Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на уретера Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на уретера

КТ на уретера - изображение

КТ (компютърна томография) на уретера е неинвазивен медицински диагностичен метод на изследване на уретера. Уретерът е част от пикочо - отделителната система, по която урината след като се образува в бъбреците достига до пикочния мехур. КТ на уретера е радиографска образна техника, при която се използват рентгенови лъчи и се извършват срезови образи на изследваните тъкани. Скенерът е сложен уред, който извършва срезови образи на вътрешни органи и структури. Скенерът се състои от източници на рентгенови лъчи и съответни детектори, позволяващи получаването на образи от различен ъгъл в дадена равнина на тялото. Срези образи се обработват от компютър, в резултат на което се получава един точен образ на прицелния анатомичен слой. Образът може да бъде документиран на носител. Движението трябва да се сведе до минимум, да се спира дишането под инструкции на оператора за постигане на по-ясен образ.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

КТ на уретера се препоръчва да се извърши при съмнение за наличие на някои от следните патологични състояния:

  • възпалителни процеси на пикочо - отделителната система;
  • инфекциозни заболявания;
  • макар и рядко - туморни образувания и метастази (разпространение) на ракови образувания от други съседни органи.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка от страна на пациента при извършване на КТ на уретера. Необходимо е лекарят - специалист да обясни методиката и целта на изследването, за да може пациентът активно да съдейства за правилното провеждане на компютърната томография. Пациентът трябва да премахне всички метални предмети от тялото си - метални аксесоари, накити или зъбни протези, докато трае изследването.

 

Метод на провеждане на изследването

По време на извършване на КТ на уретера не се използва анестезия. Диагностичният метод е неинвазивен и не предизвиква болкови усещания за пациентите.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на извършване на КТ на уретера пациентите не усещат болка или дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не са описани рискове или усложнения от провеждането на КТ на уретера. Единствено може да се отбележи, че съществува минимално облъчване за пациента, което в никакъв случай не води до усложнения за неговото здраве.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нормални стойности:

  • нормални по форма, разположение и големина уретери;
  • липсват изменения в анатомичната им структура;

 

Отклонения от нормата:

  • патологично изменени уретери с атипична форма, разположение и големина.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани състояния, при които има противопоказание за извършване на КТ на уретера. При бременни жени е необходима предварителна консултация със специалист, поради риск от настъпване на усложнения за развитието на плода.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиНовиниКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиНормативни актовеИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииНаправления в медицинатаЛеченияАлт. медицинаВидеоПсихологияСоциални грижиСпорт