Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограма - изображение

Електрокардиограмата е  изследване, с помощта на което се определя електрическата активност на сърцето. Електрическата система на сърцето предизвиква съкращение на сърдечния мускул и изтласкване на кръв от сърцето към белите дробове и останалата част от тялото.

С помощта на електрокардиограмата електрическата активност на сърцето се прехвърля върху хартиен носител.  Неравностите, които се виждат, се наричат вълни и зъбци, а между тях има различни интервали.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Електрокардиограма се провежда в някой от следните случаи:

 • Да се провери електрическата активност на сърцето.
 • Да се открие причината за болка в гръдната област. Гръдната болка би могла да се дължи на инфаркт на миокарда, перикардит - възпаление на торбичката на сърцето (перикард), стенокардия (гръдна жаба).
 • Да се открие причината за симптоми на сърдечни заболявания -  недостиг на въздух, виене на свят, припадъци, учестен и неравномерен пулс (сърцебиене).
 • Да се провери дали стените на сърдечните кухини са удебелени (хипертрофирали).
 • Да се провери ефекта от проведеното лечение или дали има поява на странични реакции.
 • Да се провери дали поставения пейсмейкър работи добре.
 • Да се провери състоянието на сърцето при наличие на някои заболявания – високо кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет, тютюнопушене.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Приемът на някои лекарства може да промени резултата от изследването. Ето защо е важно да съобщите на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са по рецепта или не.

Преди провеждане на изследването трябва да свалите бижутата от шията и китките.

По време на изследването мъжете са без дрехи над кръста, а жените могат да останат с бельо (сутиен).  Ако сте с чорапи е необходимо да ги свалите.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Електрокардиограмата се провежда от медицински специалист, а получените резултати се анализират (интерпретират) от лекар, който може да бъде специалист кардиолог, вътрешни болести, личен лекар, анестезиолог или лекар в спешен център.

Електрокардиограма може да бъде проведена като част от рутинните изследвания при личния лекар или по време на болнично лечение. ЕКГ апаратите са леснопреносими и това позволява изследването да бъде направено на много места. По време на болничен престой дейността на сърцето може да бъде продължително и непрекъснато мониторирана.

При провеждане на електрокардиограма е необходимо:

 • Да сте легнали на кушетка.
 • В областта на ръцете, краката и гърдите се поставят малки електроди, които са свързани с апарат. В някои случаи се налага тези места да бъдат обръснати и почистени, за да се осигури по-добър контакт с кожата. Възможно е да се използва специална паста или тампони напоени с алкохол, които се поставят между електродите и кожата. По този начин може да се  подобри проводимостта на електрическите импулси.
 • По време на изследването трябва да лежите неподвижно и да дишате спокойно и нормално. В някои случаи може да се наложи да задържите дишането. Не трябва да говорите.
 • След провеждане на електрокардиограмата се отстраняват електродите и се почиства контактната среда, ако е използвана такава.

Какво ще усещате по време на изследването?

При провеждане на това изследване няма да усещате болка. Може да усещате студенина от електродите или лек дискомфорт при отстраняването им.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове, свързани с този тест.

Провеждането на електрокардиограма е абсолютно безвредно изследване и не съществуват противопоказания, за да бъде извършено изследването.

Електродите служат за провеждане на електрическата активност от сърцето към апарат, който ги трансформира на хартиен носител в изображение. При провеждането на изследването не преминава електрически ток през тялото и не съществува опасност от електрически шок.

Резултати от проведеното изследване:

Електрокардиограмата е  изследване, с което се определя електрическата активност на сърцето. С помощта на електрокардиограмата електрическата активност на сърцето се прехвърля върху хартиен носител.  Неравностите, които се виждат се наричат вълни и зъбци, а между тях има различни интервали.

Провеждането на изследването отнема 5 до 10 минути.

Лекарят, който интерпретира резултатите анализира размера на вълните и зъбците, тяхното групиране и вид, както и интервалите между тях.

Нормални стойности:

При нормалната електрокардиограма:

 • Сърдечният ритъм е ритмичен (правилен, регулярен).
 • Сърдечната честота е от 60 до 100 удара в минута.

Отклонения от нормата:

При отклонение в електрокардиограмата:

 • Сърдечната честота е твърде ниска < 60 удара в минута или твърде висока > 100 удара в минута.
 • Сърдечния ритъм е аритмичен (неправилен, нерегулярен).

Кога не трябва да провеждате изследването?

Провеждането на електрокардиограма може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Ако електродите не са закрепено правилно или плътно към кожата.
 • Ако сте изнервени или имате учестено дишане.
 • Ако се движите или говорите по време на изследването.
 • Ако сте извършвали физически упражнения преди теста.
3.9, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Електрокардиограма

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияФизиологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииСнимкиСпециалистиНовиниХранене при...ЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаСпортПсихологияВидеоБотаникаНаправления в медицинатаНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияПроизводители