Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Акушерска емболия

Акушерска емболия МКБ O88

Акушерска емболия МКБ O88 - изображение

Акушерска е емболия, която е характерна само за периода на бременност, раждане и следродилен период и не се среща в други случаи.

Пример за такава емболия е амниотичната емболия, която представлява навлизане във венозната система на раждащата на амниотична течност с или без части от фетален произход – мекониум, верникс, лануго. От количеството и състава на емболизиралата амбиотична течност зависи клиниката на заболяването, която може да се изяви от смърт до незабелязано преминаване.

Честотата на акушерската емболия е в широки граници от 1/8000 до 1/80 000 раждания, средно 1 към 20 000 раждания.

Към акушерска емболия принадлежат:

  • Въздушна емболия.
  • Емболия с амниотична течност.
  • Тромбемболия.
  • Пиемична или септична емболия.
  • Друга емболия.

Клиниката на акушерската емболия се проявява най-често до 48-ия част след започване на раждане. Внезапно настъпва респираторен дистрес с развитие на задух, ускорено дишане, цианоза, кашлица и прояви на белодробен оток. Настъпилата хипоксия води до разтройство на съзнанието с гърчове и кома. 

Диагнозата акушерска емболия се поставя на базаната на клиничната картина и някои допълнителни изследвания – ЕКГ, алкално-киселинно равновесие, рентгенография на белите дробове, измерване на централното венозно налягане.

Акушерската емболия трябва да се разграничава от някои други  състояния като белодобна емболия от друг произход, сърдечна недостатъчност, синдром на Менделсон, въздушна емболия, еклампсия, руптура на матката.

Терапията при акушерска емболия трябва да започне ведна след поява на първите белези. В острата фаза се провеждат интензивни реанимационни мероприятия. Акушерското поведение цели бързо завършване на раждането според конктетните условия, чрез цезарово сечение или форцепс.

2.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Акушерска емболия МКБ O88

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Акушерска емболия МКБ O88

ЛЕЧЕНИЕ НА Акушерска емболия МКБ O88

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки