Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Guttiferae (Hypericaceae, Clusiaceae, Звъникови) Гарциния камбоджа, Индийска ягодка

Гарциния камбоджа, Индийска ягодка

Сем. Guttiferae (Hypericaceae, Clusiaceae, Звъникови)

Гарциния камбоджа, Индийска ягодка - изображение

Гарциния камбоджа, Индийска ягодка (Garcinia Cambogia, Garcinia gummi-gutta) е тропическо дърво, известно още като индийска ягодка, Малабар Тамаринд, индийски тамаринд, кудампули и други. Някога останала в сянката по-модерната си "братовчедка" - лилавата мангостана, през последните години гарциния камбоджа набира все по-голяма популярност поради способността си да контролира апетита, регулира холестерола, а от там и теглото.

Устройство на гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа е влаголюбиво растение, толерантно към повечето видове почва, както и към засушаване по време на горещия сезон. Развива се особено добре близо до речни брегове, огрени от слънчевите лъчи. При тези условия красивото дърво може да достигне над 20 метра, въпреки че по-масово се срещат малки до средни по размер дървета. Видът търпи колебания и в своя модел на разклоняване, цвят на плодовете, тяхната големина и форма. Дърветата са мъжки, женски и хермафродитни, като полът се установява след като цъфнат. Най-плодоносни са женските дървета.

Гарциния имат наситено зелени, лъскави листа, с елипсовидно-продълговата форма и тесен (заострен) край. Те са дебели и жилави, с изявени вторични вени. На големина достигат 12 см дължина и 5 см широчина. Листата са разположени две по две едно срещу друго, а всяка двойка отстои на 2-7 см от останалите. Така те оформят кръгла, гъста корона в тъмно зелен цвят.

Цветовете са нежни и изключително ароматни. Те са еднополови и обикновено се състоят от четири чашелистчета (рядко пет), оцветени в бледо до наситено розово. Може да растът по единично или в групи от по пет (като грозд), разположени терминално (на върха на клончето) или странично. Тичинките са 15-20 на брой, разположени плътно около завръза, който е кръгъл и леко издигнат над цветното легло. Яйчникът е разделен на 6 до 12 кухини.

Плодовете на гарциния камбоджа са с кръгла форма, големи колкото портокал (рядко достигат големината на грейпфрут), но външно приличат повече на тиква. Кората е дебела, жилава и неядлива, със светло зелен до златно жълт цвят, като понякога се среща и в оранжевата гама. Ядливата част е бледо жълта или бяла, сочна и леко кисела, наподобяваща по вкус и консистенция смесица между лимон и мандарина. Обикновено е разделена на 6-8 делчета. Плодовете узряват през дъждовните месеци - от юни до август, като тогава кората им е здрава и лъскава. При презряване плода покафенява и губи блясъка си.

Семките са доста големи и са разположени по една във всяко делче (т.е. всеки плод на гарциния камбоджа съдържа между 6 и 8 семки).

Разпространение на гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа предпочита вечнозелени, тропически гори и вирее свободно в области до 1800 метра надморска височина. Среща се предимно в Южна Азия, цяла Югозападна Индия и Индонезия, като последната се смята за нейна родина.

Среща се също в Тайланд, Мианмар и Малайзия, където мюсюлманското население често използва изсушената кора на гарцинията за приготвяне на ароматна туршия или като подправка. Интересно е да се отбележи, че в южните райони на Индия е нещо съвсем обичайно да се видят тези дървета в селските дворове.

Използваема част на гарциния камбоджа

  • плод - използва се за директна консумация или за подправяне (подкиселяване) на ястия;
  • кората на плода - в кулинарията, като подправка след изсушаване и от фармацевтичната индустрия, за производство на хранителни добавки за контрол на апетита и теглото;
  • семена - съдържат близо 30 процента мазнини, поради което те често се използват като заместител на гхи - пречистено масло, което е обичайна съставка на индийската кухня;
  • дървесина - използва се като дърва за огрев, но няма стойност като дървен материал;
  • смолата на дървото - разтворена в терпентин, от нея се получава жълт лак.

Химичен състав на гарциния камбоджа

  • хидроксилимонена киселина (ХОЦ-цитрин/HCA) - основният лекарствен компонент, който се съдържа в кората на плода (цели 30 %, а понякога и повече);
  • хром-пиколинат;
  • средноверижни триглицериди;
  • фитохимикали;
  • полифеноли;
  • пигменти;
  • танини;
  • витамини - отчита се високо съдържание на витамин С;
  • минерали - предимно желязо, калий, калций.

Действие на гарциния камбоджа

  • засилва процесите на термогенеза;
  • потиска апетита, особено към сладко;
  • подпомага изгарянето на мазнините и намаляване отлагането на такива в мастните депа;
  • спомага за поддържане оптимални граници на телесното тегло;
  • понижава нивото на холестерола;
  • поддържа кръвното налягане във физиологични граници;
  • усилва окислението на мазнините в адипоцитите;
  • стимулира дейността на храносмилателния и отделителния тракт, като своевременно отстранява натрупаните в организма отпадни продукти;
  • поддържа здрави косата, ноктите и кожата.

Приложение на гарциния камбоджа

  • в медицината - като хранителна добавка при затлъстяване, атеросклероза и други;
  • в козметиката;
  • в кулинарията - като подправка.

Начин на употреба на гарциния камбоджа

В продължение на векове гарциния камбоджа намира разнообразни приложения в цяла Югоизточна Азия. Използват се плодовете, семената, дървесината, смолата на дървото, но най-използваната част е кората на плода. Най-често тя се изсушава на слънце за 3 до 5 дни, след което се прибира в плътни тъкани торби и се опушва. След тази обработка кората става черна на цвят и е по-известна като "кудампули".

Приложение на кората на плода:

Изсушената кора на гарциния камбожа е сред любимите подправки на индийците, особено в щата Керала. Тя влиза в състава на много пикантни сосове, като им придава приятно кисел привкус и леко опушен аромат.

В Шри Ланка плодовете се берат преди да узреят, а дебелия перикарп се нарязва на парчета. Той е богат на киселини и притежава силни антисептични свойства. Използва се най-често за консервиране на риба, като смесен със сол се втрива в кожата й.

Отвара от кората на плода се използва за лечение на ревматизъм и при стомашно-чревни оплаквания. Използва се и при някои заболявания по животните - предимно болести засягащи устната кухина при едрия рогат добитък.

Но гарциния се използва не само в кулинарията и нетрадиционната медицина. Едно по-различно приложение на кората на гарциния камбоджа е за полиране на злато и сребро, както и като заместител на оцетната и мравчената киселина в коагулацията на латекса.

В изсушена форма, кората на плода се използва за синтеза на хидроксилимонена киселина (ХЛК).

Приложение на плодовете:

Макар да не са на такава почит, както кората, плодовете на гарциния камбоджа също намират приложение. Освен за директна консумация, те също се използват за подправяне на ястия и по-точно за тяхното ароматизиране и подкиселяване.

Според Аюрведа плодовете на гарциния камбоджа са изключително полезни при храносмилателни нарушения и допринасят за ускоряване на метаболизма. Във връзка с това се препоръчва консумацията на супа, подправена със сок от гарциния преди всяко основно хранене.

Сокът от плодовете на гарциния камбоджа е добър аналог на портокаловия или сока от лимон и лайм. Той съдържа значителни количества витамин С и се използва като сърдечен тоник.

Приложение на гарциния камбоджа в добавки за редуциране на теглото:

Гарциния Камбоджа е "пропътувала" дълъг път от това да е обикновена подправка в кухнята, до превръщането си в ключова съставка в голяма част от хранителните добавки за отслабване. Това тя дължи на съдържащата се в кората й хидроксилимонена киселина (НСА).

В края на 1960 година, учените идентифицирали това вещество в кората на плода и установили, че то има някои потенциално атрактивни качества, а именно да потиска апетита и да спомага за намаляване на телесното тегло.

Въпреки, че експертите са установили свойствата за намаляване на теглото на този плод още през 1960 година, интензивните изследвания са започнали едва през 1998 г. Тогава експертите провеждат рандомизирано проучване върху 135 пациента, за да се потвърди още веднъж ефекта на хидроксилимонената киселина върху затлъстяването.

Установено е, че приемът на екстракт от гарциния камбоджа засилва изгарянето на мазнините, редуцира апетита, намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, увеличава издръжливостта по време на тренировки. Някои изследвания са показали, че HCA спира ензим, който превръща захарта в мазнини.

Твърди се, че гарциния камбоджа може да увеличи нивата на невротрансмитера серотонин - хормона на щастието. Това може да повиши настроението и да намали желанието за консумиране на храна, свързано със стреса.

Освен това нежеланите реакции са леки и рядко срещани. Те може да включват сухота в устата (което реално се води положителен ефект, тъй като стимулира пиенето на повече вода, а това също е много важно за отслабването), лек световъртеж, разхлабване (в лека форма също е желан ефект при някои пациенти, които желаят да редуцират теглото си).

Интересно за гарциния камбоджа

Гарциния е род растения, принадлежащи към семейство Звъникови (Clusiaceae). Родът включва между 50 и 300 вида, предимно тропически храсти и дървета, чиито плодове са любима храна на много животински видове. Само част от тях обаче са годни за консумация от хората.

Повечето видове гарцинии са известни със своята растителна смола - кафеникаво-жълта на цвят, поради съдържащите се в нея ксантони (полифеноли с антиоксидантен ефект), използвана за пречистване на организма и разхлабване, а в миналото и като пигмент. Терминът "цвят гумигут" се отнася до този пигмент.

3.3, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаДиетиЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаСпортПроизводителиХранене при...НовиниМедицински изследванияРецептиСнимкиКлинични пътекиКалкулаториНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииЗаведенияАнкетиТестовеИнтервютаОткритияИсторияОбразованиеАптекиСпециалисти