Неприемлив хранителен режим и вредни навици при хранене МКБ Z72.4
Храната е всяко вещество, консумирано за осигуряване на хранителна подкрепа и енергия на организма. Храната се състои основно от вода, липиди, протеини и въглехидрати. Минерали (напр. соли) и органични вещества (напр. витамини) също могат да бъдат намерени в храната. Водата се намира в много храни и е определена като храна сама по себе си. Водата и фибрите имат ниска енергийна плътност или калории, докато мазнините са най-енергийно плътният компонент. Някои неорганични (нехранителни) елементи също са от съществено значение за функционирането на растенията и животните.
Човешката храна може да бъде класифицирана по различни начини, или по свързано съдържание, или по начина, по който се обработва храната. Броят и съставът на хранителните групи може да варира. Повечето системи включват четири основни групи, които описват техния произход и относителна хранителна функция: зеленчуци и плодове, зърнени храни и хляб, млечни продукти и месо. Проучванията, които разглеждат качеството на диетата, често групират храните в пълнозърнести/зърнени храни, рафинирани зърнени/зърнени храни, зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, яйца, млечни продукти, риба, червено месо, преработено месо и подсладени със захар напитки.
Обща информация
Доброто хранене е от съществено значение за поддържане на настоящите и бъдещите поколения здрави през целия живот. Здравословното хранене помага на децата да растат и да се развиват правилно и намалява риска от хронични заболявания. Възрастните, които се хранят здравословно, живеят по-дълго и имат по-малък риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Здравословното хранене може да помогне на хората с хронични заболявания да се справят с тези състояния и да избегнат усложнения.
Въпреки това, когато здравословните опции не са налични, хората могат да се задоволят с храни с по-високо съдържание на калории и по-ниска хранителна стойност. Хората в общности с ниски доходи и някои расови и етнически групи често нямат достъп до удобни места, които предлагат достъпни и по-здравословни храни.
Повечето хора в Съединените щати не се хранят здравословно и консумират твърде много натрий, наситени мазнини и захар, което увеличава риска от хронични заболявания. Например по-малко от 1 на 10 юноши и възрастни ядат достатъчно плодове или зеленчуци. В допълнение, 6 от 10 млади хора на възраст от 2 до 19 години и 5 от 10 възрастни консумират поне една подсладена напитка през даден ден.
Вредните ефекти от неприемлив хранителен режим
Наднормено тегло и затлъстяване
Здравословната диета, заедно с достатъчно физическа активност и сън, може да помогне на децата да растат здрави и да предотврати наднорменото тегло и затлъстяването. В Съединените щати 20% от младите хора на възраст от 2 до 19 години и 42% от възрастните имат затлъстяване, което може да ги изложи на риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.
Сърдечни заболявания и инсулт
Две от водещите причини за сърдечни заболявания и инсулт са високото кръвно налягане и високият холестерол в кръвта. Консумацията на твърде много натрий може да повиши кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания и инсулт. Настоящите насоки препоръчват приема на по-малко от 2300 милиграма на ден, но американците консумират средно повече от 3400 милиграма на ден.
Над 70% от натрия, който се консумира, идва от пакетирани, преработени, купени от магазина и ресторанти храни. Приемането на храни с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фибри и увеличаването на достъпа до храни с ниско съдържание на натрий, заедно с редовната физическа активност, може да помогне за предотвратяване на високия холестерол в кръвта и високото кръвно налягане.
Захарен диабет тип 2
Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на повишен риск от диабет тип 2 в сравнение със здравите, тъй като с течение на времето телата им стават по-малко способни да използват инсулина, който произвеждат. От възрастните в САЩ 96 милиона – повече от 1 на 3 – имат преддиабет, а повече от 8 на 10 от тях не знаят, че го имат. Въпреки че процентът на новите случаи е намалял през последните години, броят на възрастните с диагностициран диабет почти се е удвоил през последните 2 десетилетия, тъй като населението на САЩ се е увеличило, застаряло и е с наднормено тегло.
Рак
Неприемлив хранителен режим и вредни навици при хранене може да увеличи риска от някои видове рак. Консумирането на нездравословна храна и напитки, като подсладени със захар напитки и силно преработена храна, може да доведе до наддаване на тегло, затлъстяване и други хронични състояния, които излагат хората на по-висок риск от най-малко 13 вида рак, включително рак на ендометриума (вътрешния слой на матката), рак на гърдата рак при жени след менопауза и колоректален рак. Рискът от колоректален рак също е свързан с консумацията на червено и преработено месо.
Вредни навици при хранене
Нездравословните хранителни навици се открояват като фактор за начина на живот, който увеличава риска от смърт, свързана с хроничните заболявания, казват изследователите. Многобройни проучвания очертават ясна граница между това, което е в чинията ви, и смъртността.
Например:
- Повече от две трети от смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания по света, могат да бъдат свързани с избора на храна, според проучване, публикувано миналата година. Авторите изчисляват, че 6 милиона смъртни случая биха могли да бъдат избегнати чрез по-добри диети.
- Изборът на здравословен начин на живот намалява риска от инсулт с 80%, заключава проучване, публикувано през 2019 година. Диетата е определена като водещ фактор, спечелвайки определянето като „най-лошият от здравословните проблеми в Съединените щати“.
- Лошите хранителни навици са допринесли за почти половината от повече от 700 000 смъртни случая, прегледани като част от проучване, публикувано през 2017 година. Смъртните случаи са причинени от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.
Заглавно изображение: CCO Public domain
Коментари към Неприемлив хранителен режим и вредни навици при хранене МКБ Z72.4