Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Регулация на кръвното налягане Химиорецептори

Химиорецептори

Химиорецептори - изображение

Химиорецепторите представляват възприемателни апарати, реагиращи на промени в химичния състав на кръвта, а именно на рН и парциалните налягания на кислорода и въглеродния диоксид. Този вид рецептори са свързани предимно с регулацията на дишането, но също така имат и отношение към регулацията на кръвното налягане.

сърцеОт голямо значение са рецепторите на каротидното телце (glomus caroticum), което е разположено в разклонението на сънната артерия, и на аортното телце (glomus aorticum) - в началната част на аортата. Тези рецепторни формации са свързани с аферентни нервни влакна, които принадлежат съответно към аортния и херинговия нерв, и са изключително богато кръвоснабдени. Най-много кислород (ако бъде изчислен на грам тъканна маса) в организма получава каротидното телце.

Химиорецепторите имат незначителна тонична активност, при нормално газовo съдържание на кръвта. Тоничната активност нараства предимно при спадане на кислородното напрежение (парциалното налягане на кислорода) и на средното артериално налягане (влошава се набавянето на кислород за клетките на glomus caroticum), а отчасти и при покачване на парциалното налягане на въглеродния диоксид.

Импулсите се насочват към медуларните пресорни центрове и посредством симпатикуса причиняват генерализирана сърдечно-съдова активност.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.livestrong.com/article/127016-short-longterm-effects-exercise/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemoreceptor

http://www.cvphysiology.com/Blood%20Pressure/BP014

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛеченияИсторияАлт. медицинаСпортИзследванияПроизводителиЛайфстайлХранене при...СнимкиВидеоБотаникаОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеСпециалисти