Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии

Други бурсопатии МКБ M71

Други бурсопатии МКБ M71 - изображение

Бурсите са образувания, които са разположени между мускули и между мускули и кости. Явяват се като буфер срещу увредата на повърхността на тялото. Възпалението на бурсата (бурсит) е следствие на повтарящи се травми. Бурситите се срещат често при подагра, ревматоиден артрит и хондрокалциноза. Набирането на течност във възпалената бурса предизивква болезненост. В някои случаи бурсата може да бъде вторично инфектирана от микроорганизми (най-честият причинител е Staphylococcus aureus) в надлежащата кожа. Най-често бурситите се срещат в лакътните и коленните стави. Серозната торбичка е дилатирана, изпълнена със серофибринозен ексудат. Понякога се образуват оризови телца, които поддържат възпалението.

Бурсите намаляват триенето и омекотяват движенията между костите, сухожилията и другите тъкани. По-важни бурси в човешкото тяло са следните:

- Бурса на рамото- разполага се между долната повърхност на акромиона и разположените там връзки и мускулите на ротаторния маншон, които обвиват главата на раменната кост. Тази бурса омекотява движенията в рамото;

- Бурса на лакътя- разполага се между костната изпъкналост на лакътя и лежащата над нея кожа;

- Бурса на седалището- разполага се между най-изпъкналата част на седалищната кост и разположената над нея мускулатура на седалището;

- Бурси на коляното- перипателарна бурса (разположена между капачката на коляното и лежащата над нея кожа), бурса на “pes anserinus” (разполага се между сухожилията от вътрешнодолната част на коляното и подлежащата кост) и инфрапателарна бурса (разполага се между дебелото сухожилие, свързващо долния полюс на капачката и подбедрицата и подлежащата кост);

- Илиопсоасна бурса- това е най-голямата бурса в човешкото тяло, разполага се между предната повърхност на тазобедрената става и лежащия върху нея мускул илеопсоас.

При остър бурсит болката възниква около засегнатата става. Ставата леко подпухва и се зачервява кожата над нея. При ненавременно лечение на острия бурсит той преминава в хроничен- сгъването на крайника е все по-трудно. Много често хроничната форма на бурсита може да премине в гнойна форма. Ако гнойният бурсит не бъде лекуван, може да се образува абсцес на синовиалната торбичка.

Ансериновата бурса се намира под и медиално на коляното. Среща се по-често у жени с наднормено тегло. Болката се появява при директна палпация на бурсата и се увеличава при изкачване на стълби. Други бурси са разположени при медиалните и латерални колатерални връзки и също могат да предизвикат болезненост.

Лечението на други бурсопатии е лесно в началните стадии на заболяването. Необходимо е да се направи фиксация на засегнатата става (обездвижване) със стегната превръзка. Назначава се физиотерапия- ултравиолетово облъчване, лазер. В по-тежките случаи се прилагат и противовъзпалителни инжекции локално. Освен това се прилагат и обезболяващи и противовъзпалителни средства. За лечение на хроничния и гнойния бурсит се назначава лекарствена терапия. В случай на рецидив лекарите препоръчват оперативно лечение- изрязване на торбичката и отстраняване на гнойното съдържимо.

3.2, 6 гласа

ВИДОВЕ Други бурсопатии МКБ M71

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия