Начало Медицинска енциклопедия Лечения Обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС Неконвенционално лечение

Обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС

Обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС - изображение

Една от иновациите в акушерството е обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС (транскутанна електрическа нервна стимулация).

Използването на транскутанната електрическа нервна стимулация е максимално опростено, като в повечето случаи се използват портативни ТЕНС апарати. Те имат по два или четири електрода, които се прикрепят към кожата, а раждащата жена сама определя кога да се задейства апарата. Често ТЕНС се прилага и чрез поставянето на електродите върху акупунктурните точки, които имат връзка с повишаването силата на контракциите и тяхната честота. Усещането е като леко боцкане, изтръпване или стягане, в зависимост от силата и вида на подаваните импулси. Стандартно използваната честота на тока е от 30 херца.

В повечето случаи метода ТЕНС се използва в началния етап на раждането, като със засилване на контракциите се засилва и интензитета на импулсите. Ако приложението на ТЕНС е ефективно, то може да се използва и в следващият етап на раждането.

Изследванията сочат, че при повечето жени, при които е приложено обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС, се наблюдава скъсяване на периода на разкритието (първия период от раждането). Също така има данни, които потвърждават, че при жените използвали метода ТЕНС, нуждата от използване на аналгетици е значително по-малка по време на раждането.

ТЕНС може да се използва с цел намаляване на болката след секцио, като процедурите се прилагат 4 часа след операцията. Тук отново предимството е намаляване необходимостта от аналгетици - с около 50%. Така значително се намалява концентрацията на аналгетици, които преминават през кърмата.

Метода ТЕНС се използва още за противодействие на хипотонията (много ниски стойности на кръвното налягане) при родилки, на които е прилагана спинална анестезия (поставяне на обезболяващо средство в гръбначно-мозъчния канал). За тази цел електродите се поставят в областта на китката и предмишницата. В повечето случаи се установява значително овладяване на кръвното налягане и доближаване на стойностите до оптималните.

Предимства за обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС:

 • няма данни сочещи странични ефекти, които са неблагоприятни за бебето и майката по време на раждането;
 • майката може да се движи свободно, без да се нарушава нейната активност;
 • не се нарушава хода на раждането и не се влияе директно върху него;
 • може да се прилага дозирано, колкото е нужно и да се спре при нужда;
 • може да се използва навсякъде и по всяко време;
 • може да се използва заедно с други методи за обезболяване при раждане;
 • не е необходимо лекар да провежда процедурата;
 • ТЕНС устройствата са портативни и се използват лесно от всеки;
 • може да се използва при болки в гърба и други болки;
 • освен за възстановяване от цезарово сечение, може да се използва и при други съпътстващи хирургични интервенции.

Противопоказания за обезболяване на раждането чрез метода ТЕНС:

 • при болка с неустановен произход;
 • наличие на пейсмейкър и сърдечни проблеми;
 • епилепсия;
 • непоносимост към електрически ток;
 • алергия към контактния гел;
 • наличие на кожни раздразнения, екземи, рани.

Много важно условие за внедряването на ТЕНС в акушерството е създаването на стандарти за прилагане на метода. Една от целите на тези стандарти е да се уточни допустимата доза на електрическото напрежение, което може да се използва, за да се избегнат евентуални странични ефекти. Друго нещо, което трябва да бъде стандартизирано е мястото за поставяне на електродите - важно е да се избегне близостта до сърцето на плода, като едновременно с това да се въздейства достатъчно ефективно върху матката. Поради тези причини все още се правят обширни проучвания за въздействието на ТЕНС и оптималните методики на приложението му.

Прочетете още:

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиСпортИсторияХранене при...СнимкиОрганизацииФизиологияЛайфстайлИзследванияНормативни актовеСпециалистиНовиниАнкетиПсихологияВидео