Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Juglandaceae (Орехови) Орех, Обикновен орех

Орех, Обикновен орех

Сем. Juglandaceae (Орехови)

Орех, Обикновен орех - изображение

Орех, Обикновен орех (Juglans regia) представлява голямо, разклонено дърво, което принадлежи към семейство Орехови (Juglandaceae). Освен употребата на растението в медицината, то е почитано от векове и като символ на дълголетието.

Устройство на орех:

Кореновата система на ореховото дърво е много силна и голяма. Спрямо ширината на короната му, тя се разпростира на още по-голяма от нея площ. Освен на ширина, корените се развиват и на дълбочина. Тази здрава структура на кореновата система, позволява на вида да се развива добре и при не така благоприятни почвени условия, като засушаване например.

 

 

Орехът достига на височина до 20-40 метра. Диаметърът на короната му е около 20 метра. Тя е с неправилна форма, гъста. Стъблото му е право, а кората му има тъмносив цвят. Има текоперести едри листа, с дълги дръжки. Състоят се от 5 до 13 понякога по-малки листенца, с гладка повърхност и гладък листен ръб. Листните вени са добре изразени, като произлизащите от централната такава се разполагат срещуположно. Листната маса притежава характерна миризма.

 

 

Цветовете са еднополови, а растението еднодомно. Разделят се на женски и мъжки. Женските са със зеленикав, четириделен околоцветник и две червеникави близалца. Разположени са в групи по върховете на новите леторасти. Мъжките са събрани в съцветия, които са увиснали и ресовидни. Те са със зеленикав четириделен околоцветник и много жълти тичинки.

 

 

 

 

Плодът е с месеста зелена обвивка, а вътрешната е дървениста, напълно разделена на 3-4 гнезда. В нея се разполага ореховата ядка, която има неправилна форма.

 

 

Разпространение на орех

В световен мащаб орехът е разпространен на Балканския полуостров и югоизточните и централни части от територията на Азия. Като културно растение се среща в цялата ни страна, а като диворастящо вирее на влажни и по-топли места. Развива се на надморска височина до 1700 метра.

Използваема част на орех

Използва се цялото орехово дърво.

Химичен състав на орех

орехово масло

  • юглон - придава характерна миризма на ореховите листа;
  • горчиви вещества;
  • провитамин А;
  • етерично масло;
  • минерални соли - магнезий, желязо, фосфор;
  • флавоноиди;
  • танини;
  • дъбилни вещества;
  • витамин С;
  • белтъчини;
  • мазнини;
  • микроелементи;
  • витамини от група B.

Зелената плодна обвивка на ореха съдържа следните вещества: плодови киселини, инозид, алфа и бета-хидроюглон, дъбилни вещества, витамин C и др.

Приложение на орех

Свойства на ореха:

  • по-слабо изразено дезинфекциращо действие;
  • апетитовъзбуждащо;
  • тонизиращо нервната система.

Намира приложение при:

  • нередовна менструация;
  • екземи, кожни инфекции;
  • косопад;
  • бяло течение;
  • диарии;
  • възпаление на лимфните възли;
  • възпалени венци;
  • атеросклероза;
  • гуша;
  • подагра;
  • остеопороза;
  • лимфаденит и други.

Начин на употреба:

отвара от орехови листа

  • отвара за вътрешно приложение - в половин литър вода се варят 2 супени лъжици нарязани изсушени листа в продължение на 5 минути. Получената течност се прецежда и се пие три пъти на ден по 100 мл., преди хранене.
  • отвара за външно приложение - 5 супени лъжици сухи листа се варят в 2 литра вода в продължение на 15 минути. Отварата е подходяща за втриване в скалпа и разнасяне по цялата дължина на косата с помощта на гребен, като целта е да предпази от косопад.
  • тинктура от орех - прилага се при възпаления в устната кухина.

Орехът в кулинарията:

орехови зайчета

 

Ореховата ядка намира широко приложение в кулинарията. На всички са известни нейни вложения в десерти, основни ястия, сладка, напитки, салати, тестени изделия. Може да я консумирате по предпочитание сурова или печена със сол.

 

Други употреби на ореховото дърво:

Дървесината на ореха е една от подходящите и податливи на обработка, без значими промени впоследствие, за направата на мебели, сувенири, приклади на пушки, дървени постройки и други продукти на дървообработването. Тя е фина, изглажда се, полира се и се лакира лесно. В основата на ствола тя прави красиви рисунки, наречени орехови янове. За да бъдат запазени те, ореховото дърво не се реже, а се изкоренява. Дървесината е изключително подходяща и за интериорна и за екстериорна декорация. След обработка не се поддава на насекомни вредители.

Листата, зелената обвивка на ореховия плод, кората на дървото и неговите корени успешно се използват за оцветяване на текстилни тъкани, прежди, дървени предмети и други подходящи суровини или готови изделия.

По листата на ореха се образува токсично вещество, което се нарича юглон. Измито от дъждовете, то съответно попада в почвата и не позволява развитието на други растителни видове под дървото.

Още по темата:

4.1, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниОрганизацииИнтервютаНормативни актовеАлтернативна медицинаСпортИсторияПроизводителиМедицински изследванияЛайфстайлХрани и ястияСпециалистиЗаведенияРецептиСнимкиДиети