Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Други бурсити, некласифицирани другаде

Други бурсити, некласифицирани другаде МКБ M71.5

Други бурсити, некласифицирани другаде МКБ M71.5 - изображение

Други бурсити, некласифицирани другаде, са група заболявания, които се характеризират с възпаление на бурсите на различни стави. Бурситите представляват анатомични околоставни образувания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причините за възникване на други бурсити, некласифицирани другаде, са разнообразни и могат да бъдат травми, възпалителни заболявания, дегенеративни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателната система и други. При бурсити, възникнали след проникваща травма, има риск от контаминиране на раната с патогенни микроорганизми, което да вюдоведе до развитие на инфекциозен процес.

Клиничната картина при други бурсити, некласифицирани другаде се характеризира с болка и невъзможност за движение в засегнатата става, повишена температура, подуване и зачервяване в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са необходими за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на други бурсити, некласифицирани другаде, може да бъде консервативно и хирургично, в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Консервативното лечение се провежда с помощта на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други. Хирургичното лечение се състои в екстирпация на бурсата или в осъществяване на инцизия с дренаж.

2.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия