Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Симптоми от главата

Симптоми от главата

Симптоми от главата: могат да бъдат главоболие, световъртеж, умора, летаргия, загуба на паметта, объркване, шум в ушите, чувствителност към светлина и звук. Могат да се появят нарушения и от страна на ушите, устата, носа, устните, косата. При по-тежки наранявания на главата могат да се наблюдават още разширени зеници, слабост или изтръпване, промени в поведението, нарушение на речта, мускулни потрепвания и спазми, припадъци, сънливост. Един от най-често срещаните симптоми на главата е главоболието, което пък може да се дължи на мигрена, мозъчни инфекции (менингит, енцефалит), мозъчен инсулт (исхемичен или хеморагичен), мозъчен кръвоизлив, тумори и други.

Симптоми от главата могат да се дължат на:

  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - автомобилни произшествия, спортни травми, удар по главата, падане, отравяне с олово, живак и други тежки метали.
  • Болести на органите на кръвообращението - аневризма, хипертония, инсулт.
  • Болести на ухото и мастоидния израстък - инфекция на ушите.
  • Новообразувания - мозъчен тумор.
  • Други - злоупотреба с алкохол, наркотици, лекарства, продължително и изтощително гладуване.

Травматичното увреждане на главата може да доведе до фрактура на черепа, разкъсване на кръвоносни съдове в мозъка с образуването на хематом (събирането на кръв в тъканите) или контузии (сътресение, натъртване на мозъчната тъкан). Травмата може да наруши или изцяло да спре притока на кислород, при което е необходима спешна намеса, за да се намали увреждането на мозъка. Усложнения при симптоми от главата могат да бъдат: увреждане на мозъка, парализа на част от тялото или цялото тяло, разпространение на инфекцията, загуба на съзнание, кома и други.

3.2, 20 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (37)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Симптоми от главата

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА