Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Gentianaceae (Тинтявови) Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле

Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле

Сем. Gentianaceae (Тинтявови)

Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле - изображение

Горчивка: Многогодишно тревисто растение с месесто дебело коренище. Корените са отвън кафяви, а вътре - жълтеникави. Цялото растение е голо, синкавозелено. Листата са срещуположни, елипсовидни, надлъжно надиплени с дъговидно жилкуване. Приосновните листа са с дръжки, а стъбловите са по-дребни, с къси дръжки или приседнали. Най-горните листа са сраснали в основата помежду си. Цветовете са златистожълти, събрани в многоцветни прешлени в пазвите на най-горните двойки листа. Тичинките са 5. Плодът е многосеменна продълговата кутийка. Цъфти през юли-август. Растението е наричано още Жълта тинтява и Сечено биле.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Вирее по влажни каменливи склонове и скални поляни.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използват се корените и коренищата, които се вадят през есента. След почистването, те се сушат в сушилни.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • съдържа горчиви гликозиди;
  • захари;
  • пектин;
  • тлъсти масла;
  • дъбилни и слузни вещества;
  • в корените се съдържа генцианин;


ДЕЙСТВИЕ:

  • апетитовъзбуждащо действие;
  • стимулира стомашната секреция и моториката на стомаха и червата;
  • така се облекчава храносмилането;


ПРИЛОЖЕНИЕ:

Използва се при затруднено храносмилане, стомашен дискомфорт, анемия, бъбречна калкулоза, хроничен хепатит, атрофичен гастрит с хипацидитет.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: 1/2 чаена лъжичка нарязани изсушени корени се заливат с 400 мл вода. Киснат около 20 минути. Пие се по 1 кафена чаша преди ядене три пъти на ден.

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиМедицински изследванияЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайлЕ-тата в хранитеНовиниЛеченияИсторияДиетиСпортХранене при...Клинични пътекиСнимкиСпециалистиЗаведенияРецепти