Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба

Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба

Сем. Tricholomataceae

Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита е разперена до плоска, с гърбица в средата, с диаметър около 5 - 14 см., светло сива, сиво-кафява до сиво-черна, често с виолетов оттенък. Ръбът е изправен, често подвид навътре, вълновидно насечен. Повърхността е гладка, с характерни фини, радиално разположени влакна, във влажно време е лепкава.

Месото на гъбата е меко, бяло, ронливо, сиво, а под кожицата жълтеникаво, с приятна миризма и вкус на брашно.

Гъбата има ламели/пластини, които са свободни от пънчето или прираснали със зъбче, широки, гъсти, бели, сиво-бели, а по-възрастните екземпляри с жълтеникави петна.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, често удебелено в основата, твърдо, плътно, по-късно кухо, бяло с жълтеникави петна, покрито с фини люспици.

Разпространение:

Расте в иглолистни (предимно борови), по-рядко в широколистни гори през есента от септември до декември).

Предназначение:

Много добра ядлива гъба. Употребява се в прясно състояние или консервирана, но само след премахване на кожицата.

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина