Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на яйчниците Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на яйчниците

КТ на яйчниците - изображение

 

КТ на яйчниците е неинвазивно диагностично изследване на яйчниците. КТ (компютърна томография) е радиографска образна техника, при която се използват рентгенови лъчи и се извършват срезови образи на изследваните тъкани.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Провеждането на КТ на яйчниците се препоръчва да се извърши при съмнение за наличието на следните патологични състояния:

  • възпалителни процеси в областта на малкия таз и по-специално на яйчниците;
  • туморни образувания или метастази (разпространение) на раковите неоплазми в областта на яйчниците.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При извършване на КТ на яйчниците не е необходима предварителна подготовка от страна на пациента. Лекарят, който ще извърши изследването, трябва да обясни методиката и целта на изследването, за да може пациентът активно да съдейства за правилното извършване на изследването. Необходимо е да се отстранят всички метални предмети от тялото на пациента - метални аксесоари, накити, зъбни протези, докато трае изследването.

 

Метод на провеждане на изследването

По време на КТ на яйчниците не е необходимо да се използва анестезия. Изследването е неинвазивно и не предизвиква болкови усещания за пациента.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на КТ на яйчниците пациентът няма да усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са описани рискове или усложнения от извършването на КТ на яйчниците. Съществува минимално облъчване за пациента, което в никакъв случай не води до усложнения и тежки последици за неговото здраве.

 

Резултати от проведеното изследване:

  Нормални стойности:

  • яйчниците имат нормална форма, големина, морфология и разположение;
  • липсват обемзаемащи и туморни формации;

Отклонения от нормата:

  • наличие на патологично изменена структура на яйчниците, големина и морфология - атипича;
  • наличие на обемзаемащи туморни образувания.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани случаи, при които провеждането на КТ на яйчниците е противопоказано. При бременни е необходима предварителна консултация със специалист, поради риск от настъпване на усложнения за развитието на плода.

Още по темата:

3.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиЗаведенияИсторияАнатомияНовиниХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноФизиологияЛайфстайлБотаникаЛеченияСнимкиОрганизацииНормативни актовеПсихологияСоциални грижиСпортНаправления в медицината