми, включително стафилококи, ентерококи, E.coli, Pseudomonas и Candida. Съдържанието на гермакрен D в извлеченото от нея етерично масло, обяснява действията й срещу тези организми. Освен да ви защити от тези микроорганизми, червената мъртва коприва, ще Ви предпази и ако страдате от алергии, ще помогне и за предотвратяване на вторични инфекции на синусите, гърлото и долните дихателни пътища.

През 2008 г. изследователи тестват противовъзпалителните и болкоуспокояващите свойства на растението. Този вид коприва инхибира освобождаването на хормона простагландин, участващ в развитието на възпалителни и алергични реакции в организма.

Някои от състоянията и заболяванията, при които се използва червена мъртва коприва:

  • дизентерия;
  • кървене от устната кухина;
  • обриви;
  • екземи;
  • охлузвания;
  • изгаряния;
  • рани;
  • ринорагия;
  • неразположения на женската полова система;
  • повтаряща се треска;
  • меланхолия.

Николас Кулпепер пише още през 17 век, че червената мъртва коприва е особено добра за жени с менструални проблеми.

Билката е естествен източник на флавоноидни вещества като кверцетин и витамин C, които могат да помогнат за подобряване на ефективността на имунната система, намаляване на чувствителността към алергени и потискане на възпалението. Бори се със свободните радикали и предпазва лигавиците от окисление.

Начин на употреба:

  • извлек от червена мъртва коприва при жълтеница - към половин литър отлежало, бяло, домашно вино се прибавя една шепа червена мъртва коприва. Кисне 3 дни и се прецежда. Полученото количество се разделя на 3 равни части. Пие се 3 дни сутрин. След изпитата доза се приема една супена лъжица ябълков оцет разреден с вода. През деня се пие и лимонов сок.
  • тинктура, получена от цветята на билката, се използва при вътрешни кръвоизливи в доза от 5 до 10 капки разредени със студена вода;
  • чай - 2 супени лъжици цъфтящи върхове, наситнени се заливат с 0,5 литра вряща вода и престояват така 10 минути, след което получената течност се прецежда и се приема в еднократна доза от половин чаша. Чаят се използва като лаксативно средство и такова, което помага при бъбречни заболявания. Може да се приема подсладен с мед.

Отвара от растението се приема вътрешно и повлиява добре различни видове вътрешни кръвоизливи. Чай от листата действа потогонно и диуретично и приемът му е много удачен и помага при настинки и простуда. Смачкани пресни листа се прилагат върху разкъсни и кървящи рани, като действат също кръвоспиращо. Сухи листа също се прилагат локално, под формата на лапа, при различни наранявания.

Наситнена и смесена със сол, оцет и свинска мас, използваща се под формата на мехлем, тя се оказва полезна за намаляване на отоци и облекчаване болки при подагра, ишиас, ставни и мускулни такива.

При състояния на втвърдяване на далака, билката се прилага по следния начин: от нея се прави отвара с вино и още докато е топла се намазва или се прилага като компрес в областта, в която е разположен органа. При кървене от устата и носа действа приложена в областта на врата, под формата на лапа или компрес от отвара.

Червената мъртва коприва в кулинарията:

шейк с червена мъртва коприва

 

Има данни, че растението се е консумирало варено на супа в Швеция. С цветовете на мъртвата коприва се декорират салати и десерти, като могат да бъдат добавени и към плодови шейкове.

Листата се прилагат в салати и се използват за ароматизиране на яхнии, супи и сосове, предоставяйки на храната количества от витамин С, фибри, минерали, флавоноиди.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноХранене при...Здравни съветиМедицински изследванияКлинични пътекиИсторияСпортЛеченияДиетиНовиниАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиСнимкиЛайфстайлНормативни актовеПроизводителиСпециалистиЗаведения