Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Асфиксия по време на раждане

Асфиксия по време на раждане МКБ P21

Асфиксия по време на раждане МКБ P21 - изображение

Асфиксията е сериозно състояние, което настъпва при невъзможност за осъществяване на нормален газообмен. Асфиксия по време на раждане се наблюдава, когато преди или по време на самия родилен процес мозъкът и други органи на бебето не получават достатъчно кислород. Клетките не могат да работят правилно без кислород. Това води до натрупване на кисели продукти и се причинява временно или трайно увреждане на организма.

Част от причините, които могат да доведат до асфиксия при раждането, са:

 • много дълго или трудно раждане;
 • недостиг на кислород в кръвта на майката, преди или по време на раждането;
 • проблеми с плацентата - най-често ранното и отделяне от матката;
 • проблеми с пъпната връв по време на раждането - усукване, притискане, наличие на възли;
 • сериозна инфекция на майката или бебето;
 • високо или ниско кръвно налягане при майката;
 • аномалии на дихателните пътища на бебето;
 • блокиране на дихателните пътища на бебето от различни материи;
 • кръвните клетки на бебето не пренасят достатъчно кислород (анемия);

Асфиксията включва три основни компонента: хипоксия, хиперкапния и смесена ацидоза (метаболитна и респираторна). При епизоди на кислороден глад се развива хипоксия, което води до задействането на анаеробния метаболизъм, получават се кисели продукти и се развива ацидоза. Ако тези периоди на недостатъчна оксигенация са дълги или се повтарят често, настъпват тежки последици за бебето. Развива се артериална хипотония, тежка ацидоза и увреждане на редица органи и системи.

Клиничната картина е в зависимост от тежестта на асфиксията, която се определя по схемата на Апгар на първата, петата и десетата минута след раждането. Чрез Апгар теста се прави бърза и лесна оценка на състоянието на детето, като се изследват пет показателя: цвят на кожата, пулс, рефлекси, мускулен тонус и дишане. Всеки от показателите дава от  0 до 2 точки, като максималният резултат е 10 точки.

 1. Нормата е 7-10 точки на първата минута и сърдечна честота над 120/минута.
 2. Средно тежко депресивно състояние има при 4-6 точки по Апгар, сърдечна честота 80-120/минута и неравномерно дишане.
 3. Тежко депресивно състояние се наблюдава при 0-3 точки на първата минута, сърдечна честота под 80/минута, липсващо дишане или единични дихателни движения.

Към асфиксия по време на раждане спадат:

 1. Тежка асфиксия при раждане Р21.0
 2. Средна и умерена асфиксия при раждане Р21.1
 3. Асфиксия при раждане, неуточнена Р21.9

Най-често срещаните усложнения на бебе с асфиксия са: увреждане на мозъчните структури, исхемия на миокарда, метаболитни отклонения, преренална бъбречна недостатъчност, мезентериална исхемия.

  Асфиксията причинява хипоксия, която от своя страна води до мозъчен оток. Като цяло новородените имат голяма толерантност към хипоксията, въпреки това епизоди на кислороден недостиг могат силно да увредят ядрата на мозъка. Важно е да се следят в първите 24 часа неврологичните симптоми, тъй като често при тежка асфиксия се развива хипоксично-исхемична енцефалопатия. Хипоксията също така уврежда миокарда като предизвиква кръвен застой.

  Основните изследвания, за да се постави диагнозата асфиксия по време на раждане, включват: оценка по Апгар, мониториране на основните жизнени показатели, следене за отклонения от неврологичния статус, изследване на КАС, електролити. При необходимост се извършват допълнителни изследвания: ЕЕГ, рентгенография на бял дроб, КАТ и др.

  Лечението на новородено с асфиксия цели възстановяване на жизнените му функции.

  1. Трябва да се осигурят проходими дихателни пътища чрез аспирация на лиги и околоплодна течност.
  2. Възстановява се дишането.
  3. Коригират  се метаболитните нарушения.
  4. Провеждат се общи лечебни процедури.
  2.9, 9 гласа

  ВИДОВЕ Асфиксия по време на раждане МКБ P21

  СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Асфиксия по време на раждане МКБ P21

  ВСИЧКИ

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  АнатомияКлинични пътеки