Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Хепатит

Хепатит

Хепатит: неспецифичен термин, използван, за да се обозначи възпаление на черния дроб. Първите клинични проявления на острата фаза на хепатит варират от асимптоматични (без видими симптоми) до силна умора, повишена температура, главоболие, пожълтяване на кожата и/или склерите на очите, гадене, повръщане, загуба на апетит, мускулни болки, виене на свят, диария, болка в дясното подребрие. Усложненията от хепатита могат да бъдат сериозни, дори животозастрашаващи и включват развитието на хроничен хепатит, цироза, и увеличава риска от рак на черния дроб, както и чернодробна недостатъчност. Хепатитът се диагностицира чрез кръвна проба, която показва покачване на чернодробните ензими. Различават се няколко вида хепатита : A, B, C, D, E, F, G, токсични хепатити (лекарствени, отравяния с гъби, алкохол), автоимунни. Хепатит А и В са най-добре познати, като за тях има изработена ваксина. Инкубационният период зависи от типа на вируса. Заразяване с хепатит А и Е (които се предават по хранително-контактен път) може да се установи в кръвта по лабораторен път средно 4 седмици след инфектирането. За хепатит В, С и D (кръвен и полов път) – инкубационният период е около 6 месеца.

Хепатитът може да се дължи на:

  • Инфекциозни и паразитни болести - Епщайн-Бар вирус, ХИВ, цитомегаловирус, херпес, Марбург вирус, Лаймска болест, инфекциозна мононуклеоза, трипанозомиаза, Ку-треска, пситакоза, тифус, тифоидна треска (тифоид).
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - алкохолизъм.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - хемохроматоза.
  • Болести на храносмилателната система - улцерозен колит.
  • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - болест на Кавазаки (Kawasaki disease), синдром на Сьогрен (Sjogren's Syndrome).
  • Други - кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане, татуиране, акупунктура, хемодиализа, по полов път, при раждане от заразена майка на новородено, фекално замърсяване на водата, заразена храна, къпане в басейни.
3.0, 11 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (12)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Хепатит

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА