Соя
    Соя (Glycine max) представлява бобова култура, която принадлежи съответно към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Тя представлява значителен, евтин източник на протеин. От един акър посеви от соя се добива повече протеин, отколкото от всяко друго растение на земята.
Устройство на соя

Изображение: wikimedia.org
Соята има грубо и покрито с твърди, ръждиви или белезникави власинки стъбло. Листата й са триделни, състоящи се от три яйцевидни листенца, с добре изразени листни вени, покрити с власинки. Цветовете приличат на малки бели или пъстро виолетови пеперудки, накацали по няколко върху окосмени дръжки. Когато прецъфтят, от тях се развиват шушулки, в които се намират семената.
По форма семената са като малки яйцевидни или лещовидни топчета, а на цвят - светложълти, канелено кафяви, зелени, черни, червени или пъстри. Когато соята узрее, плодовете й стават твърди и сухи. Семената на повечето сортове соя са жълти на цвят, но както вече бе споенато има и такива, които са оцветени в черно, кафяво или зелено и др.
Разпространение на соя
Произхожда от Източна Азия. Днес соята вирее при различни почвени и широк спектър от климатични условия.
Химичен състав на соя
Соята съдържа следните вещества
- соеви протеини;
 - полиненаситена;
 - изофлавони (генистеин и дайдзеин);
 - богата на магнезий;
 - лецитин и витамин Д, витамини В6, В9, В12, Н;
 - минерали.
 
Изображение: Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; ?????, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на соя
Как помага соята на организма да бъде здрав?
- полезна е за жените в менопауза;
 - подобрява здравината на костната структура, която изтънява при жени в климакс;
 - намалява риска от остеопороза;
 - намалява риска от сърдечни заболявания;
 - намалява общия холестерол в кръвта;
 - понижава плътността на липопротеин холестерола и предотвратява образуването на плака в артериите, което може да доведе до инсулт или инфаркт;
 - помага за предотвратяване на някои ракови заболявания като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.
 
Къде се прилага соя?
- в медицината - екстракт;
 - в хранителната индустрия - най-често други нейни продукти като темпех, тофу, месо, соево мляко.
 
Заглавно изображение: Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БРИЗ капсули * 56
МОВАГЕН таблетки * 60
ДЮКРЕ АНАКАПС РЕАКТИВ капсули * 30
ФЕМИНХЕЛП таблетки * 56
ФОСФАТИДИЛХОЛИН капсули 420 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ФИБРАКС таблетки * 120 ТОШКОВ
КАЛЦИКИНОН капсули * 60
ГЕРИТАМИН капсули * 20 ТЕВА
МАГНЕЗИЙ таблетки 250 мг * 90 GNC
ВИТАМИКС ЗА ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ капсули * 30 ФОРТЕКС
ПРОМОАРОНТА таблетки 600 мг * 30
МЕЙЛ АКТИВ КОМПЛЕКС сироп 250 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
 - Клон Розиди (Rosids)
 - Разред Fabales
 - Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)
 - Висок холестерол
 - Диета №4 - при хронични чревни заболявания
 - Упражнения срещу остеопороза за всеки ден
 - 7 йога асани срещу остеопороза, които ще ви помогнат да сте здрави на всяка възраст
 - Остеопороза
 - Хранене при остеопороза
 - Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
 - Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
 - Произход на сърцето като форма и символ според медицинската история
 - Какви са ползите от консумацията на зелен боб едамаме
 
Коментари към Соя