Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Жълтозелена бархетна гъба, Лимонка

Жълтозелена бархетна гъба, Лимонка

Сем. Tricholomataceae

Жълтозелена  бархетна гъба, Лимонка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна или полусферична, леко ъгловата, с неправилна гърбица, а развита е разперена до плоска, плътна в средата, с диаметър около 5-10 см, жълтеникава, зелена до маслиненозелена, по-тъмна в центъра. Повърхността е вълновидно нагъната, в сухо време е лъскава, понякога напукана, фино люспеста, а във влажно време е слузеста и лепкава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, тънък, остър, вълнообразен, често насечен.

Месото на гъбата е твърдо, дебело, бяло до белезникаво, а под кожицата на гуглата - лимоненожълто, с лека копринена лъскавина, с приятна миризма и вкус на брашно.

Гъбата има ламели/пластини, които са нагъсто разположени, почти свободни от пънчето с вълновиден ръб, широки, крехки, сярно жълти до жълто-зелени. Спорите са широко елипсовидни, гладки и безцветни. Споровият прах е бял.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, в основата удебелено, плътно, твърдо, гладко, сярно жълто, с кафеникав или зеленикав оттенък.

Разпространение:

Расте върху почва основно в иглолистни и смесени гори, от края на лятото до края на есента (от август до ноември).

Предназначение:

Отлична ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние или консервирана.

Още по темата:

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина