Начало Медицинска енциклопедия Физиология Сетивни системи Вестибуларна система

Вестибуларна система

Вестибуларна система - изображение

Доброто равновесие на организма често се приема за даденост. Повечето хора не изпитват трудности да се разхождат по грапав път, да станат от леглото през нощта. Ако се наруши баланса, тези дейности могат да бъдат затруднени, уморителни и понякога и опасни. Благодарение на вестибуларната система човек може да осъществява нормална двигателна активност. Може да получава информация за това, какво положение заема главата и частите на тялото в пространството, в какво положение се намира главата спрямо тялото, какъв ъгъл сключват костите, които образуват дадена става.

вестибуларна системаВестибуларната система е известна още като система на равновесието. Тя дава информация за линейните или ъгловите ускорения на главата (включително и земното ускорение), която се използва главно при рефлексната регулация на двигателната дейност и е особено важна за запазване на равновесието при изправено положение на тялото. Равновесната система се нарича вестибуларна, тъй като част от нейните елементи се намират в предверието на вътрешното ухо. Към нея се отнасят и трите полуокръжни канала, които също се намират във вътрешното ухо (лабиринта). Всички тези структури формират вестибуларния апарат.

Симптомите, които съпътстват нарушенията във функционирането на вестибуларната система, включват замайване, световъртеж, проблеми със слуха и зрението, затруднения в концентрацията и паметта.

3.1, 15 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906308/

http://nobaproject.com/modules/the-vestibular-system

http://vestibular.org/understanding-vestibular-disorder/human-balance-system

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Вестибуларна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиКлинични пътекиПсихологияСпортЛайфстайлЛеченияДиетиИсторияСпециалистиПатологияХранене при...ОрганизацииНовиниИзследванияНормативни актовеСнимкиТестовеЗаведения