Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Рукола, ерука, рокет, арагула

Рукола, ерука, рокет, арагула

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Рукола, ерука, рокет, арагула - изображение

Рукола (Eruca sativa) представлява едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Има родство с горчицата. Растението е наричано още: Ерука, Рокет, Арагула.

В миналото много често се е използвала при скорбут и бронхит. Римляните са употребявали руколата като подправка. Считали са я за афродизиак и са я смесвали с кедрови ядки, шам-фъстък, настъргани луковици от орхидеи и пащърнак.

УСТРОЙСТВО:

листа рукола

 

Достига на височина до 60 см. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и "безкосмести" варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени.

 

 

 

цвят рукола

 

Цветовете на руколата са жълти или бели, събрани по няколко в съцветие на върха на стъблата. Цъфти от май до юли месец.

Плодовете се образуват в периода юли-август месец.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Разпространено е в Централна и Източна Европа; Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия; Северна Африка; Австралия (внесено от заселници).

култивиране на рукола

 

 

Среща се като плевел в житните посеви и край железопътни линии. В култивирана форма се отглежда от около 20 години по света. У нас се внася от чужбина, въпреки че има много добри условия за отглеждането й тук.

 

 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Съдържа големи количества витамин C, бета-каротин, сулфорафан, витамините В2, В5, В6, фибри, фолиева киселина, витамините А и К, калций, желязо, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини, етерични масла, голямо количество омега-3 мастни киселини, пантотенова киселина, серен гликозид гликонастурцин.

СВОЙСТВА:

  • противораково;
  • детоксикиращо;
  • действие на афродизиак;
  • понижава кръвната захар;
  • антиоксидантно;
  • диуретично;
  • стимулура обмяната на веществата;
  • диетично
  • забавящо стареененто;
  • отхрачващо;
  • повишава нивото на хемоглобин;
  • имуностимулиращо.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • подобрява апетита;
  • стимулира храносмилането и усвояването на веществата в организма;
  • укрепва нервната система и стабилизира кръвното налягане;
  • минералните соли, съдържащи се в растението, активизират дейността на отделителната система и имат антиоксидантен ефект.

Някои от заболяванията, при които се препоръчва консумацията на рукола, и при които тя влияе благотворно:

  • умора;
  • анемия;
  • стрес;
  • възпалителни процеси, включително и такива на кожата;
  • скрофулоза;
  • заболявания на щитовидната жлеза.

Руколата в кулинарията:

руколаМного добре се комбинира със зелени зеленчуци в салати, пасти, пици и множество други ястия по Ваш избор и кулинарна преценка. Може да се консумира сурова или термично обработена. Притежава свеж аромат и слабо горчив вкус, с привкус на орехови ядки. По-старите листа са леко лютиви. Много често се включва в диети. Чудесно се комбинира с каперси, пиньоли, кедрови ядки и шам-фъстък. Листата рукола трябва да са свежи, като се съхраняват за 4-5 дни в хладилник. Повехналите листенца могат да се освежат в ледена вода.

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаХрани и ястияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлДиетиЛеченияАлтернативна медицинаСпортМедицински изследванияИсторияХранене при...Е-тата в храните