Жълтозелена бархетна гъба, Лимонка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна или полусферична, леко ъгловата, с неправилна гърбица, а развита е разперена до плоска, плътна в средата, с диаметър около 5-10 см, жълтеникава, зелена до маслиненозелена, по-тъмна в центъра. Повърхността е вълновидно нагъната, в сухо време е лъскава, понякога напукана, фино люспеста, а във влажно време е слузеста и лепкава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, тънък, остър, вълнообразен, често насечен.
Месото на гъбата е твърдо, дебело, бяло до белезникаво, а под кожицата на гуглата - лимоненожълто, с лека копринена лъскавина, с приятна миризма и вкус на брашно.
Гъбата има ламели/пластини, които са нагъсто разположени, почти свободни от пънчето с вълновиден ръб, широки, крехки, сярно жълти до жълто-зелени. Спорите са широко елипсовидни, гладки и безцветни. Споровият прах е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, в основата удебелено, плътно, твърдо, гладко, сярно жълто, с кафеникав или зеленикав оттенък.
Разпространение:
Расте върху почва основно в иглолистни и смесени гори, от края на лятото до края на есента (от август до ноември).
Предназначение:
Отлична ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние или консервирана.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Латинка
- Свински уши, Бяла желирана гъба
- Пейот
- Папирус
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка
- Тръбенка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Ливадна виолетка
- Ливаден пачи крак
Коментари към Жълтозелена бархетна гъба, Лимонка