Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка, Змийска гъба

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е с яйцевидна форма, а развита - разперена, чадъровидна до плоска, с гърбица на върха, с много голям диаметър около 10-40 см, белезникава до тъмно кафява в центъра. Ръбът в младо състояние е подвит навътре и сраснал с пънчето чрез частично покривало, а развита - изправен, с висящи остатъци от покривалото, често назъбен. Повърхността е суха, с концентрични кръгове от кафеникави люспи.
Месото е леко жилаво, но меко, дебело, сочно, бяло до леко розово, не се разпада, с приятен вкус на лешници/орехи и лека гъбна миризма.
Гъбата има ламели/пластинки, които са свободни от пънчето, широки, на гъсто разположени, чупливи, бели, при по-стари екземпляри - кафеникави. Споровият прашец е бял.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, в основата луковично задебелено, плътно, а по-късно е кухо, жилаво, твърдо, бяло до мръсно бяло с кафяви ивици, в горната част на стеблото има бяло и меко пръстенче, остатък от частичното покривало.
Разпространение:
Расте на светли и открити места, в гори, поляни, пасища, често на самодивски кръгове, през месеците от юни до октомври.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба, широко разпространена. Употребява се в прясно състояние, сушена или консервирана.
Коментари към Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка, Змийска гъба