Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Hygrophoraceae Седефена гъба, Снежанка

Седефена гъба, Снежанка

Сем. Hygrophoraceae

Седефена гъба, Снежанка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко звънчевидна, а развита е широко дъговидна с ниска заоблена гърбица, с диаметър около 3-7 см, белезникава до кремава на цвят, в средата бледо жълта. Кожицата е гола, гладка, слизеста и лепкава. Ръбът в началото е подвит навътре, а по-късно е изправен, целокраен и равен.

Месото е плътно, меко, крехко, белезникаво с жълт оттенък, с приятен вкус и слаба миризма.

Гъбата има ламели/пластинки, които се спускат от пънчето, разположени са нарядко, дебели, бели до бледо кремави. Спорите са яйцевидни, безцветни и гладки. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, равно, на някои екземпляри се стеснява в основата, плътно, а по-късно - кухо, твърдо, бяло до кремаво, слизесто, под гуглата - сухо с дребни копринени люспи.

Разпространение:
Расте на големи количества върху почва в иглолистни, широколистни и смесени гори от края на лятото до края на есента (от август до ноември).

Предназначение:
Вкусна ядлива гъба с лек гъбен аромат. Употребява се в свежо състояние и консервирана.

Още по темата:

2.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина