Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгеново изследване на лицето

Рентгеново изследване на лицето

Рентгеново изследване на лицето - изображение

Лицевото рентгеново изследване включва рентгеново изследване на костите и кухините на лицето.

Рентгеновите лъчи са вид радиационни лъчи, които преминават през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки.

Рентгеновото изследване подпомага откриване на фрактури (счупвания), тумори, чуждо тяло, инфекции, абнормален растеж и промени в структурата и размера на костите. An X-ray of the eye (orbital cavity) may be taken if the eye has been injured. В случаите, когато рентгеновото изследване е нормално или информацията от него не е достатъчна могат да бъдат направени допълнителни по-специфични изследвания като компютърна томография, ядреномагнитен резонас или биопсия.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Рентгеново изследване на лицето или синусите се провежда за:

Откриване на проблеми със синусите като синузит, полипи и др.

Откриване на фрактури на лицевите кости.

Изследване на костите на орбитата.

Изследване на синусите преди оперативни интервенции.

Изследване за наличие на метални частици в очите преди провеждане на ядрено-магнитен резонанс.

Търсене на причина за болка в областта на лицето.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да си направите рентгеново изследване кажете на Вашият лекар ако сте бременна, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. Рискът от това изследване обикновено е много по-нисък от ползите, които може да има. Ако рентгеновото изследване на лицето е необходимо ще Ви бъде поставена оловна жилетка, за да предпази Вашето бебе от рентгеновите лъчи.

Не е необходимо да правите каквото и да е преди провеждане на рентгеновото изследване.

 

Метод на провеждане на изследването:

Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог. Рентгенови снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари специалисти.

Преди изследването е необходимо да свалите бижутата, които носите, както и очила или изкуствени зъби, ако използвате такива.

По време на изследването ще сте легнал или седнал. Необходимо да стоите неподвижен, за да не се размаже образа. Ако е необходимо да се заеме точно определена поза могат да бъдат използвани специални устройства за това. Възможно е да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи.

Обикновено се правят няколко рентгенови снимки.

Рентгеновото изследване на главата отнема около 10-20 минути. В някои клиники рентгеновите снимки могат да бъдат видени веднага с помощта на компютърен екран.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на рентгеново изследване не се усеща никакъв дискомфорт. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Възможно е позицията, в която се намирате да предизвиква болка особено в случаите, когато има нараняване.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Винаги съществува малък риск от увреждане на клетки и тъкани от експозицията на рентгенови лъчи, включително и от тази ниска доза, която се използва за провеждане на изследването. Рискът обаче е много по-нисък от потенциалните ползи от изследването. Например радиационната експозиция по време на рентгеновата снимка на белия дроб е почти толкова, колкото по време на полет от Бостън до Лос Анжелис или 10 дни в Rocky Mountains (Denver, Colorado).

 

Резултати от проведеното изследване:

Рентгеновото изследване на лицето включва провеждане на  рентгенова снимка на костите и кухините за откриване на фрактури (счупвания), тумори, чуждо тяло, инфекция или промени в структурата и размерите на костите.

 

   Нормални стойности:

Костите и синусите изглеждат нормални по форма и размери.

Няма данни за чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали.

Няма данни за инфекция, тумори или фрактури (счупвания).

 

   Отклонения от нормата:

Чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали.

Фрактура (счупване) на кости.

Тумори.

Данни за синузит.

Данни за инфекция и колекция на кръв, гной или въздух.

Данни за заболявания засягащи костите на лицето или синусите.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Рентгеновото изследване може да не бъде полезно в следните случаи:

Ако не може да останете неподвижни по време на изследването.

Ако имате увреждане на врата.

Ако имате изкуствено око или други метални частици в областта на лицето. Тези метални пластини застават на хода на рентгеновите лъчи и възпрепятстват нормалното визуализиране на структурите.

3.3, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Рентгеново изследване на лицето

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиЛеченияСпециалистиЗаведенияИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлАлт. медицинаПатологияИнтервютаХранене при...БотаникаПсихологияСоциални грижиСпортЗаболявания (МКБ)АнкетиПроизводители