Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита е разперена до плоска, с гърбица в средата, с диаметър около 5 - 14 см., светло сива, сиво-кафява до сиво-черна, често с виолетов оттенък. Ръбът е изправен, често подвид навътре, вълновидно насечен. Повърхността е гладка, с характерни фини, радиално разположени влакна, във влажно време е лепкава.
Месото на гъбата е меко, бяло, ронливо, сиво, а под кожицата жълтеникаво, с приятна миризма и вкус на брашно.
Гъбата има ламели/пластини, които са свободни от пънчето или прираснали със зъбче, широки, гъсти, бели, сиво-бели, а по-възрастните екземпляри с жълтеникави петна.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, често удебелено в основата, твърдо, плътно, по-късно кухо, бяло с жълтеникави петна, покрито с фини люспици.
Разпространение:
Расте в иглолистни (предимно борови), по-рядко в широколистни гори през есента от септември до декември).
Предназначение:
Много добра ядлива гъба. Употребява се в прясно състояние или консервирана, но само след премахване на кожицата.
Коментари към Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба